V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

betonarme 14 m açıklık

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan gngrbsr
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

gngrbsr

Tanınmış Üye
merhaba arkadaşlar
projemizde bodrum kata havuz isteniyor.yaklaşık 14*27 m açıklık mevcut. İlk kez bu kadar büyüklük çalışıyorum.betonarme isteniyor.üzerinden araç geçmeside planlanıyor.
1- işaretli perdeyi subasman ile bağladığımda şekli değişiyor. nasıl düzeltebilirim?
2-bu sistemde havuzun üzerine bu şekilde çözmek yerine kaset çözmek daha mı doğru çözüm olur?
3-kademeli temelde mevcut, devam eden yapının perdelerine kolonlarına zarar gelmemesi için 10 cm derz bıraktım. extra bir tavsiye varsa onuda dikkate alırım.
su ve toprak yüklemelerini hesaplayıp yapacağım.Sadece çözüm yaklaşımı doğru mu ondan emin olmak isterim. Daha tecrübeli arkadaşlarımız yardımcı olursanız çok sevinirim.
mevcut bloklar 10.94 versiyonda çözüldüğü için bunu da 10.94 çalıştım.
cevaplar için teşekkür ederim

Ekli dosyalar

3-kademeli temelde mevcut, devam eden yapının perdelerine kolonlarına zarar gelmemesi için 10 cm derz bıraktım. extra bir tavsiye varsa onuda dikkate alırım.
Önerim;
--1. Bodrum katta döşeme olmadığı için bu katı silip zemin kattan temelleri ayırmadan modelleyiniz.
--Hesap yapıldığındaki hatayı düzeltiniz,
1739380753051.png
--aşağıdaki gibi 30/50 kirişlerin yönünü değiştirip hesap yaptırıp çizim alınız.
1739380947197.png

Son düzenleme:
D17 VE D21 Defalarca silip çizmeme rağmen 'ağ oluşturamıyor' sorununu gideremedim. yardımcı olursanız sevinirim.

Ekli dosyalar

yardımcı olabilecek biri yok mu?
muhtemelen eğik perdeyle alakalı
zira döşeme kenarı komutuyla ortadan ikiye ayırıp sola döşeme atıp sağı boş bırakınca çözüm yapıyor.
deniyorum halen.
sağına da döşeme ekledim yine çözdü ama bağlantı açısından mantıksız oldu iki döşeme de komşu kenarda konsol gibi oldu.
hatayı buldum. poligon kolon yapmışsınız. buna gerek var mı bilmiyorum ama normal 50/50 kolona atınca kaymak gibi oldu.
Gerçeğe yakın olsun istiyorsanız %70 kapasiteyle çalıştırın üstüne çıkmayın rahat eder içiniz bence. Çizimde de elle müdahale edersiniz. Zaten açı çok küçük bağlantı problemi düşünülmez pek.

Son düzenleme:
muhtemelen eğik perdeyle alakalı
zira döşeme kenarı komutuyla ortadan ikiye ayırıp sola döşeme atıp sağı boş bırakınca çözüm yapıyor.
deniyorum halen.
sağına da döşeme ekledim yine çözdü ama bağlantı açısından mantıksız oldu iki döşeme de komşu kenarda konsol gibi oldu.
hatayı buldum. poligon kolon yapmışsınız. buna gerek var mı bilmiyorum ama normal 50/50 kolona atınca kaymak gibi oldu.
Gerçeğe yakın olsun istiyorsanız %70 kapasiteyle çalıştırın üstüne çıkmayın rahat eder içiniz bence. Çizimde de elle müdahale edersiniz. Zaten açı çok küçük bağlantı problemi düşünülmez pek.
Teşekkür ederim

14 metre betonarme açıklık yapmanızı gerektirecek bir durum yok. üzerinde araç gezdirmeyi planlayan kişi ile görüşerek bunun sakıncalarını belirtmelisiniz. kesit yeterli olabilir, donatı hesabı yapılmış olabilir ve orta da bir sorun görünmüyor olabilir. ancak 14 metre havuzun üzerini betonarme ile geçmek ve üzerinde araç yürütmek bence başlı başına bir sorun. kaldı ki donatılar da bu sorunu gösteriyor. ayrıca betonarme kolonların temiz aralığı 180cm olan akslar var. kolonlar çok sık.

