V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

Yer hareketi ölçekleme butonuna bastığımda program kapanıyor.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Sydylmz
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Sydylmz

Yeni Üye
Merhaba yer hareketi ölçekleme menüsünde ölçekle butonuna bastığımda program kapanıyor. 10.59 ve beta ürümünüzde de aynı problemi yaşıyorum. Yardımcı olursanız sevinirim. İyi çalışmalar

Ben yükseklisans öğrencisiyim ölçeklendirilmiş ivme kayıtlarını tezimde kullanacaığım tamamen boş yeni açılmış bir dosyada bu problemi yaşıyorum

Merhaba;

Bu durum yanlış tanımlama sebebi ile yaşanmış olabilir. Aşağıda doğru şekilde tanımlanmış ivme kayıtlarını ölçeklendirme ekranını gönderiyorum. İvme kayıtlarını yapı ağacında "Zaman tamın Alanı Fonksiyonu" olarak tanımlamalı ve ivme kaydının görüntüsünü ekranda görebilmeniz gerekiyor. Aksi halde ivme kaydı için işlem yapılamayabilir.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

1625662633811.png

1625662447112.png

İvme kaydı ölçeklendirilmesi için detaylı bilgiyi
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

adresinden bulabilirsiniz.

Saygılarımla...

Merhaba benim tekrar bu konuyla ilgili sorum olacaktı . Peer veri tabanından aldığımız at2 dosyasını txt formatına dönüştürüp idede kullanamiyor muyuz yada nasıl yüklememiz gerekiyor yüklediğim formatta sıkıntı var anladığım kadarıyla. Sizin dosyanıza kendi deprem kaydımı yüklediğimde kapanmamıştı ama ölçeklendirme yapmamış aşagıda grafikte o depremin ölçeklendirmesini göremiyorum.

Merhaba;

Evet, herhangi bir ivme kaydını ideCAD Statik programına tanımlayıp kullanabilirsiniz. Ancak bunu uygun formatta yapmanız gerekmektedir. Txt dosya formatında iki sütün halinde soldaki sütün saniyeyi, sağdaki sütün ise ivme değeri olacak şekilde yazıp programa tanımlarsanız olacaktır. aşağıdaki resimde örnek bir format gönderdim.

1625746489946.png

İvme kayıtları TBDY 'de de belirtildiği üzere takımlar halinde ve iki yönlü olmalıdır. Diğer bir deyişle herhangi bir deprem kaydı için bir X ve bir Y ivme kaydı elde edip ölçekleme bu duruma göre yapılmalıdır. Genellikle ivme kayıtlarının iki yönü Nort-East ve Sout-West olacak şekilde verilir. Aşağıdaki resimdeki ivme kaydı isimlendirmelerini incelerseniz, ölçeklemenin bu şekilde yapıldığını görebilirsiniz.

ölçeklendirme yapmamış aşagıda grafikte o depremin ölçeklendirmesini göremiyorum.
Bu sorunuzua istinaden, ölçeklendirme yapıldıktan sonra ölçek katsayıları hesaplanmaktadır. Hesaplanan ölçek katsayısını ve ivme kaydının ölçekli ve ölçeksiz halin, pencereden herhangi bir ivme kaydına tıklayarak görebilirsiniz.
Ölçek katsayılarını spektrum eğrisine uyacak şekilde tanımladıktan sonra kayıtların ivme değerlerinin bu katsayılar ile çarpılması gerekmektedir. Eğer bir zaman tanım alanında hesap yapılacak ise iki farklı şekilde bu kayıtlar kullanılabilir. Ya zaman tanım alanı yükleme durumuna bu ölçek katsayısı yazılır ya da, ivme kayıtlarının ivme değerleri bu ölçek katsayısı ile çarpılarak tekrar programa tanımlanır.

1625746595169.png

Bir de not eklemek isterim. ideCAD Statik içerisinde Zaman Tanım Alanında Doğrusal Olmayan Analiz imkanı 10.82 versiyonu itibariyle bulunmamaktadır. Yalnızca Zaman Tanım Alanında Doğrusal Analiz ve TBDY 'de tanımlanan Zaman tanım alanında mod toplama yöntemi ile analiz yapılabilmektedir.

Saygılarımla...

Bilgiler için teşekkür ederim fakat benim hala problemim devam etmektedir. Ben aynı zamanda betonarme lisansli kullanıcıyım programın kütüphasinden de veri aldığıda kapanma gerçekleşiyor.

Ekli dosyalar

• resim_2021-07-08_170418.png
    resim_2021-07-08_170418.png
    80 KB · Görüntüleme: 23
Merhaba;

Projenizi inceledim. Yalnızca bir adet ivme kaydı takımı ve toplamda 3 adet ivme kaydı tanımlanmış. Basit ölçekleme yöntemi TBDY 2.5.2 'de anlatıldığı şekli ile ve 2.5.1.3 'te belirtildiği üzere 11 adet deprem kaydı takımı ile yapılmaktadır. Bu durumda sizin programa 11 adet ivme kaydı takımı yani 22 adet ivme kaydı tanımlamanız gerekmektedir.

1625815507875.png

Aşağıdaki resimde size gönderdiğim projede tanımladığım ivme kayıtlarını kırmızı ile işaretledim. Burada 1 numaralı satırda Chalfant depreminin EW ve NS verileri olmak üzere iki tane ivme kaydı tanımlanmış. Benzer şekilde 11*2 adet ivme kaydı tanımlanmış ve ölçekleme bu şekilde yapılmıştır. Sizin projenizde ise yalnızca üç adet ivme kaydı bulunduğu için ölçekleme yapılamamaktadır. Bu kapanma durumunu da ayrıca not aldım.

1625815650604.png

Tek bir adet ivme kaydını ölçeklemek isterseniz bir opsiyon daha var. Ancak bu TBDY 2.5.2 ile uyumlu bir yöntem değil yalnızca tek bir ivme kaydını mevcut spektrum eğrisine yakınlaştırmak için kullanılan bir yöntemdir.

Aşağıda tanımladığım adımları takip ederek tek bir ivme kaydının ölçeklendirilmesini yapabilirsiniz;

Yapı ağacından "Zaman tanım alanı durumları" bölümünde sağ tuş menüyü açın ve "Yeni zaman tanım alanı durumu ekle" komutuna tıklayın.
Açılan pencereden girdi fonksiyonları bölümünden herhangi bir yükleme seçip, "Fonksiyon" sekmesinden ölçeklemek istediğiniz ivme kaydını seçin.
1625816034296.png
Açılan pencerede periyot değerini girin ve ölçekle butonuna tıklayın. Bir müddet bekledikten sonra ölçek çarpanı pencerenin altındaki bölümde yazılacaktır.

1625816179721.png

Yinelemek isterim ki bu yöntem 3 boyutlu herhangi bir zaman tanım alanı analizi için uygun değil ve ayrıca TBDY 2.5.2 ile uyumlu bir yöntem değildir. Çünkü burada yalnızca tek bir ivme kaydını spektrum eğrisine yakınlaştırmaktadır. TBDY 2.5.2 'de belirtilen 11*2 ivme kaydı ile yapılan ölçeklemede bu opsiyonun 22 kere yapılıp daha sonra da spektrum eğrisine yakınlaştırılması ile elde edilmektedir.

Saygılarımla...

Ekli dosyalar

• 1625815453806.png
    1625815453806.png
    138.1 KB · Görüntüleme: 26
Geri