V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

14 metre açıklıklı petek kiriş hatası

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan onur16
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

onur16

Üye
Tüm bağlantıları özenle yaptım, ayrıca petek kirişlerde kesit arttırmınıda gittim fakat bir türlü kiriş sehim sınırını çözemedim. Yardımcı olursanız sevinirim.

Ekli dosyalar

Sorun sadece sehim değil, dayanım açısından 13 m açıklık için ıpe 220 petek kesitler yeterli değildir. Öncelikle kesit arttırmanız gerekir.
Bunun dışında petek kirişlere dik doğrultuda kolonlar birbirine herhangi bir kiriş ile bağlı değil. Kolonları birbirine çelik kirişler ile bağlayınız.
Son olarak petek yerine dolu gövdeli kiriş kullanırsanız daha ekonomik olabilir görünüyor, projeyi farklı kaydedip birde dolu gövdeli kiriş ile deneyiniz.

Ekli dosyalar

Petek kirişlerde kesit arttırdım ve çelik kolonlar arasına çelik kirişler ekledim. Kar yükünü 50 kg/m2 girdim ve sonuçta kurtardı lakin birleşim yetersizliklerine geldiğimde beton kolon ile çelik kolon birleşimlerinin yetersiz olduğunu gösteriyor ve her ne yapsamda bir türlü çözemedim. Bulon kesitlerini arttırdım, ana ve tali nervür geometrisini değiştirdim fakat bir türlü çözemedim. Bu konuda ne yapabilirim.

Ekli dosyalar

Aynı zamanda petek kirişlerdeki kesit boyutunu CH IPE 240 ta sabit tutabilmem için ne tür çözümler yapmalıyım? Kiriş kesitini büyütmeden neler yapılabilir?

Kolon ayağı birleşimi için geometriniz düzeltilmiştir, inceleyiniz. Petek kesitin IPE 240 kalması için bu kirişlerde momentin işaret değiştirdiği bölgeye kadar dolu gövdeli geçiniz ve bu kirişlerin orta noktalarından çaprazların olmadığı açıklıklarda stabilite kirişi giriniz.
detaylı bilgi videoda mevcuttur.

Ekli dosyalar

Yazdığınız üzere petek kirişlerde doluluk miktarını momentin 0 olduğu noktaya kadar arttırdım. Stabilite kirişlerini attım fakat maalesef istediğim sonuca bir türlü ulaşamadım. Göndermiş olduğunuz eğitim videosundada belirttiğiniz aşıkları analize dahil etme durumunu denedim. Sonuç yine istediğim gibi gelmedi. Daha sonra stabilite kirişlerini kaldırıp, analiz sonucu çıkan PMM oranlarını dikkate alarak analize dahil edilmeye gerek duyulmayan aşıkları çıkardıktan sonra istediğim sonuca ulaşabildim. Yinede son halini sizinle paylaşmak istiyorum. Programın tamamıyla güvenli olarak gösterdiği bu projede, imalatıda tam anlamıyla projedeki gibi yaptığımızı varsayarak herhangi bir problemle karşılabilme durumumuz var mı? Örneğin stabilite kirişlerini eklediğimde petek kirişlerin dayanımlarının yetersiz geldiğini söyleyen program, stabilite kirişlerini kaldırdığımda düzelmesi gibi. Son olarak yardımlarınız için teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
1- İlk aşıklar hariç tüm aşıklar analize dahil edilmiş. Bunun anlamı yaklaşık 1 m de bir ana petek kirişler yanal olarak tutulu demektir. Siz stabilite kirişi olarak sadece ortadan girdiyseniz kirişi sadece yarıya bölmüş oluyorsunuz, tutulu boy oranı yükseliyor yani PMM sorunu yaşama ihtimali de yükseliyor.
Ek olarak size gönderilen videoda tüm aşıklar değil, çaprazın başlangıc orta ve sonuna denk gelenlerin hesaba dahil edilmesinin daha uygun oldugu anlatılmaktadır, uygulamamışsınız bu duruma dikkat etmelisiniz.
2- Girilen stabilite kirişleri rijitliği de etkilediği için yapının yeni davranısı daha farklı olur ilk duruma göre ve yapı dinamiği açısından hesaplar fark eder, yeterli adet stabilite kirişi girerseniz aşıkları analize dahil etmeniz gibi sorun çözülür. Yetersiz girişte yapının periyodu da değiştiğinden dolayı sonuçlarda yetersizlik görebilirsiniz. Bu normaldir ve bu davranışı sadece doğrusal bir ilişki gibi düşünmek yapı dinamiği açısından uygun değildir.

3- Merkezi çaprazların oldugu doğrultuda kirişlere mafsal tanımlamanız gerekir. Merkezi çaprazlı sistemlerde kirişler moment aktarmaz.

4- Betonarme kolonların betonarme veya çelik kirişlerle birbirine bağlanması gerekir, yapıda yük akısı sağlıklı değil.

1.png2.png

Geri