V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

perde kesme kapasitesi hatası ve toprak basıncı

Herkese kolay gelsin. Bir sorum vardı. projemde bir yerde perde kesme hatası alıyorum nasıl çözebilirim acaba? bir de bodrum katım olduğu için toprak basıncı olacak. hs ve hd. Bunları programa nasıl giricem acaba , v11 kullanıyorum. v11 artık kendi hesaplıyor dedi biri ama tam anlamadım açıklama şansınız var mı acaba çok mutlu olurum. şimdiden teşekkürler ilginiz için iyi çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

Perdelere toprak ve su yükü ekleme ile ilgili olarak yardım sayfasını inceleyiniz.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Perde kesme güvenliği hatası ile ilgili yardım sayfasını inceleyiniz
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Yasin bey kolay gelsin. online ders almıştım ben. ordaki beyfendi toprak basıncını nasıl sisteme gireceğimizi anlatmıştı videoda(hs ve hd değerlerini excelden hesaplayıp zemin etüdü raporuna göre sonra manuel hs ve hd değerlerini yeni yük olrak sisteme giriyordu sonra "perde yatay yükü" ikonuna o değerleri yazıyordu ve kullanıcı tanımlı yeni yük kombinasyonu giriyordu) ama v10 kullanıyordu orda. sonradan mesaj attığımda v11 in artık bunu otomatik yaptığını söyledi. biz hs(statik toprak basıncı) ve hd (dinamik toprak basıncı) değerlerini v11 de "perde toprak yükü" ikonuna mı giricez ayrı ayrı? orada sürsaj yükü diyor ama onu anlamadım size sormak istedim. aramızda ki diyaloğuda size atmak isterim benim kafam karıştı.

-cevabınız için teşekkürler hocam. aslında sormak istediğim durum farklı. program otomatik kombinasyon yapıyor biliyorum fakat perdelere toprak basıncı olduğu projelerde biz kendimiz hs ve hd değerlerini manuel girdiğimizde bunları tanımlayıp programa giriyoruz ya orda kendimiz kullanıcı tanımlı kombinasyon yapıyoruz. sizin yaptığınız kullanıcı tanımlı kombinasyonda Ez değeri göremedim hiç ama hs ve hd değeri olmayan projede programın default olarak kendi yaptığı kombinasyonlarda Ez değeri var. bunun sebebini anlayamadım. yani toprak basıncı olmayan bodrumsuz yapılarda programın kendi kombinasyonunu , toprak basıncı olan bodrumlu yapılarda sizin paylayştığınız excel dosyasındaki yük kombinasyonunu manuel olarak girmemiz yeterli midir? ve manuel girdiğimiz kullanıcı tanımlı yük kombinasyonunu program otomatik ona göre mi işlem yapıyor? iyi çalışmalar.

hoca:Biz kombinasyon girince programın default tanımlı kombinasyonları devre dışı kalmıyor. Bizim ek olarak girdiğimiz kombinasyonlar TBDY2018 El Kitabında tarif edilen kombinasyonlar. Dolayısıyla yönetmelik ne istiyorsa onu yapıyoruz aslında. Bu arada v11 de artık bu otomatik yapılıyor orada ekstra bir şey yapmaya gerek yok. Ayrıca toprak yükü yanal bir etkiye sahip olduğu için düşey deprem yükünün bu kombinasyonlarda bulunmamasını da mantıklı buluyorum.

-aa şimdi anladım hocam çok teşekkürler. evet ben de v11 var demek o kombinasyonu artık kendi yapıyor. sizin bahsettiğiniz yeni 'perde torak yükü' ikonu sanırsam. peki hocam bunu açtığımızda sürsaj yükü girmemizi istiyor. biz hesapladığımız hs ve hd değerlerini sürsaj gibi buraya mı giricez ayrı ayrı. öyle ise program hangisinin hs hangisinin hd olduğunu nasıl anlıyor?nasıl kombinasyon yapıyor v11 de? sizin de vaktinizi alıyorum kusura bakmayın ama oturtamadım kafamda işlem sırasını. şimdi bizim hs ve hd değerimiz varsa gireceğimiz nasıl yapıcaz işlem sırasını söyleyebilme şansınız var mı?ya da direk sizin videoda yaptığınız gibi eski yöntem mi yapayım.kolay gelsin iyi çalışmalar.

hoca:Sürşarj yükü ek yük olarak düşünülebilir. Örneğin yapının yanındaki bir yol, farklı bir yapı vs ek yük oluşturacaktır. Hs ve Hd'yi program otomatik olarak hesaplıyor.
 
