Son kullanıcı ve upgrade fiyat listeleri 15 Haziran 2025 tarihine kadar geçerlidir. Bu tarihten sonra yeni fiyatlar geçerli olacaktır.
V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Zemin taşıma gücü yetersiz

Merhaba, bu projede asansör kuyusu temelindeki zemin taşıma gücü yetersiz hatasını gideremiyorum bir türlü. Radye temel de sürekli hata veriyor. Tavsiyelerinizi alabilir miyim? (NOT: Kolonların tasarımı bu şekilde istendi değiştiremiyorum)

Ekli dosyalar

zemin taşıma gücü yetersiz. zemin tipiniz ZB doğruysa kayalık zeminden sonra en güçlü zemindir. taşıma gücünü 31.27 ton/m2 almışsınız .taban basıncı 34.95 ton/m2 çok az. taşıma gücü değerini yükseltiniz. rd1 donatı yetersiz. kalınlığı 100 cm yapınız. p26 kapasite oranı yüksek. genişliği 35 cm alınız. bodrum kat k6 kirişinin p22 ve p23 le kenetlenme boyu sağlanmıyor. kirişi silip yenden modelleyiniz

Son düzenleme:
zemin taşıma gücü yetersiz. zemin tipiniz ZB doğruysa kayalık zeminden sonra en güçlü zemindir. taşıma gücünü 31.27 ton/m2 almışsınız .taban basıncı 34.95 ton/m2 çok az. taşıma gücü değerini yükseltiniz. rd1 donatı yetersiz. kalınlığı 100 cm yapınız. p26 kapasite oranı yüksek. genişliği 35 cm alınız. bodrum kat k6 kirişinin p22 ve p23 le kenetlenme boyu sağlanmıyor. kirişi silip yenden modelleyiniz
Hocam tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Taşıma gücü değeri zemin etüt raporundan aldığım değer. Yükseltme gibi bir durumum yok maalesef. K6 kirişini de yeniden modelledim ama aynı hatayı verdi.

z
zemin tipi B için bu değeri 31. 27ton/m2 tanımlanıyorsa diyecek bir şey yok. neye göre acaba.

k6 kenetlenme boyu sağlanmıyor. ilave donatı 16lık seçilmiş. 12 seçilince kurtardı. taşıma gücü 31.37 ton/m2altında çıktı. (b tipi zeminde çok daha
fazla olmalıdır.
Hocam zemin değerleri değişti ama sonradan bu hataları almaya başladım. Yardım eder misiniz ne yaptıysam gideremedim

Ekli dosyalar

• 1748576017834.png
    1748576017834.png
    71.5 KB · Görüntüleme: 12
  • proje.cde
    proje.cde
    23.9 MB · Görüntüleme: 6
Merhaba, bu projede asansör kuyusu temelindeki zemin taşıma gücü yetersiz hatasını gideremiyorum bir türlü. Radye temel de sürekli hata veriyor. Tavsiyelerinizi alabilir miyim? (NOT: Kolonların tasarımı bu şekilde istendi değiştiremiyorum)
zemin değerini taşıma gücü ve yatak kat sayısında değişiklik yapmışsınız. mevcut eklediğim projeyi kullanmanızda sakınca olmaz. çünkü daha
gayri müsait duruma göre hesap yapmış olursunuz. neden az aldınız diyen olmaz. (ben kurtarmama durumuna göre yazdım.)mevcut dosyayı yedeklemediyseniz forumdan indirip kullanabilirsniz.

zemin değerini taşıma gücü ve yatak kat sayısında değişiklik yapmışsınız. mevcut eklediğim projeyi kullanmanızda sakınca olmaz. çünkü daha
gayri müsait duruma göre hesap yapmış olursunuz. neden az aldınız diyen olmaz. (ben kurtarmama durumuna göre yazdım.)mevcut dosyayı yedeklemediyseniz forumdan indirip kullanabilirsniz.
Hocam projede değişiklikler olduğu için kullanamıyorum artık o projeyi. Kat yükseklikleri, katlardaki kiriş yerleşimleri ve sayıları değişti. Değişiklikleri yapınca da hatalar almaya başladım

