V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Eğimli Arazi Modelleme

Merhabalar, eğimli bir arazide yapı modellerken nasıl bir yol izlemeliyiz idecad programı ile ilgili. Eğimli arazide sağ tarafın kotu ile sol tarafın kotu arasında 2.50 m kot farklı oluşacak eğimli arazi nedeni ile SAĞ tarafta toprak perdesi olacak ( perdeye toprak vs diğer yükler verilecek ) SOL Taraf ise dairelerin önü açık olacak bu durumda modellemede nasıl bir yol izlenmeli örneğin üst yapı etkileşimli olması lazım ?
yada idecade farklı kot uygulayabiliyor muyuz ?
SAĞ Tarafa göre 0.00 kotunu +0.00 girersek toprak perdeleri ve sol taraftaki kolonlar toprak altında kalıyor kolonların sistemin çözümünde yanlış mı yönlendirmiş oluruz
SOL Tarafa göre -2.50 kotunu +0.00 girersek ideye bu seferde sağ taraftaki toprak perdelerine deprem kuvvetleri etkiletmiş oluruz.

Nasıl bir yol izlenmeli

333333.png

üst yapı etkileşimli olması lazım ?

Temel etkileşimli ve etkileşimsiz olarak çözüm yaparak elverişsiz durumu inceleyerek o yönde ilerlemeniz uygun olur.
1745242162213.png

SAĞ Tarafa göre 0.00 kotunu +0.00 girersek toprak perdeleri ve sol taraftaki kolonlar toprak altında kalıyor kolonların sistemin çözümünde yanlış mı yönlendirmiş oluruz
Girdiğiniz kotların bir önemi yoktur. Önemli olan varsa rijit katların doğru tanımlanması. ve toprak yükü olan elemanlara yük tanımlarının yapılmasıdır. Toprak yüklerini istediğiniz perdeleri seçerek etkiteceksiniz.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Toprak etkisi altındaki perdelere toprak, sürşarj ve su yükü yardım sayfasında anlatılan yöntemle etkitilebilir. (V11)
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Yasin beyin de dediği gibi kotun önemi yok önemli olan rijit bodrum şartlarını sağlayıp sağlayamadığınız
-toprak yükünü global toprak olarak vermenizi önermem ben bir kere denedim beceremedim
-ama L şeklinde perdeleri seçip sol alttan pozitif / ters L (-I) şeklinde olan perdeleri de sağ üstten pozitif yük vererek gayet iyi bir yatay toprak yükü verebilirsiniz bölüm 16.11 izleyerek
Hs = 0.3 (γ*Hb + q)
Hd = 0.4 * Sds * γ * Hb

analiz modelinden de kullanıcı tanımlı yükleri görüntüleyebilir teyit edebilirsiniz

Geri