V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

Bazı merdivenlerde büyük ötelenmeler tespit edildi

analiz yaptırırken bazı merdivenlerde büyük ötelenmeler tespit edildi deyip analiz yarım kalıyor.. yardımcı olur musunuz

Ekli dosyalar

Analiz sonlanmaktadır sonuçlar incelenebilir. Fakat merdivenlerin mesnetlenme hataları olabileceği konusunda analiz esnasında uyarı verilmektedir.
1734014240447.png
Analiz modelinde deformasyonları incelerseniz Merdivenlerde bağlantı sorunları olduğu gözükmektedir.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
1734013848865.png

Temelde ve perdelerde sonlu eleman genişliğini 20cm olarak değiştirmeniz uygun olur. Merdivenlerin temele bağlanması sorunu düzelmektedir.

Kullanıcı tanımlı olarak oluşturduğunuz merdivenlerde hata var. Merdiven kolu ile sahalık kotları uyuşmuyor. Budan dolayı analiz modelinde kollar sahanlığa bağlanamıyor.
Merdivenleri silip standart merdiveni kullanarak düzenleme yapabilirsiniz.
1734014797055.png

Kullanıcı tanımlı h= 280 olarak merdiven oluşturmak istiyorum çözüm merdiveni temele bağlamak mı ve bu nasıl yapılır temel ve perde sonlu eleman genişliğini 20 cm yapmak niye merdiveni etkiledi nasıl bir çözüm oldu anlayamadım açıkcası

Analiz sonlanmaktadır sonuçlar incelenebilir. Fakat merdivenlerin mesnetlenme hataları olabileceği konusunda analiz esnasında uyarı verilmektedir.
Ekli dosyayı görüntüle 47409
Analiz modelinde deformasyonları incelerseniz Merdivenlerde bağlantı sorunları olduğu gözükmektedir.
Ekli dosyayı görüntüle 47408

Temelde ve perdelerde sonlu eleman genişliğini 20cm olarak değiştirmeniz uygun olur. Merdivenlerin temele bağlanması sorunu düzelmektedir.

Kullanıcı tanımlı olarak oluşturduğunuz merdivenlerde hata var. Merdiven kolu ile sahalık kotları uyuşmuyor. Budan dolayı analiz modelinde kollar sahanlığa bağlanamıyor.
Merdivenleri silip standart merdiveni kullanarak düzenleme yapabilirsiniz.
Ekli dosyayı görüntüle 47410
? Nasıl yapacağım

Perspektif ekranda br perdeyi seçin ve "Hepsini seç" komutu ile tüm perdeler seçili hale getirin.
Perde ayarlarında aşağıdaki parametre 0,2m olarak tanımlanabilir.
1734040632085.png

Radye temel ayarlarına girin ve aşağıdaki parametreyi 20cm yapınız.
1734040734979.png

Merdiven olarak standart merdiveni tanımlayabilirsiniz. Merdiven parametrelerini projenize uıygun hale getiriniz.
1734040780455.png

Perspektif ekranda br perdeyi seçin ve "Hepsini seç" komutu ile tüm perdeler seçili hale getirin.
Perde ayarlarında aşağıdaki parametre 0,2m olarak tanımlanabilir.
Ekli dosyayı görüntüle 47426

Radye temel ayarlarına girin ve aşağıdaki parametreyi 20cm yapınız.
Ekli dosyayı görüntüle 47427

Merdiven olarak standart merdiveni tanımlayabilirsiniz. Merdiven parametrelerini projenize uıygun hale getiriniz.
Ekli dosyayı görüntüle 47428
sonlu eleman genişliğini analiz süremin çok uzun sürmesinden dolayı 0.8 yapmıştım yasin bey ama merdiven durumuyla bağlantısını çözemedim ilaveten merdivenden alakasız proje için 0.2 yapılması daha sağlıklı olur diye mi önerdiniz ?

Sonlu eleman genişliği perde, döşeme ve radye temeller gibi kabuk elemanların çözümündeki hassasiyeti belirler. Bu genel bir tavsiyedir.
Default proje ayarlarında sonlu eleman genişliği 25 cm dir. Ön tasarımda analiz süresini kısaltmak için sonlu eleman genişlikleri daha büyük bir değer alınabilir. Nihai tasarımda hesap hassasiyeti açısından sonlu eleman genişliklerinin küçültülmesi önerilir.