1739665493114.png
bu kirişe bu donatı bu şekilde imal edilemez ve bunu çift sıra yapacaksınız en iyi ihtimalle. bu da moment kapasitenizi düşürecektir. 4 5 metre açıklıklarda bunu önemsemeyen meslektaşlarımız olabilir fakat 14 metre bir kiriş için ben bu riske girmem açıkçası. çünkü bu kirişlerin imalatı sorunlu olacaktır. mesnetlerde 12 donatınız var. 60cm kesite 12 donatı 3cm paspayı ile imal edildiğinde iki donatı arası 3.5 cm kalıyor. mesnet bölgesinde çok sık donatı olacak yani betonu birleşime güzel dolmayacaktır. zaten altında havuz olacak ve nem sorunu olacak.
havuz bulunan bir yapıda nem rutubet sorunu yaşamamak için mekanik havalandırma sistemleri kullanılmaktadır. bu tesisatlar için muhtemelen kolon ve kirişleriniz kullanılacaktır. bunu da unutmamak gerekir. yani muhtemelen bu kirişlere çekme bölgelerinden tesisat için delikler açılacaktır.

size meslektaşınız olarak tavsiyem havuzun üzerini çelik çatıya çevirmeniz.

kolon ortalarından açıklığınız x yönünde 13.70m. y yönünde beton kolonlarınızın sayısını azaltıp ekonomik ve güvenli bir çözüm sunabilirsiniz. üzerinde araç gezmesi planlanıyor diye illa gezecek değil sonuçta.

havuz üzerinde ki betonarme imalatın metrajı 110 metreküp beton ve 9.5 ton donatı. kalıp işçilik de cabası kolonlarınız kalıp metrajına giriyor.
aynı çatıyı 15 tona yakın çelik taşıyıcı ile kolayca geçersiniz.

kar yükünü bilmediğim için net bir şey söyleyemiyorum. belki çok daha ekonomik olabilir.
1739667237891.png

buna benzer bir tasarım yapmanızı tavsiye ederim. havuzun yanlarında ki kolonların aralıklarını da 540cm ye çekmeniz mümkün. 60*60 betonarme kolon kullanabilirsiniz. sadece üzerinde araç yürümez bu da sizin tercihinize kalıyor. iyi çalışmalar.

14 metre betonarme açıklık yapmanızı gerektirecek bir durum yok. üzerinde araç gezdirmeyi planlayan kişi ile görüşerek bunun sakıncalarını belirtmelisiniz. kesit yeterli olabilir, donatı hesabı yapılmış olabilir ve orta da bir sorun görünmüyor olabilir. ancak 14 metre havuzun üzerini betonarme ile geçmek ve üzerinde araç yürütmek bence başlı başına bir sorun. kaldı ki donatılar da bu sorunu gösteriyor. ayrıca betonarme kolonların temiz aralığı 180cm olan akslar var. kolonlar çok sık.

Ekli dosyayı görüntüle 49041
bu kirişe bu donatı bu şekilde imal edilemez ve bunu çift sıra yapacaksınız en iyi ihtimalle. bu da moment kapasitenizi düşürecektir. 4 5 metre açıklıklarda bunu önemsemeyen meslektaşlarımız olabilir fakat 14 metre bir kiriş için ben bu riske girmem açıkçası. çünkü bu kirişlerin imalatı sorunlu olacaktır. mesnetlerde 12 donatınız var. 60cm kesite 12 donatı 3cm paspayı ile imal edildiğinde iki donatı arası 3.5 cm kalıyor. mesnet bölgesinde çok sık donatı olacak yani betonu birleşime güzel dolmayacaktır. zaten altında havuz olacak ve nem sorunu olacak.
havuz bulunan bir yapıda nem rutubet sorunu yaşamamak için mekanik havalandırma sistemleri kullanılmaktadır. bu tesisatlar için muhtemelen kolon ve kirişleriniz kullanılacaktır. bunu da unutmamak gerekir. yani muhtemelen bu kirişlere çekme bölgelerinden tesisat için delikler açılacaktır.