Ben bu projeyi açıp analiz yapabildim, sorun olmadı. Yalnız en alt kat merdiven kotlarınızda hata var, sahanlığa bağlanmamış, analizde havada kalıyor merdiven kolları.
Hocam bende her analizde farklı döşeme için donatı eksik hatası veriyor. Hatasız çözülemedi bir türlü. Bunun sebebi nedir sizce? Zemin katta 50 cm dolgu olacağı için merdivenleri +50 kotundan başlatmam gerekiyordu

Ben ekran görüntüsü koyduğunuz "sistem çözülemiyor" hatası için bende sorun olmuyor yazmıştım. Kurtarmayan elemanlara bak(a)madım.
Merdivenleri oradan başlatacaksanız bile düzgün bir analiz sistemi kurup oraya mesnetlemeniz gerek. Bu şekilde hesap hatalı olur. Modeli doğru kurduktan sonra kurtarmayan elemanlarla uğraşırsınız. Merdivenlerdeki modelleme hataları sadece merdivenleri etkilemez, tüm sistem beraber çözüldüğü için her şeyin sonucunu az ya da çok değiştirebilir.

Evet hocam dediğiniz gibi, merdivenleri normal kotuna indirince döşeme hataları gitti. Fakat radyede ilave çaplarını ne kadar arttırsam da donatı yetersiz hatası alıyorum. Bunun için öneriniz var mı

Zemin ve bodrum katlardaki merdiven kotlarını kontrol ediniz. sahanlığa mesnetlenecek şekilde kotları ve merdiven kolu yüksekliklerini ayarlayınız
1748592808567.png
Ayrıca 10.94 versiyonunda merdiven ayarlarında "çıkış yönü çevir" opsiyonunu kullanmayınız. merdiven analiz modelinde hata oluşturmaktadır.
bu durum 11 versiyonunda düzeltilmiştir.
1748592880209.png

Zemin ve bodrum katlardaki merdiven kotlarını kontrol ediniz. sahanlığa mesnetlenecek şekilde kotları ve merdiven kolu yüksekliklerini ayarlayınız
Ekli dosyayı görüntüle 51881
Ayrıca 10.94 versiyonunda merdiven ayarlarında "çıkış yönü çevir" opsiyonunu kullanmayınız. merdiven analiz modelinde hata oluşturmaktadır.
bu durum 11 versiyonunda düzeltilmiştir.
Ekli dosyayı görüntüle 51882
Çok teşekkür ederim Yasin hocam. Merdiven kotlarını düzeltince hatalar ortadan kalktı. Radye temel için ilave donatı çapında eksik diyor sürekli

Temelde as(-) olan satırı seçin ve "moment-donatı alanları" sekmesine geçin
1748596031755.png

Bu aksta gereken donatının fazlası konduğu için ana donatılarda bir sorun yok. ilave donatılar sekmesine geçiniz.
1748596087988.png

İlave donatılar sekmesinde mevcut as. gereken as'den az bundan dolayı kırmızı olarak gösterilen ilave donatılarını kontrol etmek gerekiyor.
1748596175157.png

ilave donatıları aşağıdaki gibi değiştirdiğimde donatı yetersiz hatası düzelmektedir.
İlave donatılarda kilitleme olanağı yoktur. analizden sonra rapor almadan önce bu işlem yapılabilir. tekrar analiz yaparsanız donatılar yeniden seçilir.
1748596252587.png

Analizde etkili olması için isterseniz. radye döşeme parametrelerinden ilave min. donatı aralığı 8cm e düşürülebilir.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
1748596333097.png

asansör çukurunun modele dahil edilmemesi uygun olur.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Geri