V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

ıpe 100 kirişlerinde bazılarında dayanım problemi var

ismailcengiz

Yeni Üye
İyi günler modellediğim basit yapıda tali kirişleri birbirine bağlayan IPE 100 kirişlerinde bazılarında dayanım problemi ile bazı diğer basit modellemelerimde ise sehim problemi ile karşılaşıyorum. Bu kirişlere direk tesir eden bir kuvvet de bulunamamakta bu sebeple kesit yükseltmeye gitmek istemiyorum. Kesitin kurtarmama sebepleri neler olabilir acaba. İlginize teşekkür ederim.
 

Ekli dosyalar

1- Bu kirişlere yük etkimediğini kabul etmeniz anlaşılamamıştır. Ancak zaten modellemeniz hatalıdır. Öncelikle tali kirişlere oturan çelik kiriş girmeyiniz. Yapmanız gereken ızgara sistemlerde çelik kiriş komutu ile tali kirişin geçeceği açıklığı küçültecek şekilde modelleme yapmanız en alt kademede tali kirişleri girmenizdir.
a.png

2- Sonradan kolon eklediğinizde kirişlerin kolonlara göre bölünmesi gerekir, ya kirişleri silip tekrar girersiniz ya da böl komutu ile bölersiniz, sizin seçiminizdir.

3- Çelik kolonlara spektrum ile düşey deprem etkisi hesaplamanızı gerektirecek bir proje geometriniz mevcut değil. Bu işaretiniz kaldırıldı.
2.png
4- Harektli yükünüz az değil. Yapıyı hafifletmek için tali kirişleri U kesit veya petek kiriş kullanabilirsiniz.
 

Ekli dosyalar

  • kat.cde
    kat.cde
    575.5 KB · Görüntüleme: 24
Nurgül hanım öncelikle yanıtınız için teşekkür ederim anladığım kadarıyla tali kiriş komutu ile kiriş çizildikten sonra bu elemanlara başka bir çelik kiriş bağlayamıyoruz peki bu durumda elemanın zayıf yonde burkulmasını onlemek için baska bir şey yapmam mümkün mü yoksa modeli yeniden tasarlamam mı gerekiyor?
teşekkür ederim
 
Tali kiriş açıklığını düşürmek burkulma boyunu değiştirir, buna uygun çözüm gerekir. Size gönderdiğim cevapta ekli olan kat.cde dosyasında örneğin tali kiriş açıklığını düşürmek için çözüm üretildi, projeyi indirip inceleyiniz.
 
Geri
Üst