Merhaba;
Projenizi inceledim. Yalnızca bir adet ivme kaydı takımı ve toplamda 3 adet ivme kaydı tanımlanmış. Basit ölçekleme yöntemi
TBDY 2.5.2 'de anlatıldığı şekli ile ve
2.5.1.3 'te belirtildiği üzere 11 adet deprem kaydı takımı ile yapılmaktadır. Bu durumda sizin programa 11 adet ivme kaydı takımı yani 22 adet ivme kaydı tanımlamanız gerekmektedir.
Aşağıdaki resimde size gönderdiğim projede tanımladığım ivme kayıtlarını kırmızı ile işaretledim. Burada 1 numaralı satırda Chalfant depreminin EW ve NS verileri olmak üzere iki tane ivme kaydı tanımlanmış. Benzer şekilde 11*2 adet ivme kaydı tanımlanmış ve ölçekleme bu şekilde yapılmıştır. Sizin projenizde ise yalnızca üç adet ivme kaydı bulunduğu için ölçekleme yapılamamaktadır. Bu kapanma durumunu da ayrıca not aldım.
Tek bir adet ivme kaydını ölçeklemek isterseniz bir opsiyon daha var. Ancak bu
TBDY 2.5.2 ile uyumlu bir yöntem değil yalnızca tek bir ivme kaydını mevcut spektrum eğrisine yakınlaştırmak için kullanılan bir yöntemdir.
Aşağıda tanımladığım adımları takip ederek tek bir ivme kaydının ölçeklendirilmesini yapabilirsiniz;
Yapı ağacından "Zaman tanım alanı durumları" bölümünde sağ tuş menüyü açın ve "Yeni zaman tanım alanı durumu ekle" komutuna tıklayın.
Açılan pencereden girdi fonksiyonları bölümünden herhangi bir yükleme seçip, "Fonksiyon" sekmesinden ölçeklemek istediğiniz ivme kaydını seçin.
Açılan pencerede periyot değerini girin ve ölçekle butonuna tıklayın. Bir müddet bekledikten sonra ölçek çarpanı pencerenin altındaki bölümde yazılacaktır.
Yinelemek isterim ki bu yöntem 3 boyutlu herhangi bir zaman tanım alanı analizi için uygun değil ve ayrıca
TBDY 2.5.2 ile uyumlu bir yöntem değildir. Çünkü burada yalnızca tek bir ivme kaydını spektrum eğrisine yakınlaştırmaktadır.
TBDY 2.5.2 'de belirtilen 11*2 ivme kaydı ile yapılan ölçeklemede bu opsiyonun 22 kere yapılıp daha sonra da spektrum eğrisine yakınlaştırılması ile elde edilmektedir.
Saygılarımla...