Merhaba, bu konu ile ilgili ben de bir şey paylaşayım. TBDY 2018'e geçtikten sonra, özellikle perde içinde kalan kolonların donatı bindirme boyunu perdelerde olduğu gibi kat hizasında yapılması ile ilgili uygulamalar var. Yerli diğer yazılımda perde içindeki kolonda donatı bindirme boyları kat hizasında yani perde gibi yapılabiliyordu. Bunu gören kullanıcılar ideCAD'te de bir seçenek olmasını istediler ve bunun üzerine kolon ayarlarına aşağıdaki seçenek eklendi diye biliyorum.
Ekli dosyayı görüntüle 52516
Fakat burada söyle bir sorun var. Yönetmelikte bu konu ile ilgili bir açıklama yok. Kendi mühendislik kanaatimce, perde içindeki bu kolon eğer ana bina kolonu değilse, yani sırf kirişin perdeye saplandığı o noktada etriye teşkil etmek için kolon koymuşsak, ya da perdedeki kot farklılıkları için koyduğumuz bir kolon ise, donatı bindirmesinin perde gibi kat hizasında yapılmasında bir sakınca yok. Ancak, aşağıdaki görselde gösterdiğim gibi bu kolon bina boyunca çıkan ve perde kalınlığından büyük bir kolonda ise donatı bindirmesinin kolon orta bölgesinde yapılması gerektiğini düşünüyorum. Eğer kolon ayarlarında donatı bindirme eki seçeneği "program bulsun" şeklindeyse bu dediğim kolonlarda da bindirme
kat hizasında yapılıyor.
Ekli dosyayı görüntüle 52519
ideCAD varsayılan olarak TBDY 2018 yönetmeliği seçilse bile kolon donatı bindirme bölgesi opsiyonunu "program bulsun" yapıyor. Bence varsayılan olarak TBDY 2018 seçeneği ile gelmeli. İsteyen kullanıcı kat hizasında yapar.
Kendi oluşturduğumuz "boş" ideCAD şablon dosyamız var. Bunda bu seçeneği tbdy 2018 yapmaya çalıştım ama olmuyor. Kolonları tanımladıktan sonra seçeneği değiştirebiliyoruz. Böyle olunca da boş şablon dosyasını bu şekilde ayarlayamıyorum.