kolon ortalarından açıklığınız x yönünde 13.70m. y yönünde beton kolonlarınızın sayısını azaltıp ekonomik ve güvenli bir çözüm sunabilirsiniz. üzerinde araç gezmesi planlanıyor diye illa gezecek değil sonuçta.

havuz üzerinde ki betonarme imalatın metrajı 110 metreküp beton ve 9.5 ton donatı. kalıp işçilik de cabası kolonlarınız kalıp metrajına giriyor.

kar yükünü bilmediğim için net bir şey söyleyemiyorum. belki çok daha ekonomik olabilir.
Ekli dosyayı görüntüle 49042

buna benzer bir tasarım yapmanızı tavsiye ederim. havuzun yanlarında ki kolonların aralıklarını da 540cm ye çekmeniz mümkün. 60*60 betonarme kolon kullanabilirsiniz. sadece üzerinde araç yürümez bu da sizin tercihinize kalıyor. iyi çalışmalar.

Bahsettiğiniz revizyon major bir mimari değişiklik. Yani burada kolon-kiriş yerleşimi, odaların boyutlarından vs bahsetmiyoruz. Yapının komple fonksiyonunun değişmesinden bahsediyoruz.

Önerilmesine karşı değilim. Ancak müşterinin ve mimarın talepleri doğrultusunda çözüm gerçekleştirilebiliyor ise bu çözüm ile birlikte maliyet kıyaslaması açısından önerilmesi daha doğru olur.

Ekli dosyayı görüntüle 49041

Ekli dosyayı görüntüle 49042

buna benzer bir tasarım yapmanızı tavsiye ederim. havuzun yanlarında ki kolonların aralıklarını da 540cm ye çekmeniz mümkün. 60*60 betonarme kolon kullanabilirsiniz. sadece üzerinde araç yürümez bu da sizin tercihinize kalıyor. iyi çalışmalac
Cevabınız için çok teşekkür ederim .
kolon donatıları , kiriş donatıları, etriye çapı aralıkları en son düzenliyorum ve kapasite oranları düzenleyeceğim. Henüz o aşamaya gelemedim. Demirleri 18-20 lik yapıp aralığı beton geçecek miktara getireceğim. Kolonları sık atmanın nedeni döşeme alanını azaltma, kirişe gelen yükleri azaltmak.
Şahsi fikrim havuzun üzerini çelik çözmek. Talep betonarme olunca denemek zorunda kalıyoruz.

Son düzenleme:
Yapının komple fonksiyonunun değişmesinden bahsediyoruz
biz tetikçi değiliz. yapının fonksiyonu değişmesi gerekiyor ise değişecektir. bazı işler siz yanlış tasarımları, yanlış düşünce ve istekleri ortadan kaldırın diye size gelir. sonuçta taşıyıcı sistemi tasarlayan biziz. mühendisin tercih etmeyeceği durumu zorlamak da yapı sahibinin bileceği iş, piyasa da bu uygulamayı projelendirip bununla övünecek meslektaşlarımız var maalesef. böyle bir alan geçilmek isteniyor ise akla ilk gelecek çözümü mimar veya yapı sahibi düşünememiş olabilir, mühendis bu yüzden var. ideal çözümü göstermek, uygulamak için. burayı betonarme ile geçmek çok gereksiz bir zorlama.

kimseyi yargılamıyorum. bu benim için ne doğru, ne güvenli ne ekonomik çözüm. sadece bunu sebepleri ile dile getirmeye çalıştım. aynı zamanda emsal teşkil edecek bir durum. siz bu şekilde ruhsat alırsanız, özellikle tecrübesiz mühendisler gereksiz bir özgüvene kapılacaktır açıklık konusunda. ilgili idareyi de anlamak mümkün değil buna nasıl müsaade edebiliyorlar. benim bulunduğum şehir de 7,5m temiz açıklık sonrasına müsaade edilmiyor betonarme projelerde ve çok doğru buluyorum. deprem parametreleriniz de bize çok yakın.

