teşekkürler levent bey çüzdüm nk sorununu yanlız ilgili idare bana zorla merdiven mesnetleme olmasına rağmen tam rijit diyafram çözüme götürtüyor.Bunu destekleyecek bi madde yönetmenlikte bulamadım varsa öle bi ibare bana yolaayabilrmisiniz
Yönetmelik sadece belirli koşullarda
rijit diyafram kullanamazsınız der. Yönetmeliğin hiçbir yerinde
yarı rijit diyafram kullanamazsınız diye bir ifade yoktur. Kirişli plak döşeme sistemlerin de
tam rijit diyafram çözüm yapılmasına yönelik bir yaptırım yoktur. Kirişli plak döşeme sistemlerini ;
yarı rijit diyafram modeliyle çözdüğünüzde ayrıca rijit diyafram çözümü de yapılır zaten. Ancak siz idareye hangi gerekçe ile
tam rijit diyafram yöntemine çözüm yapılmasını istendiğini sorabilirsiniz.
4.5.10.4 – Kat döşemelerinin
4.5.6.2’ye göre kendi düzlemleri içindeki yerdeğiştirmelere ilişkin serbestlik derecelerini içermek üzere iki boyutlu
levha (
membran) sonlu elemanlar ile modellenmesi durumunda ( Yarı rijit diyafram),
(a) Oluşturulan bu modelle, dışmerkezlik etkisi olmaksızın, deprem hesabı yapılacak, döşemelerde ve döşemeler dışındaki taşıyıcı sistem elemanlarında iç kuvvetler ve yerdeğiştirmeler elde edilecektir. Döşemeler için elde edilen büyüklükler döşeme tasarımında gözönüne alınacaktır.
(b) Dış merkezlik etkisinin gözönüne alınabilmesi için düzlem içi sonlu eleman serbestlik dereceleri için
rijit diyafram varsayımı yapılacak ve
4.5.10.2’de tanımlandığı şekilde kat kütle merkezleri kaydırılacaktır. Ek dışmerkezliğin döşemeler ve kirişler dışındaki taşıyıcı sistem elemanlarına etkisinin belirlenmesi için rijit diyafram modellemesini esas alan ikinci bir deprem hesabı yapılacaktır.
(c) Döşemeler ve kirişler dışındaki taşıyıcı sistem elemanları için tasarıma esas iç kuvvetler ve yerdeğiştirmeler
(a) ve
(b)’de elde edilenlerin zarfı (elverişsiz olanları) olarak belirlenecektir.