Sonlu eleman boylarınızı hem radyede hem perdede 20 cm'ye indirin. Aslında bu kadar küçük bir proje için daha bile azaltabilirsiniz. Projede 80 cm, bu değer çok büyük. Ne kadar küçük sonlu eleman boyu, o kadar doğru ve hassas bir hesap demektir.
v11.16 ile sonlu eleman boylarını 20 cm'ye indirdikten sonra analiz yapıp perde donatılarını da fi14/12 yaparsanız perdeler kurtarır hale geliyor. (aralığı 1 cm küçültmek yeterli). Burada toprak yükünden dolayı perdede zayıf yön belirleyici. Eğer beklentiniz "analiz butonuna basayım, gerisini program hallettsin" ise bu tip toprak yükü etkin perdelerde kapasite yetersizliği çıkabiliyor, çünkü program deprem perdesi mantığı ile donatı hesaplıyor, ancak kapasite kontrolünü 2 yönlü etkileşimli olarak yapıyor.
Bu tip perdelerde tesiri karşılayacak donatıyı kapasite oranına göre sizin elle belirlemeniz gerekebilir. Zaten bu projede çok ufak bir miktar arttırmak yeterli oluyor.
Çelik elemanlar bir miktar toprak yükünü alır, ama çoğunu perde karşılar. Yazdığım şekilde perdeleri kurtarıp, donatıları kilitledikten sonra çelik kısmı silerseniz perdelerin tekrar kurtarmadığını göreceksiniz. Demek ki çelik yapı da üstlenmiş yükün bir kısmını. Ancak çelik kolonlara dikkat ederseniz toprak yükünü zayıf yönleri ile karşılıyorlar, çok da etkin değiller yani.
Gene de özellikle çelikte uygulamadaki olası problemlere bir önlem olarak (gerçekte birleşimler kusursuz moment aktaran şekilde yapılabilecek mi acaba?) bu kadar sınırda hesap yapmayıp perde donatılarını biraz daha artırmak ya da daha iyisi perde kalınlığını bir 5 cm arttırmak (çünkü zayıf yön kritik bu perdede) fena bir fikir olmayabilir. Kapasite oranları 0.9'u aşmazsa daha garanti olur. Orası artık sizin mühendislik insiyatifinize kalmış. Programın kırmızı yaptığı her durum güvensiz olmayabilir, yeşil yaptığı her durum da gerçekte tam güvenli olmayabilir.