Şahsi fikrim havuzun üzerini çelik çözmek
en doğrusunu yapmış olursunuz.

saygılarımla, iyi çalışmalar dilerim.

biz tetikçi değiliz. yapının fonksiyonu değişmesi gerekiyor ise değişecektir. bazı işler siz yanlış tasarımları, yanlış düşünce ve istekleri ortadan kaldırın diye size gelir. sonuçta taşıyıcı sistemi tasarlayan biziz. mühendisin tercih etmeyeceği durumu zorlamak da yapı sahibinin bileceği iş, piyasa da bu uygulamayı projelendirip bununla övünecek meslektaşlarımız var maalesef. böyle bir alan geçilmek isteniyor ise akla ilk gelecek çözümü mimar veya yapı sahibi düşünememiş olabilir, mühendis bu yüzden var. ideal çözümü göstermek, uygulamak için. burayı betonarme ile geçmek çok gereksiz bir zorlama.
Bunun tetikçilik ile ne alakası var anlamadım? Ben mesajımda sabunla yapın geçin mi demişim? Ben teknik olarak çözüm var ise çözülür alternatif olarak önerilerde sunulabilir dedim.

Sırf sizin içinize sinmiyor yada siz çözemiyorsunuz diye müşteriye bu şekilde olmaz demek en başta meslek etiğine sığmaz.
Etik olan eğer çözebiliyorsanız çözüp bu çözüm ile birlikte alternatif sunmak, çözemiyorsanız ben bu şekilde çözemem ancak çözebilecek meslektaşlarımız vardır isterseniz onlara danışın yahut arzu ederseniz alternatif olarak bu şekilde projenizi çözebilirim demektir. Aksi bu projeyi o şekilde çözebilecek meslektaşların hakkını yemiş olursunuz.

Bunun tetikçilik ile ne alakası var anlamadım? Ben mesajımda sabunla yapın geçin mi demişim? Ben teknik olarak çözüm var ise çözülür alternatif olarak önerilerde sunulabilir dedim.

Sırf sizin içinize sinmiyor yada siz çözemiyorsunuz diye müşteriye bu şekilde olmaz demek en başta meslek etiğine sığmaz.
Etik olan eğer çözebiliyorsanız çözüp bu çözüm ile birlikte alternatif sunmak, çözemiyorsanız ben bu şekilde çözemem ancak çözebilecek meslektaşlarımız vardır isterseniz onlara danışın yahut arzu ederseniz alternatif olarak bu şekilde projenizi çözebilirim demektir. Aksi bu projeyi o şekilde çözebilecek meslektaşların hakkını yemiş olursunuz.

tetikçilik ile benzerliğini izah edeyim. bir mimari tasarım farklı kaygılardan dolayı revize edilebilir. sadece statik açıdan değil mekanik ve elektrik tesisatları için de revize edilebiliyor. gelen istekleri değişmez kabul edip, bu istekleri karşılamayı görev bilip, ne olursa, neye mal olursa olsun bunları sağlamayı, kaygıları bir kenara koymayı mühendislikle pek bağdaştıramıyorum.

siz program da hesaplayıp, raporlayıp çizimlerini verince çözmüş mü oluyorsunuz? proje bir işin bütün imalat süreçlerini düşünerek tasarlanmalıdır. sadece belediyeden ruhsat almak değildir. üstte de belirttim. hem ekonomik değil hem de güvenli değil çünkü imalatı sorunlu olacak. bunun için mühendis olmaya gerek yok. programı kullanabilen herkes sizin kadar çözer bu açıklığı hatta belki sizden daha güzel çözerler. etik tam olarak bahsettiğiniz içine sinip sinmeme durumudur benim için. içime sinmeyen tasarım için alternatif sunarım kabul ederler ise projeyi yaparım. o alternatif dışında çözüm yapmam işi de almam. herkesin kendi kaygıları ve düşünceleri vardır. sizin düşüncenize saygı duyuyorum.

maalesef haklısınız her şeyden 250 gram anlayan, sorsan 10-15 iş yapmış sadece böyle işler için tercih edilen o kadar çok meslektaşımız var ki. inanılmaz şekilde her şeyi çok biliyorlar. haklarını yemeyelim bu tip işleri çok güzel "çözüp" imzalıyorlar. sonra da muvafakatname vermek durumunda kalıyorlar ama o kadar da olsun. yaptıkları tasarım da kağıt üzerinde kalmış oluyor sonuçta.

Son düzenleme:
Geri