V11'i Online Satın Alın

V11 ile Gelen Yenilikler ve Geliştirmeler Webinarı

TBDY 2018 ve ts500'e göre kapalı çerçeve tamamlanmalı mı?

Merhaba iyi günler. Projenin üst katlarında büyüme söz konusu. Yapı zemin+2 kattan oluşmaktadır. 1. Kat Ve 2. Katta bina dışa doğru konsol kirişler ile büyüyor. Bu kısımlarda konsol kirişlerle tamamladım. Ancak alt katta kiriş gözükmemesi için 2 kolon arasına kiriş atmadım. Sistemi böyle çözünce sistem kurtarıyor. Ben güvenli tarafta kalmak için 2 kolon arasına, döşeme kalınlığında bant kiriş attım. Yapı denetim buna itiraz etti. 2018 Deprem yönetmeliği ve TS500'e göre kapalı çerçeveyi tamamlamalısın dedi. Deprem yönetmeliğini incelediğimde böyle bir ibare görmedim. Acaba bu konuda yardımcı olabilir misiniz? Yönetmeliğin tam olarak neresinde geçiyor ve bunu biraz anlatabilir misiniz? Yardımcı olur musunuz çok teşekkür ederim. Ekteki fotoğraf sormak istediğim durum içindir.
 

Ekli dosyalar

  • Kiriş.png
    Kiriş.png
    214.1 KB · Görüntüleme: 98
Merhaba;

Yönetmeliklerin hiçbir yerinde çerçeveyi tanımlamalısın yada benzeri bir kural yok, olsaydı eğer kirişsiz döşeme sitemleri kullanılamazdı değilmi.

Sizin projenizdeki kapalı çıkmalarda kirişlerin dıştan döndüğü durumlarda yapılması gereken en doğru yaklaşım:
- mevcut kirişlerinizi güçlendirmek (en az 30/50 - 30/60 ... vb. yapmak)
- döşeme kalınlığınızı arttırmak (mümkünse en az 20cm)
- döşeme donatı tipinizi alt + üst düz donatı olarak seçmek
- sistemi kesinlikle yarı rijit olarak çözmek
- yapı temel etkileşimli çözüm yapmak
- döşeme tasarımında deprem etkilerini dikkate almak
- döşemelerde düzlem içi gerilme tahkiki yapmak ve gerekli şartları sağlamak
- göreli kat ötelemesi koşullarını güvenli tarafta kalacak şekilde sağlamak.

Çerçeve oluşumu tabiki her mühendisin istediği ve kesinlikle itiraz etmeyeceği bir yaklaşım ancak her sistemde kapalı çıkmalarda kiriş atmak zorundasınız yaklaşımını mühendisçe bir yaklaşım olarak görmüyorum, öyleyse her kiriş kesişimine de kolon koyalım olsun.

Bu konuya amalarla değil, mühendis bakış açısıyla bakıp ihtiyaçlar ve bu ihtiyaçların nasıl hesaplanabileceği, hangi tahkiklerin yapılması gerektiği, hangi tedbirlerin alınması gerektiği yönünden bakmak gerekir. TBDY2018 bu ve benzeri konulara çok iyi şekilde cevap vermektedir. Yönetmeliğe uydurmasyon maddeler atfetmemek gerekir.

Saygılarımla.
 
Geri
Üst