Ayrıca sizin projenizde oluşan sorun sonlu elemanların büyük tutulmasından dolayı merdiven bağlantıları sonlu elemanların düğüm noktaları uzakta kaldığı için aşağıdaki durumda kırmızı olarak işeretlediğim yerde merdiven kolu ile radye temel arasındaki rijit kollar oluşturulmuyor.
Sağ tarafta perde üzerindeki düğüm noktaları bağlantıları yapılmış fakat perde sonlu eleman boyutu fazla olduğu için sahanlık kotundan daha farklı yerlere bağlantı yapılabilmiş ve rijit kollar uzun tutulmuş. Model olarak çok uygun değil.
1734086235638.png

Sonlu eleman genişlikleri 25 cm e indirilerek analiz yapıldığında perde ile olan bağlantı olması gerektiği gibi düzeliyor.
Sahanlık kotu hizasında bağlantılar yapılmış.
Sizin modelinizde yapılmayan merdiven kolu ile temel arasındaki bağlantısa yapılmış gözüküyor.
Fakat merdiven modeli hatalı olduğu için kol ve sahanlıklar hala bağlanmamış. Standart merdiveni kullanarak deneyin ve deformasyonlardan kontrol ediniz.
1734086472448.png

Ayrıca forum ve yardım sayfalarını inceleyebilirsiniz.

Ayrıca merdiven mesnetlenme koşulları belirleme komutuna tıkladığınızda akıllı bağlantı yöntemini seçerseniz temel bağlantısı bu şartlarda da yapılabiliyor.
1734087487706.png

Sonlu eleman genişliği perde, döşeme ve radye temeller gibi kabuk elemanların çözümündeki hassasiyeti belirler. Bu genel bir tavsiyedir.
Default proje ayarlarında sonlu eleman genişliği 25 cm dir. Ön tasarımda analiz süresini kısaltmak için sonlu eleman genişlikleri daha büyük bir değer alınabilir. Nihai tasarımda hesap hassasiyeti açısından sonlu eleman genişliklerinin küçültülmesi önerilir.

Ayrıca sizin projenizde oluşan sorun sonlu elemanların büyük tutulmasından dolayı merdiven bağlantıları sonlu elemanların düğüm noktaları uzakta kaldığı için aşağıdaki durumda kırmızı olarak işeretlediğim yerde merdiven kolu ile radye temel arasındaki rijit kollar oluşturulmuyor.
Sağ tarafta perde üzerindeki düğüm noktaları bağlantıları yapılmış fakat perde sonlu eleman boyutu fazla olduğu için sahanlık kotundan daha farklı yerlere bağlantı yapılabilmiş ve rijit kollar uzun tutulmuş. Model olarak çok uygun değil.
Ekli dosyayı görüntüle 47434

Sonlu eleman genişlikleri 25 cm e indirilerek analiz yapıldığında perde ile olan bağlantı olması gerektiği gibi düzeliyor.
Sahanlık kotu hizasında bağlantılar yapılmış.
Sizin modelinizde yapılmayan merdiven kolu ile temel arasındaki bağlantısa yapılmış gözüküyor.
Fakat merdiven modeli hatalı olduğu için kol ve sahanlıklar hala bağlanmamış. Standart merdiveni kullanarak deneyin ve deformasyonlardan kontrol ediniz.
Ekli dosyayı görüntüle 47436

Ayrıca forum ve yardım sayfalarını inceleyebilirsiniz.

Ayrıca merdiven mesnetlenme koşulları belirleme komutuna tıkladığınızda akıllı bağlantı yöntemini seçerseniz temel bağlantısı bu şartlarda da yapılabiliyor.
Ekli dosyayı görüntüle 47439
merdivenleri v11 le gelen akıllı bağlantı yöntemiyle mesnetle seçmiştim ama mesnetlenmemiş merdiven uyarısı aldım sonrasında attığınız örnek videodaki gibi kenarları seçerek mesnetledim ve bu merdivleri kat kopyala yaptım diğer katlarda bir daha ayrıca mesnetleme yapmadım şuan eklediğim halinde de 97. dakikada analiz iptal edildi öneri ve düzeltmeleri projeye işleyip paylaşabilir misiniz nerde hata yapıyorum..

