V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

Kiriş metrajı çok fazla çıkıyor/sistemde perde yok

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan donna123
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

donna123

Yeni Üye
Merhaba
k41 kirişlerinde fazlasıyla donatı ağırlığı var sebebini çözemedim,bakarsanız sevinirim

Ekli dosyalar

K41 kirişinin yönü diğer kirişlere göre ters. Obje yönü belirle komutu ile K41 kiriş yönünü ters çevirin.
Bu şekilde metraj ve kiriş detay çizimlerinin verilememe hatası düzeliyor.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Hangi kiriş donatısının hatalı olduğunu (metrajı fazla) yardım sayfasında anlatılan yöntemle anlayabilirsiniz.

1729582513821.png

Neden konsol döşemelerinizi parça parça tanımladınız ? Programı zorla hataya zorluyorsunuz.

Kullanıcımız miralay'ın uyarısını açıklarsak döşemeler bölündüğünde kalınlık ve sehim kontrolleri iki ayrı döşeme gibi yapılır.
Bu durum kalınlık ve sehim kontrollerinin döşeme bölündüğü için kısa açıklığa göre yapılarak ts500 koşullarının sağlamadığı halde sağlar gibi raporlanabilir.
Aşağıda iki benzer model oluşturulmuştur. Birinde tali kiriş ile konsol bölünerek döşeme açıklıkları azaltılmıştır.
Analiz sonuçları aşağıdaki gibidir.
1729681033353.png

Deformasyonlara bakıldığında iki model arasında önemli bir fark gözükmemektedir.
Konsol ortasına tanımlanan kirişin sehimlere pek katkısı olmadığı görülüyor.
1729681075270.png

Döşeme kalınlık kontrolü raporlarına bakıldığında tek döşeme olarak tanımlanan D09 döşemesi için açıklığa bağlı olarak(ln/12) 24cm kalınlık gereklidir ve bu döşemede kalınlık hatası verilmektedir.
Döşemenin bölünerek tanımlandığı diğer modelde iki ayrı kalınlık kontrolü yapılmakta fakat döşeme açıklığı azaldığı için kalınlık kontrollerinde sorun gözükmemektedir.
1729681228953.png
Döşeme sehim kontrolü raporlarına baktığımızda ise tek döşeme olarak tanımlanan D09 döşemesi sehim sınırını aşmış durumda
Döşemelerin bölünerek tanımlandığı diğer modelde ise döşeme açıklıkları azaldığı için ts500 sehim kontrolü gerektirmeyen oranlar sağlandığı için bu iki döşemede konsol yönünde sehim kontrolü yapılmıyor.
Bu modelin tek döşeme olarak tanımlanması veya kalınlık ve sehim kontrollerinin bu durum dikkate alınarak kullanıcı tarafından kontrol edilmesi uygun olur.

1729681405532.png

Merhaba @Yasin TEZEL bey;

peki bu paylaştığınız iki modeldeki döşeme sehimleri hesaplanırken:
1- sadece döşemenin kendi içindeki sehim miktarlarımı kontrol edilmekte
2- yoksa döşemenin toplam sehim değerini hesaplarken Kolon+Kiriş+Döşeme deplasmanları toplanarak döşemede oluşan global sehim miktarımı kontrol edilmektedir?

2. seçenek döşemeden ziyade sistemin deplasman kontrolü gibi olmuyor mu? yada şöyle sorayım ben bu sistemleri tam rijit diyafram olarak çözmüş olsaydım bu döşemelerin ikisinde de sehim sorunu çıkmayacak mıydı.

Kullanıcı olarak bizim 1. yada 2. seçeneği seçme imkanımız olsa daha iyi olmaz mıydı?

Saygılarımla.

Her döşemenin kendi içindeki sehim durumu kontrol edilmektedir..
evet ikinci seçenek olarak yazdığınız sistemin deplasman kontrolü gibi anlaşılıyor.
Örnek projede yarı rijit çözüm yapıldı. Sonuç olarak bölünen döşemede orana bağlı sınırlar aşılmadığı için hata almıyorsunuz. Tek parça girilen döşemede hata veriliyor ln mesafesi fazla.

