Güncel Fiyatlar ile Online Satın Almak için Tıklayınız

Kirişsiz Döşemelerde Sistem Tasarımı Hakkında

infernal

Yeni Üye
Merhabalar. 2018 deprem yönetmeliğinde "4.3.4.4 – Sadece kirişsiz döşemeleri içeren taşıyıcı sistemlerde, deprem etkilerinin tamamı betonarme binalarda süneklik düzeyi yüksek bağ kirişli (boşluklu) ve/veya boşluksuz perdeler veya süneklik düzeyi sınırlı boşluksuz perdeler tarafından karşılanacaktır...
...Bu tür sistemlerin hesabı iki aşamada yapılacaktır. Birinci aşama hesapta çerçeve kolonları alttan ve üstten mafsallı alınacaktır. İkinci aşama hesapta ise bu elemanların bağlantıları monolitik olarak modellenecektir. Perde, kolon, çapraz ve döşemelerdeki iç kuvvetler, iki aşamada elde edilenlerin elverişsiz olanı olarak hesaplanacaktır. Göreli kat ötelemeleri ikinci aşama hesaptan elde edilecektir." şeklinde bir madde bulunmakta.


Tarafımıza incelenmesi için gönderilen bir statik proje Z+7 kat (25 m) kirişsiz döşeme (D:20cm) olarak modellenmiş ve taşıyıcı olarak kolon ve perde sistem tercih edilmiştir. Yönetmelik maddesi gereğince sistemin tamamının perde yapılması gerekir mi anlamalıyız? Ekte verilen kalıp planına göre döşemelerin döşeme kenarı ile ayrı ayrı tanımlanması programın analizi düzgün yapması açısından doğru mudur? Yardımlarınızı rica ederim. Saygılarımla...

proje.png
 
Yönetmelik maddesi gereğince sistemin tamamının perde yapılması gerekir mi anlamalıyız?
Tamamı perde olmak zorunda değil.

Ekte verilen kalıp planına göre döşemelerin döşeme kenarı ile ayrı ayrı tanımlanması programın analizi düzgün yapması açısından doğru mudur?
Analiz açısından bu bilgi girişi doğrudur. Analizde tüm sitem bütün olarak birleştirip sonlu eleman oluşturulur.

Projeyi eklemeniz durumunda arkadaşlar çok daha net bilgi verirler.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Aşağıda deprem yönetmeliği örnekler kitabında olan kirişssiz döşemeli sistemin idecad ile hesabı anlatılmaktadır.

1661355470553.png

1661355499936.png

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
ilave olarak
zımbalama çıkıp çıkmadığını kontrol ediniz.
20 cm kalınlığındaki döşemede zımbalama çıkmaması lazım.
kirişsiz döşemede zımbalama donatısı kullanılacaksa döşeme kalınlığı tbdy 2018 madde 7.11.10 a göre 25 cm. den az olmamalıdır.
 
Geri
Üst