V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Performans Analizi ve Etriye Aralığı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Nlfr
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Nlfr

Yeni Üye
Ekran görüntüsü 2021-11-06 150512.png
Öncelikle Merhaba;
Performans Analizi yaparken etriye aralıklarını eklediğim görseldeki gibi ortalama bir değer bulup sabitliyorum. Sonrada Performans Analizi seçeneklerinden belirlediğim ortalama donatı oranlarını pursantaj kısmına giriyorum ve etriye sıklaştırması yoksa bu işareti de kaldırıyorum. Sorum şu: Donatıları sabitliyorum ama pursantaj girince ekte gönderdiğim etriye aralıkları kullanılıyor mu? Bir de etriye aralıklarını manuel düzeltmek yerine pursantaj kısmının altına ayrı bir etriye aralığı bölümü konulması söz konusu olabilir mi ilerde?
Teşekkür ederim şimdiden
İyi Çalışmalar

Son düzenleme:
donatıları sabitliyorum ama pursantaj girince ekte gönderdiğim etriye aralıkları kullanılıyor mu?

Doğrusal performans analizi ayarlarından donatı pursantaj değerlerini girdiğinizde de kolon betonarme penceresinde girdiğiniz etriye aralıkları kullanılmaktadır. Yani bu sorunuzun cevabı evet kullanılıyor.

Bir de ek olarak etriye aralıklarınız 23 cm girilmiş. Bu değerlerin doğruluğunu kontrol etmeniz faydalı olacaktır. Özellikle sıklaştırma bölgesindeki etriye miktarı ile gövde bölgesinde etriye miktarı farklı ise bunu performans analizine yansıtmak daha elverişli sonuçlar çıkartacaktır.

bir de etriye aralıklarını manuel düzeltmek yerine pursantaj kısmının altına ayrı bir etriye aralığı bölümü konulması söz konusu olabilir mi ilerde?
Bu durum gözönüne alınacaktır. Bunun yanında Etriye aralıklarını toplu bir biçimde değiştirebilirsiniz.

Herhangi bir betonarme tasarım diyaloglarında "shift" ve "ctrl" tuşlarını kullanarak birden fazla satırı seçebilir ve bu sayede seçilen elemanların boyutlarını, donatılarını ve/veya donatı sabitleme durumlarını tek seferde değiştirebilirsiniz. Aşağıda anlatıldığı şekli ile tüm elemanlardaki etriye aralıkları, boyuna donatı sayıları gibi donatı değerlerini tek seferde değiştirebilirsiniz.

işlemi iki farklı durum için uygulayabilirsiniz:

1.) satır atlayarak tek tek istenilen elemanları seçerek
2.) belirli bir satırdan başlayarak, istenilen elemana kadar, satır atlamadan tüm elemanları seçerek

1) satır atlayarak tek tek istenilen elemanları seçerek için işlem adımları:

- ctrl'ye basılı tutup farenin sol tuşu ile satırları tek tek seçiniz.
- tek tek seçme işlemi sonrasında ctrl tuşunu bırakmadan, shift tuşuna da basınız.
- herhangi bir satırda değiştirmek istediğiniz değeri çift tıklayınız. (ds sütunu için tek tıklamak yeterlidir.)
- değişikliği yaptıktan sonra yapılan değişiklik seçili tüm satırlara uygulanacaktır.

2. belirli bir satırdan başlayarak, istenilen elemana kadar, satır atlamadan tüm elemanları seçerek

- seçmek istediğiniz ilk satırı tıklayınız.
- shift ve ctrl tuşlarına aynı anda basınız.
- seçmek istediğiniz son satırı tıklayınız.
- herhangi bir satırda değiştirmek istediğiniz değeri çift tıklayınız. (ds sütunu için tek tıklamak yeterlidir.)
- değişikliği yaptıktan sonra yapılan değişiklik seçili tüm satırlara uygulanacaktır.

Saygılarımla...

Oğuzcan bey merhaba;

Bu konuda şöyle bir sıkıntı yaşamaktayız, kısaca açıklamaya çalışacağım.

Eski deprem yönetmeliklerine göre yapılmış yapıların performans analizi yapılmak istendiğinde kolon etriyelerini girerken mevcut hale yani yapıldığı şartlara uygun olarak girmemize rağmen performans analizi raporlarında yeni yönetmeliğe göreymiş gibi basılmakta, böyle olunca idareler kolon etriyelerinin hatalı girildiğini düşünmektedir.

Benzer durum kolon düşey donatıları içinde geçerlidir. performans analizi yapılan yada ilave kat eklenen binalarda kolon düşey açılımları alındığında kolon filizleri mevcut katlar içinde ortadan ekli olarak çizilmektedir.

Bu iki durumun önüne geçebilmek adına kolonlar için donatı ek yerinin eleman bazında ortada mı alt uçta mı yapılacağının belirlenebilmesi çok önemli ve gereklidir. @Oğuzcan HADİM @İsmail Hakkı BESLER

Saygılarımla.

