V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

Betonarme perde geometri kontrolünde hata hakkında

Ali Ok

Yeni Üye
Merhaba,

Mimari projede belirtilen "perde boşluğu"nu perdeme yerleştirdikten sonra geometri kontrolü yaptığımda TBDY 2018 7.6.9 maddesine göre (Boşluk genişliği/yüksekliği perdenin %20'sinden daha büyük olamaz.) hatası alıyordum. Herhangi bir değişiklik yapmadan Analizimi de yaptım fakat geometri kontrolünde hata aldığım perdeler "yetersiz" çıktı. Raporda "yetersiz" olmasının sebebi yazmıyor. Analiz sonrası "yetersiz" olarak görünen bu perdelerin "yetersiz" olmasının sebebi geometri kontrolündeki hatalar mı ?

Ek olarak, mimari projedeki boşluk ölçülerini ve konumlarını değiştirmeden bu yetersizliğin önüne geçilebilir mi ?

Fotoğraf-1'de analiz öncesi geometri kontrolü hatalarını, Fotoğraf-2'de analiz sonrası "yetersiz" çıkan perdeleri, Fotoğraf-3'te boşluğun (150x80) perde (490x25x300) başlangıcından uzaklığını ölçerek paylaşıyorum. Teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

• Fotoğraf-1.png
    Fotoğraf-1.png
    782.2 KB · Görüntüleme: 13
  • Fotoğraf-2.png
    Fotoğraf-2.png
    541.9 KB · Görüntüleme: 13
  • Fotoğraf-3.png
    Fotoğraf-3.png
    545.7 KB · Görüntüleme: 12
perdelerin yetersiz olmasının temel sebebi geometri kontrolündeki hata değildir. ancak geometri kontrolündeki hata perdenin yetersiz olmasına sebep olabilir.

perde boşlukları ile ilgili tbdy 2018 maddesi;

7.6.9. Perdelerde Boşluklar

Perde içinde bulunan pencere ve tesisat gibi boşluklar planda perdenin orta üçte birlik bölgesinde oluşturulacak, boşluğun yatay boyutu perde genişliğinin %20’sinden büyük ve düşey boyutu kat yüksekliğinin %20’sinden büyük olmayacaktır. Boşluğun kenarlarına, üstüne ve altına, etriyelerle sarılı ilave düşey ve yatay donatı yerleştirilecek; bu bölgelere yerleştirilen ilave donatının her bir doğrultudaki toplam kesit alanı, boşluk bölgesine yerleştirilmemiş olan donatının toplam kesit alanından az olmayacak ve etriye aralığı 150 mm’den daha büyük alınmayacaktır (Şekil 7.14).

merhaba,
perdelerde açtığınız boşluğun @Rıdvan TURAN beyin paylaştığı yönetmelik maddesine göre uygun açılmadığı için uyarıları alıyorsunuz.
attığınız ekran görüntülerine göre perdeleriniz,bodrum perdesi gibi duruyor,bu konu hakkında aşağıdaki linki inceleyiniz.

Geri