V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Göreli Kat Ötelemesi Hatası

Merhaba,

çelik yapıda uzun doğrultuda "göreli kat ötelemesi" hatası almaktayım. Raporu incelediğim zaman ıpe300 rüzgar kolonlarında bu hatayı aldığımı fark ettim. Profil kesitini büyütmeme rağmen gerekli şartı sağlayamadım. Herhangi bir tanımlama hatası var mıdır? rüzgar kolonlarındaki bu ötelemeyi nasıl önleyebilirim?
Ex ve Ey yüklemelerine göre kontrolü yapılan yapıda deformasyon bölümünde inceleme yaptığım zaman ,hata veren kolonlarda çok fazla öteleme yapmadığını görüyorum. Ama raporlarda o bölümde görünenden daha fazla değer çıkıyor. Kontrol için baktığım yer doğru mu?

İyi Günler Dilerim

Ekran Görüntüsü (5).pngScreenshot_2.png

Ekli dosyalar

Rüzgar birleşimi ile giriş yapılması daha uygun olacaktır. Serbestlik tanımlanmış ancak tam uygun için birleşim tanımı yapıldı. Bunun dışında Çapraz tanımlı bölme arttırıldı. X doğrultusunda çalışan kolon başlığı az olduğu için düşey çaprazlar ve rüzgar kolon kesitlerini arttırarak çözmek gerekir.

Ekli dosyalar

Cevabınız için teşekkürler . Peki göreli kat ötelemesinde bulunan "Ui" değerine deformasyonlar bölümünden bakmayacak mıyız? O bölümün cevabını alamadım.

Örneğin Ex yüklemesinde ,hata verilen elemen kesitini bulup şekilde değiştirme oranına (18 mm) baktığımda , deprem yönetmeliği genel raporunda görünen değerden (46.44 mm) çok daha az olduğunu görüyorum. Neden böyle bir farklılık oluşuyor?
Teşekkürler

Screenshot_3.png

Screenshot_4.png

Ex okuması doğrudur, ancak üzerine TBDY 2018 Bölüm 4 gereği eşdeğer deprem yükü yöntemine göre karsılastırma yapılıp gereken durumlarda modal sonuçları arttırılır. Sizin projenizde de böyle bir durum söz konusu ve katsayınız oldukça yüksek. Kontrol için Dinamik analiz raporu alınız. Raporda X ve Y yönü için arttırım katsayılarını görebilirsiniz. X için 2.57 hesaplanmış bu değer, 2.57*18=46.44 sonucu elde edilemktedir.

Bu 2.57 katsayısını düşürmeniz daha mantıklı değerler elde etmenizi sağlayacaktır. Bunun içinde örneğin makas alt başlıklarını 1/4 te 1 olacak şekilde düğüm noktalarına tek çapraz komutu ile eleman girerek yapıyı daha rijit bir hale getirerek çözebilirsiniz. Bunun dışında yapının rijit davranmasını sağlayacak başka bir işlem yapmanız da fayda sağlayacaktır.

1.png

Geri