V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

KOLON FİLİZ BOYLARI

UgurUlas

Yeni Üye
Merhabalar projemde kolon filiz boylarımda bindirme kolon ortasında değil katın alt kotunda olarak gözüküyor. Bu bildiğim kadarıyla TBDY-2018e uygun değil. Uygulama üzerinden hangi ayar ile bunu düzeltebilirim.

1741174364402.png

Analiz ayarlarında seçili yönetmeliği kontrol edin. 2007 yönetmeliği seçilmiş olabilir.
1741175100701.png

Kolon ayarlarında boyuna donatı bindirme ek yeri "alt bölgede yap DBYBHY 2007" olarak seçilmiş olabilir.
1741175210317.png

Çok teşekkürler kolon ayarları sekmesinde bindirme eki kısmında program bulsun seçili kalmış, TBDY2018 seçeneği ile düzeltince sorun çözüldü.

Merhaba, bu konu ile ilgili ben de bir şey paylaşayım. TBDY 2018'e geçtikten sonra, özellikle perde içinde kalan kolonların donatı bindirme boyunu perdelerde olduğu gibi kat hizasında yapılması ile ilgili uygulamalar var. Yerli diğer yazılımda perde içindeki kolonda donatı bindirme boyları kat hizasında yani perde gibi yapılabiliyordu. Bunu gören kullanıcılar ideCAD'te de bir seçenek olmasını istediler ve bunun üzerine kolon ayarlarına aşağıdaki seçenek eklendi diye biliyorum.

1741175210317.png

Fakat burada söyle bir sorun var. Yönetmelikte bu konu ile ilgili bir açıklama yok. Kendi mühendislik kanaatimce, perde içindeki bu kolon eğer ana bina kolonu değilse, yani sırf kirişin perdeye saplandığı o noktada etriye teşkil etmek için kolon koymuşsak, ya da perdedeki kot farklılıkları için koyduğumuz bir kolon ise, donatı bindirmesinin perde gibi kat hizasında yapılmasında bir sakınca yok. Ancak, aşağıdaki görselde gösterdiğim gibi bu kolon bina boyunca çıkan ve perde kalınlığından büyük bir kolonda ise donatı bindirmesinin kolon orta bölgesinde yapılması gerektiğini düşünüyorum. Eğer kolon ayarlarında donatı bindirme eki seçeneği "program bulsun" şeklindeyse bu dediğim kolonlarda da bindirme kat hizasında yapılıyor.

1750338544990.png

ideCAD varsayılan olarak TBDY 2018 yönetmeliği seçilse bile kolon donatı bindirme bölgesi opsiyonunu "program bulsun" yapıyor. Bence varsayılan olarak TBDY 2018 seçeneği ile gelmeli. İsteyen kullanıcı kat hizasında yapar.

Kendi oluşturduğumuz "boş" ideCAD şablon dosyamız var. Bunda bu seçeneği tbdy 2018 yapmaya çalıştım ama olmuyor. Kolonları tanımladıktan sonra seçeneği değiştirebiliyoruz. Böyle olunca da boş şablon dosyasını bu şekilde ayarlayamıyorum.

Son düzenleme:
Düzeltme
Erhan Bey merhaba,
Mesajınızdan kolon ayarlarında boyuna donatı bindirme eki için default olarak "Orta bölgede yap (TBDY2018)" seçeneğinin işaretli gelmesini istediğinizi anlıyorum
İsteğinizi bu şekilde not alıyorum.
1750397963817.png

İyi çalışmalar

Son düzenleme:
Erhan Bey merhaba,
Mesajınızdan kolon ayarlarında boyuna donatı bindirme eki için "Program otomatik bulsun" seçeneği işaretli iken kolon düşey açılımı alındığında bodrum katta da kolon orta bölgesinde bindirme yapılmasını istediğinizi anlıyorum. Bildiriminizi bu şekilde not alıyorum.
İyi çalışmalar
sistem perdesi / subasman perdesi gibi sistem kolonu / subasman (bodrum) kolonu diye bir ayar olsa güzel olur denmek istemiş gibi

Son düzenleme:
Merhaba, bu konu ile ilgili ben de bir şey paylaşayım. TBDY 2018'e geçtikten sonra, özellikle perde içinde kalan kolonların donatı bindirme boyunu perdelerde olduğu gibi kat hizasında yapılması ile ilgili uygulamalar var. Yerli diğer yazılımda perde içindeki kolonda donatı bindirme boyları kat hizasında yani perde gibi yapılabiliyordu. Bunu gören kullanıcılar ideCAD'te de bir seçenek olmasını istediler ve bunun üzerine kolon ayarlarına aşağıdaki seçenek eklendi diye biliyorum.

Ekli dosyayı görüntüle 52516

Fakat burada söyle bir sorun var. Yönetmelikte bu konu ile ilgili bir açıklama yok. Kendi mühendislik kanaatimce, perde içindeki bu kolon eğer ana bina kolonu değilse, yani sırf kirişin perdeye saplandığı o noktada etriye teşkil etmek için kolon koymuşsak, ya da perdedeki kot farklılıkları için koyduğumuz bir kolon ise, donatı bindirmesinin perde gibi kat hizasında yapılmasında bir sakınca yok. Ancak, aşağıdaki görselde gösterdiğim gibi bu kolon bina boyunca çıkan ve perde kalınlığından büyük bir kolonda ise donatı bindirmesinin kolon orta bölgesinde yapılması gerektiğini düşünüyorum. Eğer kolon ayarlarında donatı bindirme eki seçeneği "program bulsun" şeklindeyse bu dediğim kolonlarda da bindirme kat hizasında yapılıyor.

Ekli dosyayı görüntüle 52519

ideCAD varsayılan olarak TBDY 2018 yönetmeliği seçilse bile kolon donatı bindirme bölgesi opsiyonunu "program bulsun" yapıyor. Bence varsayılan olarak TBDY 2018 seçeneği ile gelmeli. İsteyen kullanıcı kat hizasında yapar.

Kendi oluşturduğumuz "boş" ideCAD şablon dosyamız var. Bunda bu seçeneği tbdy 2018 yapmaya çalıştım ama olmuyor. Kolonları tanımladıktan sonra seçeneği değiştirebiliyoruz. Böyle olunca da boş şablon dosyasını bu şekilde ayarlayamıyorum.
Teşekkür ederim, v11 ilk çıktığında güncellenmiştik ancak 4 gün önce daha çizim yapabildim. Bende de böyleymiş

Düzeltme
Erhan Bey merhaba,
Mesajınızdan kolon ayarlarında boyuna donatı bindirme eki için default olarak "Orta bölgede yap (TBDY2018)" seçeneğinin işaretli gelmesini istediğinizi anlıyorum
İsteğinizi bu şekilde not alıyorum.

İyi çalışmalar

Selam Levent Bey, akşam mesajını gördüm. Yanlış anlaşılmıştı, ama şimdi düzeltme yapmışsınız. Aynen doğru anlaşılmışım.

Hatta bana kalırsa "program bulsun" seçeneğine gerek yok. Çünkü program bulsun dediğinizde yine bodrum perdesine bağlanan kolonlarda bindirmeyi kat hizasında yapacak. Halbuki özellikle perdeye kenarından bağlı büyük kolonlarda perde düzlemine dik yönde kolondaki en büyük moment kat hizasında oluşacak. Bu sebeple, isteyen istediği kolonu seçip "kat hizasında" seçeneği seçsin.

Ne demek istediğimi gösterebilmek için aşağıda 3 tarafı bodrum perdesi çevrili bir model yaptım.

1750404287212.png

Ekli dosyalar

Geri