Merhaba şuanda güncel yaklaşım nedir bu konuda acaba, Kompozit kolon ve betonarme çekirdekten oluşan bir yapım mevcut. Tbdy-2018'e göre deprem hesaplarında ikinci mertebe etkilerini göz önüne almaya gerek yok. Ancak Çelik yönetmeliğine göre genel analizde, kompozit ve çelik elemanları eğilme, kesme ve eksenel rijitliklerini 0.80 ile çarpmamı istiyor. Hali hazırda betonarme elemanlar için tbdy gereği etkin kesit rijitliklerini uyguluyoruz, 0.80 ile sadece çelik elemanlardaki rijitlikleri azaltmamızı istiyor diye düşünüyorum. Ancak genel analiz yöntemi ile öncelikle binanın periyodu artıyor, çünkü zaten etkin kesit rijitliği uyguladığımız binanın çelik elemanlarının da rijitliğini düşünüyoruz. Ayrıca bir fiktif yük ataması yapıyoruz. Yukarıda yük kombinasyonlarında B2 katsayısını hesaplayıp arttırabilirsiniz diyorsunuz. Şimdi bizler çelik elemanların rijitliğini düşürünce çelik yönetmeliğine göre (betonarme elemanlarında Tbdy-2018 gereği düşürüyoruz), deprem yükü hesabına doğrudan etki etmiş oluyoruz, Ancak eşdeğer deprem yüküne göre azaltılmış iç kuvvetlerin büyütülmesi gereği nihai taban kesme kuvveti değişmiyor.İki ayrı model oluşturmanıza gerek yok.
1. Eğer yapıya etkiyen rüzğar yükleri varsa ÇYTHYE 6.5'e göre B2 katsayısını hesaplayabilirsiniz. Sadece rüzgar etkisinden dolayı kolonlarda oluşan eksenel kuvvet ve eğilme momentini bu katsayıyla arttırabilirsiniz. Rüzgar etkisinin olduğu yük birleşimlerinde bu arttırılmış değerleri kullanırsınız.
2. Deprem etkisi için maksimum ikinci mertebe gösterge değerinin sınır değerden küçük olduğunu rapordan kontrol etmeniz yeterli.
ÇYTHYE'de bahsi geçen stabilite tasarımı sadece deprem etkisi değil diğer yüklerden (düşey yükler, rüzgar yükü) de oluşacak ikinci metrebe etkilerinin dikkate alınmasını zorunlu kılar. Deprem yönetmeliğindeki kısım ise malumunuz deprem etkisinde oluşacak ikinci mertebe etkileri içindir ve betonarme yada çelik taşıyıcı sistemden bağımsızdır.