Ekli dosyalar

Sadece ikinci kat merdiveninde bağlantı sorunu gözüküyor.
En başta yazdığım gibi bu gibi durumalarda deformasyonlar incelenerek sorun tespit edilebiliyor
1734294283899.png

İkinci kata bakarsanız merdivenler sahanlık kotuna bağlanmıyor.
Kat genel ayarlarında ise 2. katın kat yüksekliği farklı. Ya kat yüksekliğinde hata var yada merdiven modelinde hata var.
Mimariye uygun olarak düzenleyin tekrar analiz yapın. deformasyonlarda sorun olup olmadığını kontrol edin.
1734294176768.png

Ayrıca kesit alarak kontrol edebilirsiniz.
1734294571668.png

kat genel ayarlarından düzeltmeyi yaptım sonlu eleman genişliklerini 0.2 ye çektim ama analiz yaptırdığımda iptal ediliyor. geometrik kontrolde bir hata yok neyden dolayı bu durum yasin beye
Sadece ikinci kat merdiveninde bağlantı sorunu gözüküyor.
En başta yazdığım gibi bu gibi durumalarda deformasyonlar incelenerek sorun tespit edilebiliyor
Ekli dosyayı görüntüle 47479

İkinci kata bakarsanız merdivenler sahanlık kotuna bağlanmıyor.
Kat genel ayarlarında ise 2. katın kat yüksekliği farklı. Ya kat yüksekliğinde hata var yada merdiven modelinde hata var.
Mimariye uygun olarak düzenleyin tekrar analiz yapın. deformasyonlarda sorun olup olmadığını kontrol edin.
Ekli dosyayı görüntüle 47478

Ayrıca kesit alarak kontrol edebilirsiniz.
Ekli dosyayı görüntüle 47480
kat genel ayarlarındaki düzeltmeyi yaptım sonlu eleman genişliklerimi 0.2 yaptım ama analiz yaptığımda analiz iptal ediliyor geometrik kontrolde herhangi bir hata yok neyden dolayı bu durum yasin bey ve analiz süresi bu şekilde çok uzun sürüyor.. dilatasyonun üst kısmı içinde aynı durum geçerli onu da ekliyorum kontrol edebilir misiniz

Ekli dosyalar

Benim bilgisayarımda analiz 8dk kadar sürüyor. İşlemci ve ram özellikleri aşağıdaki gibi
Sizde bilgisayarınızın özelliklerini yazabilir misiniz.
1734349499213.png

Gönderdiğiniz projede merdiven mesnetleri hatalı tanımlanmış
Şu işlemi yaptığınızda çözülüyor
-Projenizi açın
-Merdiven mesnetlenme koşullarını düzenle komutuna girin
-Akıllı bağlantı opsiyonuna tamam diyerek onay verin ve analiz yapın.
1734349700513.png
Bu şekilde sorun düzeliyor.

1734350565198.png

Benim bilgisayarımda analiz 8dk kadar sürüyor. İşlemci ve ram özellikleri aşağıdaki gibi
Ekli dosyayı görüntüle 47497

-Projenizi açın
Ekli dosyayı görüntüle 47498

Ekli dosyayı görüntüle 47499
Yasin bey merhaba
idecad teknik destek portal üzerinden yüklenen projeler için en son 2022 de dönüş yapıldığını gördüm yanlış görmediysem projelere forum üzerinden mi cevap veriliyor bilemedim bilgi edinmek için buradan yazmayı tercih ettim

Ekli dosyayı görüntüle 47497

-Projenizi açın
Ekli dosyayı görüntüle 47498

Ekli dosyayı görüntüle 47499
cihazımın özellikleri bu şekilde ondan dolayı mı yasin bey

Ekli dosyalar

Ram 'in minimum 16gb olması uygun olur.
Core(TM) i7-7700K CPU @ 4.20GHz 4.20 GHz 32gb ram sistemde 8dk
core i9-12900k vs 32 gb ram ile analiz süresi 4.5 dk kadar iniyor.

Forum sayfasında analiz süresi ile ilgili testler yapılıp paylaşılmaktadır. Bunları inceleyin. Bilgisayarınızı güncellemek isterseniz referans alabilirsiniz.
Sistem gereksinimlerini inceleyiniz.

Geri