Aşağıdaki abartılı çizilen örnekte kırmızı çizgi kat seviyesi olsun. Döşeme sehim hesaplarında kırmızı kota göre sehimlerin kontrolü yapılmaz.
Mavi çizgi ile sembolik göstermeye çalıştığım döşemenin kendi içerisinde yaptığı deformasyon,
Sehim koşulları ise ts500 13.2 maddesine uygun olarak kontrol edilir.

1729849576009.png

Döşemeyi tali kirişle ikiye böldüğümüzde ise aşağıdaki gibi bir durum ortaya çıkar.
Her döşeme için kendi içinde sehim kontrolü yapılır.
1729850250166.png

Teşekkürler @Yasin TEZEL bey;

aslında ben tam olarak bunu kastetmemiştim. Sizin örneğinizde de olduğu gibi konsol döşemenin uç kısmında oluşan sehimin büyük bir miktarı döşemeyi taşıyan konsol kirişlerin deplasmanından kaynaklanmakta. yani döşeme kendi içinde deforme olmuyor bütün sitem birden dönüyor. onun için tam rijit diyafram örneğini vermiştim.
Aşağıda ekran alıntıları ile demek istediğimi anlatmaya çalışacağım. YARI RİJİT DİYAFRAM ÇÖZÜMÜ.png
TAM RİJİT DİYAFRAM ÇÖZÜMÜ.png

tabi burada birşey yapılabilir mi, yada yapılmalı mı tam bilemedim ama özellikle çelik projelerde kiriş sehimlerinin hesabında buna benzer durumlardan dolayı daha çok sıkıntı yaşıyoruz. Özellikle çubuk elemanlarda moment grafiği gibi sehim grafiğini de global ve eleman bazında görmek istiyoruz.

Umarım anlatabilmişimdir.

Saygılarımla.

Buradaki sonuç farklılığı yarı rijit diyafram ve tam rijit diyafram modelleme kurallarından kaynaklı oluyor.
Tam rijit diyafram yönteminde döşemeler için kat kotundaki tüm elemanları mesnet olarak kabul ediyorsunuz ve bu elemanlar deformasyon yapmıyor kabulü yapılıyor veya deformasyonları ihmal ediliyor diyebiliriz. Döşemeler bu mesnetler ile tamamen tutulu kabul edilir
Yarı rijit çözümde ise analiz modeline döşemelerde dahil edilerek çözüm yapılır
Modelleme farkından dolayı yarı rijit ve tam rijit çözüm yönteminde sonuç farklılıkları olacaktır.
Yarı rijit diyafram kabulü döşeme davranışının yapı analiz modelinde gerçeğe en yakın davranışını yansıtan kabuldür.
Kiriş betonarme diyaloğunda sehim grafiği eleman bazında G ve Q yüklemesi altında ts500 e göre hesaplanan değerler verilmektedir.
1729855640681.png

çubuk elemanlarda moment grafiği gibi sehim grafiğini de global ve eleman bazında görmek istiyoruz.
Sehim hesapları elaman bazında yapıldığı için global olarak bir grafik vermek mümkün değil.

çelik projelerde kiriş sehimlerinin hesabında buna benzer durumlardan dolayı daha çok sıkıntı yaşıyoruz.
Bu konu ile ilgili yaşadığınız sorun tam anlayamadım. Detaylandırır ve örnek bir proje gönderirseniz çelik konusunda destek veren arkadaşlarımız yardımcı olacaktır.

Teşekkürler @Yasin TEZEL bey;

Tam rijit diyafram ve Yarı rijit diyafram farkını öğrenmiş olduk!

Kiriş betonarme diyaloğunda sehim grafiği eleman bazında G ve Q yüklemesi altında ts500 e göre hesaplanan değerler verilmektedir.
1729855640681.png
öyleyse sehim grafiklerini çelik elemanlar içinde eklersiniz inşallah.

çelik projelerde kiriş sehimlerinin hesabında buna benzer durumlardan dolayı daha çok sıkıntı yaşıyoruz.
Bu konu ile ilgili yaşadığınız sorun tam anlayamadım. Detaylandırır ve örnek bir proje gönderirseniz çelik konusunda destek veren arkadaşlarımız yardımcı olacaktır.
Proje bazında sorun yaşarsak paylaşırız.

Saygılarımla.

Geri