V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Tünel kalıp

Tünel kalıpla ilgili idecadin hiç bir çalışması yok her soru sorduğumuzda aynı linki paylaşıp duruyor. Mesela TOKİ ve başka projelerde perdeler ve kirişler 20 lik çözülmüş idecad kirişler 25 den aşağı olamaz deniliyor. Bu nasıl çözümlenmiş ve onaylanmış peki. Tabliye 14 cm yapılmış tüm Türkiye’de idecad forumda tavsiye olarak 20-25 cm yapın diyor. Diyeceğim hiç bir anlaşılabilir tavsiye yok. Eğitim videosu yok. Hiç mi idecadden tünel kalıp çizilen uygulama yapılan idecade danışılan proje yok.

Tünel kalıpla ilgili idecadin hiç bir çalışması yok her soru sorduğumuzda aynı linki paylaşıp duruyor. Mesela TOKİ ve başka projelerde perdeler ve kirişler 20 lik çözülmüş idecad kirişler 25 den aşağı olamaz deniliyor. Bu nasıl çözümlenmiş ve onaylanmış peki. Tabliye 14 cm yapılmış tüm Türkiye’de idecad forumda tavsiye olarak 20-25 cm yapın diyor. Diyeceğim hiç bir anlaşılabilir tavsiye yok. Eğitim videosu yok. Hiç mi idecadden tünel kalıp çizilen uygulama yapılan idecade danışılan proje yok.
Acaba yönetmeliğe baktınız mı? Benim bildiğim ve uyguladığım kadarıyla düşey taşıyıcıları bağlı yatay taşıcıların(kirişlerin) minimum genişliği 20cm olmalı. Aksi bir madde bulursanız veya yanlış isek ekran görüntüsü veya madde numarasını söyler misiniz?

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Burada MADDE 3 – (1) Deprem etkisi altında binaların tasarımı için bu Yönetmeliğin ekinde yer alan esaslar uygulanır yazıyor. Dolayısıyla deprem yönetmeliğine uymamız gerekmekte. Deprem yönetmeliğinde ts500e ve daha başka standartlara da atıf yapılmakta.

Dolayısıyla minimum 25cm kiriş yapılması gerekiyor.

Lütfen hatalı projeleri örnek almayın, idecad bir yandan ülkedeki mühendisleri de dolaylı yoldan eğitiyor aslında. Hatalı proje var ise veya nasıl onaylandığı şahsım adına ben bilmiyorum. Umarım birileri bilgi sahibidir, forumda üstatlar varken bize çok laf düşmez :)

1735854840737.png

TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI Bina Tasarım Mühendisleri İçin TÜRKİYE BİNA DEPREM YÖNETMELİĞİ (TBDY - 2018) EĞİTİM ELKİTABI
AÇIKLAMALAR VE UYGULAMA ÖRNEKLERİ KISIM – I : GENEL KONULAR

Bu kitabı satın alın, yönetmelik çalışın. Yukarıda paylaştığım ekran görüntüsü ilgili kitaptan.

Merhaba;

TOKİ deki tünel kalıp projeleri örnek verdiğiniz için bir anımı anlatmak istedim. Ben Bursa da ikamet ediyorum, 10 yıl önce Bursa da Amerika'dan geldiği söyleyen ağzı laf yapan ve aksanlı konuşan bir arkadaş türedi. Bu arkadaş İnşaat mühendisi olduğunu söylüyordu ve Büyük şehir belediyesi de dahil olmak üzere birçok resmi kuruma ve piyasaya projeler yaptı. Hatta Mustafakemalpaşa belediyesine yaptığı çelik yapı yapım sırasında çöktü. Neyse gel zaman git zaman bu arkadaşın aslında mühendis olmadığı, Ankara da yaşayan bir İnşaat Mühendisin sicil numarasını kaşe yaptırdığı hatta mühendislikten bir haber olduğu anlaşıldı ve İMO Bursa Şubesi bu arkadaşı mahkemeye verdi. Mahkemeden sonra Bursa da tutunamayan arkadaş nerede ortaya çıktı dersiniz!

Ankara da TOKİ projeleri yaparken ortaya çıktı!

Allahtan orada da fazla tutunamamış. Onun için her projeyi de doğru kabul etmemek gerekir yada en azından araştırmak ve bir şeylerle desteklemek faydalı olur.

Saygılarımla.

Geri