V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

DOĞRUSAL PERFORMANS ANALİZİNDE GEVREK ELEMAN ÇIKTI

yldzunall

Yeni Üye
MERHABA İDECAD ÜZERİNDEN ÇÖZDÜĞÜM BİR PROJEYI YINE İDECADDE PERFORMANS ANALİZİ YAPTIM BİNA DURUMU KONTROLLÜ HASAR ÇIKTI FAKAT BAZI ELEMANLARDA GEVREK ÇIKTI BUNU YAPI DENETİM SORUN EDİYOR NE YAPACAĞIMI BİLEMİYORUM TAMAMEN KUSURSUZ ANALİZ ÇIKMASI MÜMKÜN MÜ ACABA

MERHABA İDECAD ÜZERİNDEN ÇÖZDÜĞÜM BİR PROJEYI YINE İDECADDE PERFORMANS ANALİZİ YAPTIM BİNA DURUMU KONTROLLÜ HASAR ÇIKTI FAKAT BAZI ELEMANLARDA GEVREK ÇIKTI BUNU YAPI DENETİM SORUN EDİYOR NE YAPACAĞIMI BİLEMİYORUM TAMAMEN KUSURSUZ ANALİZ ÇIKMASI MÜMKÜN MÜ ACABA
Performans analizlerinde kontrollü hasar durumu çıktığında gevrek elemanlar oluşabilir veya gevrek eleman yok ise göçme durumu çıkabilir. Bu iki kontrol de TBDY 'e göre sağlanması gerekmektedir. Eleman hasar durumları eğilme momenti veya eksenel kuvvet iki eksenli eğilme etkileşimi etkisi sonucu hesaplanırken, süneklik kontrolünde kesme kuvveti kontrol edilir. Dolayısıyla iki kontrol birbirinden bu sebeple bağımsızdır ve ayrı ayrı kontrol edilmelidir.

Örneğin TBDY 15.8.4 kontrollü hasar performans düzeyinde "eğer varsa gevrek elemanların güçlendirilmesi kaydı ile" yazısı bulunur.

1738066342150.png
Projenizi inceledim. Projenizde zemin katta iki farklı diyafram tanımı yapılmış durumda. ideCAD statik içerisinde diyaframlar döşemelerin bağlantıları ile tanımlanır. Aşağıdaki resimde birinci diyaframın resmi ve hangi noktalardan tanımlı olduğu gösteriliyor. Diğer döşemelerle araında bir döşeme bağlantısı olmadığından burada iki farklı diyagram tanımı yapılmış ki bu da beklenen bir tanımlamadır.

1738066479674.png

Bu iki farklı diyafram tanımı da perdelerde kesme kuvvetinin yükselmesine neden olmuş gibi gözüküyor. Normalde bazı projelerde bu bağımsız diyaframlar çok küçük olduğundan bir kesme kuvveti birikmesi oluşturabiliyor ancak sizin projeniz böyle bir proje değildir. Ayrıca normal analiz sonuçlarında da kesme kuvveti yetersiz gelmektedir.

Bu durumda bu sistemde eğer varsa döşemeleri uygun tanımlayabilirsiniz veya doğrusal olmayan yöntemlerle çözüme gidebilirsiniz.

SAygılarımla...

Geri