10 versiyonda hd ve hs yüklerinin yazdığınız gibi excel gibi harici şekilde hesaplanıp perde yatay yükü olarak tanımlanması gerekiyordu. Ayrıca tüm yükleme durumu ve kombinasyonlar da manuel eklenmesi gerekiyordu.
11 versiyonda ise sadece perdelere toprak seviyesinin global kotu girilmesi yeterli. Kota bağlı olarak perde üzerindeki toprak yüksekliğine göre hd vs hs otomatik hesaplanır.

11 versiyon için şu şekilde toprak yükü eklenebilir.
Yapınızı çevreleyen perdeleri seçin. Perdelerin yönleri farklı olabilir. Toprak itkisinin geleceği yön otomatik belirlenir.
Özel durumlarda toprak itkisi yönü diyalogdaki "yükü ters çevir" opsiyonu ile değiştirilebilir.
Sağ tuş menüsünden, Yük ekle "Perde toprak yükü" komutuna tıklayın
1730473282663.png

Toprak yükü diyaloğunda toprak üst kotu parametresine sadece global toprak kotu tanımlanarak tüm perdelere toprak yükü eklenebilir.
analiz modelinde toprak yüklemesini ve perde üzerindeki seviyesini gösterilir.

Sursarj yükü ise gerekli durumlarda örneğin yapı çevresinden araç yolu geçiyorsa bunun yükü tanımlanabilir. (tf/m2)
Toprak içerisinde yeraltı su seviyesi varsa "Su yükü ekle" aktif yapılarak su seviyesi (global) kotu tanımlanır. Su yükleri otomatik hesaplanır.
1730473262496.png


Toprak yükleri raporunda proje parametreleri ile tanımladığınız toprak kotuna göre hesaplanan statik ve dinamik toprak yükleri raporlanır.
Ek sürsarj yükünün (q) hesaba nasıl dahil olduğu bu raporda verilmektedir.
Hesaplar TBDY 2018 Tablo 16.6 ya göre yapılır.
1730474357030.png

Ayrıca hesapların elle veya excel ortamında nasıl yapıldığı ile ilgili forum sayfasında örnek var inceleyiniz.
Hs ve Hd hesaplarının formülasyonunu açık olarak orada görebilirsiniz. Program içerisinde de aynı şekilde yapılmaktadır.
 
Ayrıca hesapların elle veya excel ortamında nasıl yapıldığı ile ilgili forum sayfasında örnek var inceleyiniz.
Hs ve Hd hesaplarının formülasyonunu açık olarak orada görebilirsiniz. Program içerisinde de aynı şekilde yapılmaktadır.
@Yasin TEZEL bey bir sorum daha vardı size. projemde 1.katımda saçaklar var 50 cm. ben onlarıda kaset döşeme çözdüm. öyle olunca bazı saçak döşemelerinde donatı alanı eksik hatası alıyorum. 50 cm içinde tekrar kiriş dönmek saçma geliyor bunu nasıl çözebilirim. projeyi atsam bakma şansınız var mı?tipik kirişleri seçene kadar analiz yapınca sıkıntı olmuyordu seçtikten sonra bu hataları verdi.
 

Ekli dosyalar

tipik kirişleri seçene kadar analiz yapınca sıkıntı olmuyordu seçtikten sonra bu hataları verdi.
Tipik kiriş seçmediğiniz döşemelerde betonarme ve sehim kontrolleri gibi kontroller yapılmaz. Bundan dolayı hata verilmemiştir.
Nervür ve kaset döşemelerde betonarme tasarımın yapılması raporlanması ve çizimlerinin alınabilmesi için tipik kiriş tanılanması zorunludur.
Tipik kiriş tanımlanmamış döşemeler geometri kontrollerinde hata olarak verilir.

Saçak döşemelerini 10cm kalınlıkta plak olarak tanımlamanız daha uygun olur.
Kaset döşemeleri kiriş kullanmadan konsol olarak yaptığınızda bir doğrultusundaki dişler boşa basmaktadır.
Ayrıca tek konsol kaset döşemede modellenmemelidir.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Daha önceki mesajımda yazdığım düzeltmeler uygulanmamış. Geometri kontrolü hatalarını düzeltiniz.
 
Geri
Üst