Sadece kalıp planına bakarak ZE zeminde, bu depremsellikte -SDS=1.3 civarı- göreli kat ötelemesinin sağlamayacağını rapora bakmadan bende tahmin edebilirdim. Perde eklemenizi tavsiye derim. Mümkünse dış akslara perdeleri yayın, burulma rijitliğini artırarak, dengeli bir perde yerleşimiyle bu hususu aşabilirsiniz. Sonrasında önünüze gelen diğer sorunlara odaklanırsınız, çünkü kapasiteleriniz ve pursantajlarınız yüksek, talebi artırsanız da kapasitesinizi de artıracağınız için daha iyi sonuçlar alacağınızı tahmin ediyorum. Ayrıca size bir tavsiyem daha var. Perdelerini dış akslara yerleştirip, her yön için en az 4 perde düzenlerseniz, muhtemelen 4/5R uygulamayacaksınız ki bu koşulda sistem sünekliğinizi yönetmelik kurallarınca düşürüp, daha yüksek kuvvetlerle çalışmayacaksınız. Enine donatılarınıza dikkat etmek koşulu ile, düzgün bir perde eklemesiyle sorunlarınızın büyük çoğunluğunu çözeceğinizi düşünüyorum. Farazi ben öylesine örnek bir perde yerleşimi göstermek istedim, tabi perde yerleşimlerinizde kısa kirişler oluşturmamaya, çerçeve ve aks bağlantılarını da özen göstermenizi tavsiye ederim. İyi çalışmalar.
Ekli dosyayı görüntüle 50247