V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

BİNANIN HAKİM DOĞAL TİTREŞİM PERİYODUNUN BELİRLENMESİ

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan tcemreatt
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

tcemreatt

Yeni Üye
Merhabalar.
TBDY 4.7.3. içindeki denk.(4.26) da bulunan kısımda "Burada i’inci kata etkiyen fiktif yükü gösteren (X) Ffi , Denk.(4.23)’te (Vte-∆Fne) yerine
herhangi bir değer (örneğin 100) konularak elde edilecektir." bir tanım yapılmış fakat burada beni kısıtlayan tek etken 4.7.3.2'de bulunan "TpA periyodunun 1.4 katından
daha fazla olmayacaktır." ifadesi midir ?
Mesela öyleyse ben neden 1 ya da 2 koymayayım yani burada rastgele ne kadar rastgele demek oluyor ?

Merhabalar.
TBDY 4.7.3. içindeki denk.(4.26) da bulunan kısımda "Burada i’inci kata etkiyen fiktif yükü gösteren (X) Ffi , Denk.(4.23)’te (Vte-∆Fne) yerine
herhangi bir değer (örneğin 100) konularak elde edilecektir." bir tanım yapılmış fakat burada beni kısıtlayan tek etken 4.7.3.2'de bulunan "TpA periyodunun 1.4 katından
daha fazla olmayacaktır." ifadesi midir ?
Mesela öyleyse ben neden 1 ya da 2 koymayayım yani burada rastgele ne kadar rastgele demek oluyor ?

Burada yalnızca 4.7.3.2 'de belirtilen hakim doğal titreşim periyodunun ampirik periyodun 1.4 katından fazla olmaması durumu kısıtlayıcı bir kuraldır.

Eğer eşdeğer deprem yükü yöntemine göre hesap yapıyorsanız doğal titreşim periyodunu hesaplamak için denklem 4.26 'yı kullanmanız gerekiyor. Ancak burada doğal titreşim periyodu hesabında kat kuvveti ve kat yerdeğiştirmesi terimleri mevcut. Bunları hesaplamak için de denklem 4.23 'e ihtiyaç var.

1744108740087.png

Katlara etkiyen eşdeğer deprem yükünü hesaplayabilmek için taban kesme kuvvetine ihtiyaç vardır. Taban kesme kuvveti de denklem 4.19 'da belirtilen denklemle hesaplanır. Bu da spektrum eğrisi ve doğal titreşim periyodu ile hesaplanır. Dolayısıyla burada bir çıkmaz oluyor. Bu sebeple önce doğal titreşim periyodunun hesaplanması lazım. Örnek herhangi bir kuvvet (TBDY bunu 100 olarak örnek vermiş) ile doğal titreşim periyodu hesaplanıp daha sonra bu periyot kullanılarak taban kesme kuvveti hesaplanır. Daha sonra da katlara etkiyen eşdeğer deprem yükü hesaplanır. Doğal titreşim periyodu hesaplanırken örnek değere 100, 1000, 1242 hangi değeri verirseniz verin periyot aynı çıkacaktır. Periyot kuvvete bağlı bir değer değil rijitliğe ve kütleye bağlı bir değerdir.

1744108870560.png
1744108891928.png

Saygılarımla...

Geri