Benim bulduğum TOBB'un taslak olan çalışmasıydı. Yayınlanmış halini bulamadım.Rüzgar ve kar yüklerinde beklendiği gibi Eurocode'a atıf var. Buradan paylaşmak uygun olmaz ancak google dan aratırsanız çıkıyor.
Katılıyorum. Kar ve rüzgar yükleri betonarme yapılarda zaten dikkate alınmıyor. Çelik yapılarda dikkate alınıyor. Çelik yapılar yönetmeliğinde Eurocodelar zorunlu. Bu kural değişmedi. Standartlar yönetmeliklerin altında yer alırlar. Dolayısıyla TSE498'deki gibi kar ve rüzgar yüklemeleri çelik yapı yönetmeliğine yine aykırı olacaktır. Boş yere kafa karışıklığı yaratıyor.Ben üzerinde taslak yasan bir dökümana ulaştım. Orda yazılandan anladığım basit endüstriyel yapıların çatıları için eski standart basit rüzgar yükü yöntemini kullanmaya izin vermiş. Kar yükünde ise ''istisnai kar birikmeleri'' gibi bir tanım var , basit geometrik formlu çatılar için ise ancak '' istisnai kar birikmesi'' durumunda Eurocode zorunlu kılınmış. İstisnai kar birikmesinin hangi durum olduğuna kim neye göre karar verecek. Piyasada oluşmuş Rüzgar ve Kar yükü için en son yayınlanan standartlar olan Eurocode çevirilerini kullanma zorunluluğu gibi bir yaklaşım vardı, şimdi başa döndük. Yine piyasada onay makamları ve proje müellifleri arasında anlaşmazlığa sebebiyet verebilecek muğlak ifadeler.
Yüksek yapılarda rüzgar da önem kazanabiliyor. İzmir'de yaptığımız 50 katlı binadan biliyorum.Katılıyorum. Kar ve rüzgar yükleri betonarme yapılarda zaten dikkate alınmıyor. Çelik yapılarda dikkate alınıyor. Çelik yapılar yönetmeliğinde Eurocodelar zorunlu. Bu kural değişmedi. Standartlar yönetmeliklerin altında yer alırlar. Dolayısıyla TSE498'deki gibi kar ve rüzgar yüklemeleri çelik yapı yönetmeliğine yine aykırı olacaktır. Boş yere kafa karışıklığı yaratıyor.
Yüksek yapılarda rüzgar da önem kazanabiliyor. İzmir'de yaptığımız 50 katlı binadan biliyorum.
Onlar özel yapılar zaten kuleler vb yapıları kastetmedim.Yüksek yapılarda rüzgar da önem kazanabiliyor. İzmir'de yaptığımız 50 katlı binadan biliyorum.