V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Rijitlik merkezi ve kütle merkeİ (rm-km)

Civileng

Yeni Üye
Hayırlı günler. (35M*15M) ebatındaki projede RM-KM arası mesafe 5 metreye yaklaşıyor bu bir problem midir? teşekkürler

Genel olarak problemdir denemez, ama yakın olması tercih edilir. Sizin 15 metrelik yönde 5 metre fark biraz fazla ama.

Rijitlik merkezi ve kütle merkezinin birbirine yakın olması dışında, bina dış akslarının rijit olması da aslında deprem davranışı açısından çok önemlidir.
Hesapta Rijitlik merkezini kütle merkezi ile tam çakıştırsanız bile, eğer rijitliğiniz merkezde yoğunlaşmış (mesela perde olarak sadece asansör çekirdeği var) ise bina depremde burulma davranışı sergileyebilir.
Çünkü gerçek yapıda muhtemelen teorik hesapta öngörülemeyen eksantrisiteler olacaktır. (Deprem hesabında %5 eksantrisite etkisi eklenmesinin sebebi bu öngörülemeyen eksantrisitelere karşı bir önlemdir).

Eğer rijitliğiniz bina çeperlerinde yüksek ise rm-km uzak olması biraz daha tolere edilebilir. Bina burulmaya daha rahat karşı koyar. Ama çevre taşıyıcılarınız da yeterince rijit değilse mümkün mertebe iki noktayı birbirine yaklaştırmanız iyi olur:

Ama en iyisi iki koşulu birden sağlamaktır tabi.

1739888188997.png

Son düzenleme:
Merhabalar;
Projemde yapının y eksesinde km ile r.m. arasındaki farkın çok yüksek olması yönünde revize aldım.

yardımcı olabilir misiniz

Ekli dosyalar

Merhabalar;
Projemde yapının y eksesinde km ile r.m. arasındaki farkın çok yüksek olması yönünde revize aldım.

yardımcı olabilir misiniz
Projenize baktım, modelleme vs detaylarına bakmadan söylemeliyim ki, burulma katsayısınız nbi 1.50 civarında. Ben şahsi olarak 1.45 leri geçmemeye özen gösteriyorum ama bu konuda bir kısıtlama yok zaten daha yüksek kesit tesirlerine göre tasarım yapmış olursunuz. Bunun dışında proje de bence daha önemli bir kusur olabilecek bir sorun var, Y doğrultusunda hiç perdeniz yok, binanız dar bir bina ve kısa doğrultusunda perde düzenlemenizi tavsiye ederim. Sünekliğine çok güveneceğiniz yedek elemanınız da mevcut görünmüyor dolasıyla rijitliğinizi artırmanızı tavsiye ederim Y doğrultusunda. Mimari ne kadar izin verebilir bilmiyorum fakat en az 2 adet perde eklerseniz burulmayı da düşürebilirsiniz, zayıf doğrultunuzu da güçlendirebilirsiniz. Birde kişisel bir eleştirim olacak bu revizyonu kim istedi ise, idareler yada sahada ki mühendislerin birçoğu kendilerine göre kurallar belirlediğini farkediyorum. Burulma katsayısınız yönetmelik sınırları içinde. Tabi düzensizliklerden kaçabildiğimiz kadar kaçmamız gerekir bende öyle düşünüyorum fakat birçok idare kendilerine göre kurallar koyuyor, ki yönetmeliği hazırlayan komisyondaki insanların bilgi düzeyini tartışmamalıyız. Yeterince kalifiye olmadan gereksiz sınırlandırmalar, kurallar koymak bence biraz hadsizlik oluyor, iyi çalışmalar diliyorum.

Merhabalar;
Cevabınız için teşekkür ederim mimarinin el verdiğince iki adet perde yükledim ancak k.m. ve r.m. arasındaki fark yüksek
A5 ve F5 de Y doğrultusunda perde düzenleyebiliyorsanız iyi olur, rijitlik merkezi probleminiz de azalır hemde. Düzenleyemiyorsanız burulma katsayınız yüksek olsa da doğru dizayn yapıldıkça sorun olmayacaktır.

Geometri kontrolü hatalarını ve analiz esnasında verilen döşemede ağ oluşturulamıyor hatasını düzeltiniz.
Yardım sayfalarını inceleyiniz.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Tek yönlü kaset konsol döşemelerin plak döşeme olarak tanımlanması uygun olur.
1741003538631.png

Geri