Güncel Fiyatlar ile Online Satın Almak için Tıklayınız

Perde ucu enine donatıları herhangi bir hesapta kullanılıyor mu?

engineer_yildiz

Tanınmış Üye
sayın idecad ailesi,

Perde ucu enine donatıları belirlerken; kolonlardaki kesme hesabı gibi Vw (etriye) dikkate alınarak mı belirleniyor, yoksa sadece kesme kuvveti dikkate alınmadan TBDY2018.7.6.5.2 maddelerimi uygulanıyor?
Perde ucu enine donatıları herhangi bir hesapta kullanılıyor mu veya katkısı var mı?


İyi çalışmalar dilerim.

Bilgi Notu:
7.6.5.2 – Perde uç bölgelerindeki düşey donatılar, aşağıda (a), (b) ve (c)’deki kurallara uyularak, kolonlarda olduğu gibi etriyeler ve/veya çirozlardan oluşan enine donatılarla sarılacaktır.

(a) Uç bölgelerinde kullanılacak enine donatının çapı 8 mm’den küçük alınmayacaktır. Etriye kollarının ve/veya çirozların arasındaki yatay mesafe, a , etriye ve çiroz çapının 25 katından daha fazla olmayacaktır.

(b) 7.6.2.2’de tanımlanan kritik perde yüksekliği boyunca perde uç bölgelerine, kolonların sarılma bölgeleri için 7.3.4.1’de Denk.(7.1)’in ikinci koşulu ile belirlenen enine donatının en az 2/3’ü konulacaktır. Düşey doğrultuda etriye ve/veya çiroz aralığı 150 mm’den daha büyük, 50 mm’den daha küçük alınmayacaktır (Şekil 7.11). Bu aralık boyuna donatı çapının 6 katı ve perde kalınlığının 1/3’ünden fazla olmayacaktır. Perde uç bölgesindeki enine donatılar temelin içinde, 300 mm’den ve perde kalınlığından küçük olmayan bir yükseklik boyunca devam ettirilecektir.

(c) Kritik perde yüksekliğinin dışında kalan perde uç bölgelerinde düşey doğrultudaki etriye ve/veya çiroz aralığı, perde kalınlığından ve 200 mm’den daha büyük alınmayacaktır (Şekil
7.11).
 
Perde ucu enine donatıları belirlerken; kolonlardaki kesme hesabı gibi Vw (etriye) dikkate alınarak mı belirleniyor, yoksa sadece kesme kuvveti dikkate alınmadan TBDY2018.7.6.5.2 maddelerimi uygulanıyor?
perde ucu enine donatıları herhangi bir hesapta kullanılıyor mu veya katkısı var mı?

Perde uç bölgesi enine donatı koşullarında TBDY 2018 7.6.5.1 - 7.6.5.2 maddeleri uygulanır.

7.6.5.2 – Perde uç bölgelerindeki düşey donatılar, aşağıda (a), (b) ve (c)’deki kurallara uyularak, kolonlarda olduğu gibi etriyeler ve/veya çirozlardan oluşan enine donatılarla sarılır.
(a) Uç bölgelerinde kullanılacak enine donatının çapı 8 mm’den küçük alınmaz. Etriye kollarının ve/veya çirozların arasındaki yatay mesafe, a, etriye ve çiroz çapının 25 katından daha fazla seçilmez.
(b) 7.6.2.2’de tanımlanan kritik perde yüksekliği boyunca perde uç bölgelerine, kolonların sarılma bölgeleri için 7.3.4.1’de Denk.(7.1)’in ikinci koşulu ile belirlenen enine donatının en az 2/3’ü koşul kontrol edilir. Düşey doğrultuda etriye ve/veya çiroz aralığı 150 mm’den daha büyük, 50 mm’den daha küçük alınmaz. (Şekil 7.11) Bu aralık boyuna donatı çapının 6 katı ve perde kalınlığının1/3’ünden fazla seçilmez. Perde uç bölgesindeki enine donatılar temelin içinde, 300 mm’den ve perde kalınlığından küçük olmayan bir yükseklik boyunca devam ettirilir.
(c) Kritik perde yüksekliğinin dışında kalan perde uç bölgelerinde düşey doğrultudaki etriyeve/veya çiroz aralığı, perde kalınlığından ve 200 mm’den daha büyük alınmaz (Şekil 7.11).

1716821748591.png

Perde kesme dayanımı hesabında perde uç bölgeleri enine donatı katkısı opsiyonu aşağıda gösterdiğim olanak ile yapılabilir. Ancak başlık bölgesi enine donatı yerleşimi TBDY 7.6.5 'e uygun olarak yapılmaktadır.

1716821896571.png

Saygılarımla...
 
Geri
Üst