V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Çelik Kirişle Betonarme Kolon arasında bağlantı sorunu yaşıyorum

Merhaba iyi günler. Bu projeyi dilatasyonsuz çözdüğüm zaman hata göstermiyordu. Dilatasyon bıraktığım için arada uçurum fark olan bir göreli kat ötelemesiyle karşılaştım. Mimari projesinde gösterilen çelik kirişleri atarsam düzelir diye düşündüm. Bu seferde beton kolonla çelik kirişi bağlayamadım. Bu ikiş problemde yardımcı olursanız sevinirim. (NOT: binamızda radye temel iki tabakadır. Birinci tabaka bodrum katta, ikinci tabaka zemin kattadır. Statik projesi ektedir.

Ekli dosyalar

Çelik için sadece kirişleri girmek yeterli değildir. Çatıda yapının birlikte hareket etmesi ve çelik bölümün stabil olması için çelik kirişler birbirine yatay çaprazlar ve stabilite kirişleri ile bağlanmalıdır. Bunun dışında çelik bölümün üstü ne ile kapatılacak ise beton döşeme veya aşık+kaplama bunların girişlerinin yapılması gerekir.
Çelik kirişleri betonarme kolonlara bağladığınız alın guse birleşimi uygun bir birleşimdir. Sadece bir ucu için kullanmışsınız. Diğer uca da tanımlayınız. Bunun dışında petek kesitlerde kirişleri seçip özelliklerine girerseniz baştan ve sondan dolu petek sayısı diye kutucuklar göreceksiniz. Bu kutucuklara en az 1 yazmanız gerekir ki birleşim montajı sağlıklı olsun. Bu kirişlerin yetersizliğini çözmek için moment diyagramının işaret değiştirdiği bölgeye kadar da dolu gövde ile geçmeniz gerekebilir.

1.png
2.png

Son düzenleme:
Teşekkür ederim Nurgül Hanım. Söylediğiniz yapı elemanlarını girecektim fakat bağlantı sorununu halletmeye çalıştım. Biz bunları halledersek göreli kat ötelemesi sorunu kalkar mı acaba? tahmini olarak bir cevap verebilir misiniz?

Geri