öncelikle sorularınıza daha açıklayıcı cevap verebilmemiz açısından sorunun içeriği ne olursa olsun projenizi yüklemeniz daha uygun olacaktır.
Mod birleştirme ile deprem analizinde, bodrumlu binalarda "iki yükleme durumlu hesap yöntemi" seçili olduğu durumda
TBDY 4.8.5 'te belirtilen koşullara göre yapılmaktadır.
4.8.5 ’de bahsi geçen iki aşamalı analiz yöntemidir. Yöntem gereği, alt bölüm, rijit bodrum katlar, ile üst bölüm tek modelde iki farklı durum için analiz edilerek sonuçlar birleştirilir.
Üst bölüm analizinde, tüm yapı modeli oluşturulur ancak alt bölüm kütlesi hesaba dahil edilmez. Üst yapı elemanları kütle ve rjitlikleri ile alt bölüm elemanları ise sadece rijitlikleri ile gözönüne alınır. Analiz sonucu hem üst bölüm hem alt bölümde iç kuvvet ve yer değiştirmeler elde edilir. Analiz sırasında üst bölüm için Tablo 4.1’den taşıyıcı sisteme uygun R ve D katsayıları seçilmelidir.
Alt bölüm analizinde, tüm yapı modeli oluşturulur ancak üst bölüm kütlesi hesaba dahil edilmez. Alt bölüm elemanların rijitlikleri ve kütlesi gözönüne alınırken, üst bölüm elemanlarının sadece rijitlikleri gözönüne alınır. Alt bölüm için (Ralt/I)=2.5 ve Dalt=1.5 ile işlem yapılır. Bu analiz sonucunda alt bölüm elemanlarında iç kuvvetler ve yer değiştirmeler elde edilir.
Üst ve Alt Analiz Birleştirme Analiz sonrası elde edilen sonuçlar
TBDY 4.10.1 ’ e göre sünek ve sünek olmayan iç kuvvetlere uygun birleştirilir.
Detaylı bilgi için idecad bilgi bankasının ilgili başlıklarını inceleyebilirsiniz.
E1, E2, E3, E4 yüklemelerinde sistemin tüm ekdışmerkezlik etkisinde kat kütle merkezinin +x -x +y -y yönlerinde %5 kaydırılmasıyla modal analiz yapılmaktadır. Bu modal analiz yapılırken yapının tüm rijitliği gözönüne alınır ancak yalnızca üst kat kütleleri gözönüne alınır. EB1, EB2 EB3 ve EB4 modal analizlerde ise yapının tüm rijitliği dikkate alınır ancak yalnızca bodrum kat kütleleri gözönüne alınarak bir dinamik analiz uygulanır. Daha sonrasında tüm bu etkiler TBDY 4.10.1 'e uygun şekilde birleştirilir.
Ekdışmerkezlik etkilerinin nasıl gözönüne alındığı idecad bilgi bankası ilgili linkinde belirtilmiştir.
Bu durumda yapının kütle modeli iki modal analizde TBDY kuralları gereğince farklı şekillerde gözönüne alından E yüklemeleri ile EB yüklemeleri arasında kütle katılım, periyot ve mod şekilleri farklı çıkacaktır. Bu sebeple de sizin projenizde kütle katılımlarının ve mod şekillerinin farklı olması normaldir.
Detaylı dinamik analiz raporunda verilen değer bodrum katlarda BE, bodrumsuz yapılarda E yükleme durumları için mi dikkate alınmaktadır.
Bodrum katların iç kuvvetlerinin belirlenmesinde yukarıda bahsettiğim analiz modeli kabullerinden ötürü hem üst katların hem de bodrum katlarının modal analiz sonuçları etkendir. Dolayısıyla tüm modal analiz sonuçları gözönüne alınır. Yalnızca üst yapı için ve bodrumsuz yapılar için de E yükleme durumlarını değerlendirebilirsiniz. ideCAD statik tüm bu yüklemeleri ve farklı modal analizleri otomatik yapar ve iç kuvvetleri elde ederken yukarıda bahsettiğim birleştirmeleri eksiksiz uygular. Dolayısıyla değerlendirme yaparken bu durumu gözönüne bulundurabilirsiniz.
Bodrumlu binalar için tasarım kuvvetleri raporlarında üst katlar ve bodrum katlar için belirtilen dinamik analiz sonuçları ve yükleme durumları tek tek açıklanmış ve TBDY gereği yapılmış tüm artırımlar belirtilmiştir.
Saygılarımla...