Oğuzcan bey merhaba;

bu konuda şöyle bir sıkıntı yaşamaktayız, kısaca açıklamaya çalışacağım.

eski deprem yönetmeliklerine göre yapılmış yapıların performans analizi yapılmak istendiğinde kolon etriyelerini girerken mevcut hale yani yapıldığı şartlara uygun olarak girmemize rağmen performans analizi raporlarında yeni yönetmeliğe göreymiş gibi basılmakta, böyle olunca idareler kolon etriyelerinin hatalı girildiğini düşünmektedir.

benzer durum kolon düşey donatıları içinde geçerlidir. performans analizi yapılan yada ilave kat eklenen binalarda kolon düşey açılımları alındığında kolon filizleri mevcut katlar içinde ortadan ekli olarak çizilmektedir.

bu iki durumun önüne geçebilmek adına kolonlar için donatı ek yerinin eleman bazında ortada mı alt uçta mı yapılacağının belirlenebilmesi çok önemli ve gereklidir. @oğuzcan hadim @ismail hakkı besler

saygılarımla.
bu konudaki talebiniz dikkate alınmıştır. Katkınız için teşekkür ederiz.

Doğrusal performans analizi ayarlarından donatı pursantaj değerlerini girdiğinizde de kolon betonarme penceresinde girdiğiniz etriye aralıkları kullanılmaktadır. Yani bu sorunuzun cevabı evet kullanılıyor.

Bir de ek olarak etriye aralıklarınız 23 cm girilmiş. Bu değerlerin doğruluğunu kontrol etmeniz faydalı olacaktır. Özellikle sıklaştırma bölgesindeki etriye miktarı ile gövde bölgesinde etriye miktarı farklı ise bunu performans analizine yansıtmak daha elverişli sonuçlar çıkartacaktır.

Bu durum gözönüne alınacaktır. Bunun yanında Etriye aralıklarını toplu bir biçimde değiştirebilirsiniz.

Herhangi bir betonarme tasarım diyaloglarında "shift" ve "ctrl" tuşlarını kullanarak birden fazla satırı seçebilir ve bu sayede seçilen elemanların boyutlarını, donatılarını ve/veya donatı sabitleme durumlarını tek seferde değiştirebilirsiniz. Aşağıda anlatıldığı şekli ile tüm elemanlardaki etriye aralıkları, boyuna donatı sayıları gibi donatı değerlerini tek seferde değiştirebilirsiniz.

işlemi iki farklı durum için ua da basınız.

2. belirli bir satırdan başlayarak, istenilen elemana kadar, satır atlamadan tüm elemanları seçerek

- seçmek istediğiniz ilk satırı tıklayınız.
- shift ve ctrl tuşlarına aynı anda basınız.
- seçmek istediğiniz son satırı tıklayınız.

Saygılarımla...
Oğuzcan Bey Merhaba, çoklu seçim yapmayı zaten biliyorum, yerinde yapılmış yapıda da etriye sıklaştırması bulunmamakta. uyarılarınız için teşekkür ederim ama benim sorum biraz farklı çünkü ilgili idare diğer programlarda etriye aralıklarının farklı bir sekmede yazılabildiğini söyledi. Aradan bir kaç kolonun etriye aralığının farklı olup, gözden kaçabileceği konusunda tereddütleri olabiliyor. Bu yüzden sonraki sürümlerde böyle bir değişikliğe gidilmesi mümkün mü diye sormak istemiştim.
Verdiğiniz cevap için teşekkür ederim,iyi çalışmalar

oğuzcan bey merhaba, çoklu seçim yapmayı zaten biliyorum, yerinde yapılmış yapıda da etriye sıklaştırması bulunmamakta. uyarılarınız için teşekkür ederim ama benim sorum biraz farklı çünkü ilgili idare diğer programlarda etriye aralıklarının farklı bir sekmede yazılabildiğini söyledi. aradan bir kaç kolonun etriye aralığının farklı olup, gözden kaçabileceği konusunda tereddütleri olabiliyor. bu yüzden sonraki sürümlerde böyle bir değişikliğe gidilmesi mümkün mü diye sormak istemiştim.
verdiğiniz cevap için teşekkür ederim,iyi çalışmalar
Nilüfer Hanım,

Bu bahsettiğiniz durum için gerekli notu önceki sorunuzda almıştım. Katkınız için teşekkür ederiz. Donatıların toplu bir biçimde değiştirilmesini bilmediğinizi düşünerek anlatmak istedim. bu tarz hatırlatmaları gözden kaçma veya yeni başlayan kullanıcılarımızın okuması anlamında yapıyoruz.

uyarılarınız için teşekkür ederim ama benim sorum biraz farklı çünkü ilgili idare diğer programlarda etriye aralıklarının farklı bir sekmede yazılabildiğini söyledi. aradan bir kaç kolonun etriye aralığının farklı olup, gözden kaçabileceği konusunda tereddütleri olabiliyor
Bu durum için doğrusal performans analizi sonucunda alınan raporda "Mevcut kolon bilgileri" başlığı altındaki raporda etriye çapı ve aralıkları ayrı bir sütunda verilmektedir.
1636633663752.png
Saygılarımla....

Geri