Son kullanıcı ve upgrade fiyat listeleri 15 Haziran 2025 tarihine kadar geçerlidir. Bu tarihten sonra yeni fiyatlar geçerli olacaktır.
V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

perdelerde kesme güvenliği sorunu

merhabalar 3 katlı yeraltı otopark projemde p05 perdesi kesme güvenliği sağlanmıyor. Perdemin boyutunu artırdım(35 den 40 cm ) enine donatı çapını (etriye) artırdım.boyuna donatı çapını artırdım(sürtünme kesmesi hatasını ortadan kaldırmak için) fakat bir türlü kurtaramadım şuan etriye çapı 14 mm daha fazla artırıldığında işçilikte sıkıntılar yaşanacak başka bir çözüm öneriniz var mı yardımcı olursanız çok sevinirim

Ekli dosyalar

peki çözüm yolunuzu da anlatır mısınız hem başka arkadaşlar için de aydınlatıcı olur birde dosya açılmıyor neden ?

Gönderdiğiniz proje 11.14 versiyonunda çizilmiş. Size yanıt olarak göderilen proje 11.16 versiyonunda çizilmiş. Projeyi aç diyaloğu üzerinden kontrol edebilirsiniz. Güncelleme yaparsanız projeyi açabilirsiniz.

1747987190148.png
1747987226269.png

peki çözüm yolunuzu da anlatır mısınız hem başka arkadaşlar için de aydınlatıcı olur birde dosya açılmıyor neden ?

Sürtünme Kesmesi Hatası​

TBDY 7.6.7.2 maddesinde– Temele bağlantı düzeyinde ve üst katlarda yapılacak yatay inşaat derzlerindeki düşey donatı, o kesitte aktarılan kesme kuvveti gözönüne alınarak, TS 500’de tanımlanan kesme sürtünmesi yöntemi ile kontrol edilecektir, koşulu bulunmaktadır.

Ve değeri bu madde içerisinde verilen koşulları sağlamadığı için bu hata mesajı verilmektedir.

Olası Çözümler
  • Perde / kolonun kesiti arttırılabilir.
  • Perde / kolonun kesme yüzeyindeki boyuna donası arttırılabilir. (Benim uyguladığım çözüm yolu bu madde)
  • Beton sınıfı arttırılabilir.
  • Elemana gelecek kesme kuvveti azaltılacak şekilde tasarım güncellenebilir
  • Beton döküm yöntemleri uygulama ve projede uygun olacak şekilde iyileştirilebilir.

Yardımınız için teşekkürler etriye donatısnı fi16 olarak seçmek işçilikte baya sıkıntı olacaktır diye düşünüyorum ama başka türlü de kurtaramıyoruz sanırım

Yardımınız için teşekkürler etriye donatısnı fi16 olarak seçmek işçilikte baya sıkıntı olacaktır diye düşünüyorum ama başka türlü de kurtaramıyoruz sanırım
niye işçiliği sıkıntı olacak ki? bu etriye başlık etriyesi değil. bildiğiniz tevziler.

Aşağıdaki seçili olan kirişin subasman perdesi olarak modellenmesi uygun olur. Temel üzerinde fakat kiriş olarak tanımlandığı için temel ile bağlantı sağlanmıyor.
1747989248130.png

Rampada kullandığınız döşemeler için aynı şekilde temel ile bağlantı yapılamaz. Deformasyonları incelerseniz görebilirsiniz.
Bu alan merdiven(rampa) olarak tanımlanarak temele mesnetlenebilir
veya Döşemeyi sınırlayan sağ kenarda döşeme kenarı objesi yerine subasman perdesi tanımı yapılarak döşemenin subasman perdesi ve temele mesnetlenmesi sağlanabilir.
Bu şekilde rampa döşemesi sorun yaşadığınız perdeye konsol olarak bağlanmış gibi gözüküyor. Sorun bundan kaynaklı olabilir.
Modelin düzenlenmesi analiz sonuçlarını değiştirecektir.
1747989355245.png

Yasin Bey teşekkür ederim bir de sıkıntı yaşadığım diğer konu ben perdelere toprak yükü tanımlıyorum benim 3 katta toprak altında ve global toprak seviyesinin her katta 3,2 m yani kat yüksekliği kadar giriyorum ama analiz yapmak istediğimde toprak yükü seviyesi hatası uyarısı alıyorum bunun sebebi nedir

Kat yüksekliği kadar girmeyeceksiniz, toprak üst kotunu (kot değerini) gireceksiniz. (Kat genel ayarlarındaki proje sıfırına göre). Yani mesela bodrum üst kotunuz -3.2 m ise toprak üst kotunu da -3.2 m olarak gireceksiniz.

Projedeki global toprak kotunu girmeniz gerekiyor. Örneğin 3 kat bodrum perdelerini seçip, global toprak kotunuz 0 ise hepsinde 0 girmeniz gerekiyor.
Sizin projenizde kesit alıp bakarsak toprak üst kotu -320cm

1748250983616.png

Geri