İdecad statik programı aşağıdaki gibi bir durumda (sonda yazdığım somut örnekte) nasıl davranıyor?
Mod birleştirme yöntemi için böyle bir sınırlama yok. Mod birleştirme yöntemi için de modal analiz sonucunda çıkan mod periyotları için hakim doğal titreşim periyodu ampirik periyot bağıntısı ile kontrol yapılmamaktadır. Ancak aşağıda anlattığım gibi bir sınırlama var.
Mod birleştirme yönteminde TBDY 4.8.4 'te belirtildiği üzere deprem yükleri için bir minimum taban kesme kuvveti hesabı yapılmaktadır. Burada eşdeğer deprem yükü yönteminde belirtilen
Denklem 4.19 (4.21 dolaylı olarak birbirlerine bağlılar) ile hesaplanan eşdeğer deprem yükü taban kesme kuvveti ile büyütülmelidir. sizin gönderdiğiniz raporda da X yönü için deprem kuvvetleri büyütme katsayısı 1.14 hesaplanmış örneğin.
---
---
büyütme katsayısı hesaplanırken
denklem 4.19 'da hesaplanan periyot değeri Denklem 4.26 ile hesaplanır daha sonrasında ise ampirik doğal titreşim periyodu bağıntısı ile kontrol edilir.
4.7.3.2 'de belirtildiği üzere Eğer eşdeğer deprem yükü ile hesaplanan bu periyot değeri Tpa periyodunun 1.4 katından büyük ise taban kesme kuvveti olarak 1.4Tpa kullanılır ve mod birleştirme yönteminde büyütme katsayısı da bu şekilde belirlenir. Mod birleştirme yöntemindeki büyütme katsayısı da deprem etkilerinden oluşan iç kuvvetlerin tamamını bu katsayı ile çapıp artırılarak kullanılır.
Bu hesap yalnızca bu minimum taban kesme kuvveti hesabı için kullanılır. Mod birleştirme yönteminde her bir mod katkısının hesabı yapılırken her modun kendi periyot değeri spektrum eğrisinde eşleştirilerek kullanılır.
Detaylı bilgi için idecad bilgi bankası başlıklarını ve alt başlıklarını inceleyebilirsiniz.
Eğer cevabınız evet ise, Böylesine önemli bir sınırlama neden sadece Bölüm 4.7'de yani Eşdeğer yöntemin altında verilmiş, Bölüm 4.8 yani mod birleştirme yönteminde bu sınırlama neden tekrar bahsedilmemiş? Veya Mod birleştirme yönteminde yapının periyodunda herhangi bir sınırlama yok mudur?
Mod birleştirme yönteminde periyot ile ilgili bir sınırlama yok. Ancak minimum taban kesme kuvvetinde bir sınırlama mevcut. Bu minimum taban kesme kuvveti de ampirik periyot ile kontrol edildiğinde taban kesme kuvveti de bu anlamda değişmiş oluyor. Sonuç olarak dolaylı yönden bir sınırlama söz konusu.
Aşağıdaki görseldeki gibi örneğin 15 metre bina yüksekliğine sahip betonarme çerçevelerden oluşan binada bu kısıta göre yapının periyodu en fazla 1.07 saniye olabilir ama bizim yapımızın periyodu 1.4 saniye olsun biz mod birleştirme yöntemi ile deprem hesabı yapmaya karar vermiş olsak bile bu periyot değerini hesaplamalarda kullanamaz mıyız?
Yukarıda anlattığım gibi burada kısıtlanmış periyot değeri zaten dolaylı olarak kullanılıyor. Ancak mod birleştirme yöntemi içerisinde hesaplanan periyotlara müdahale yalnızca rijitlik değişimi ve kütle modeli ile mümkün. Eğer böyle bir şey yapmak isterseniz taşıyıcı sistem değişikliğine gitmenizi öneririm. Yapının periyodu olduğu gibi hesaplanmalıdır. Ancak minimum koşullar için kısıtlamalar kullanılabilir ki TBDY bu anlamda bir kısıtlamayı taban kesme kuvveti ile getiriyor.
Mod birleştirme yöntemi ile hesaplanan periyodun 4.7.3.2 'deki bağıntıya uymasını isterseniz yapının taşıyıcı sistemini değiştirmeniz uygun olacaktır.
Görseldeki gibi yapının periyotu ampirik formülün 1.4 katından çok fazla ama idecad bana herhangi bir hata vermedi bu yapı için. Bana yapınızın rijitliğini artırın vb. bir dönüt vermesi gerekmez miydi_
TBDY içerisinde böyle bir kısıtlama getirilmemiş. Mod birleştirme veya eşdeğer deprem yükü yöntemindeki periyot hesapları yani binanın hakim doğal titreşim periyodu değeri Tpa 'nın 1.4 katından yüksek olacaktır şekilde bir ifade bulunmamaktadır. Buradaki madde denklem 4.26 ile hesaplanan hakim doğal titreşim periyodunun deprem hesabında gözönüne alınacak en büyük değerini belirtmektedir. Yani burada periyot değeri maksimum bir değer ile sınırlandırılmış ancak periyodun bu değerden büyük olması yasaklanmamış. Dolayısıyla bu noktada uyarı verilmesi uygun olmayabilir. Dinamik analiz raporunda sizin gönderdiğiniz bölümde tüm bilgiler yer almaktadır.
Dolayısıyla yapının rijitliğini artırma kararı bu noktada mühendis inisiyatifine bırakılmış durumdadır. İMO 'nun yayınladığı deprem yönetmeliği uygulama örnekleri kitabında da benze bir yaklaşımla mod birleştirme yöntemi için bu şekilde yapılmıştır.
Bu durum düzensizlik kontrollerine benziyor diyebiliriz. TBDY içerisinde örneğin burulma düzensizliği olması binalarda yasak değil. Sadece burulma düzensizliği var ise deprem hesabının mod birleştirme yöntemi kullanmak yapılması gibi zorunluluklar içeriyor.
Umarım açıklayıcı olabilmişimdir.
Saygılarımla...