V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Proje Hakkında Yardım ve Fikir

Projemde zemin taşıma gücü yetersiz hatası alıyorum. Subasman perdelerini bodrum kata dahil edip dolgu yükünü de temele kaplama yükü olarak ekledim.Doğru bir uygulama olmuşmu acaba?Zemin taşıma gücü hatasını nasıl düzeltebilirim ve genel proje hakkında görüşlerinizi merak ediyorum.Birde bazı donatılar örneğin fi18, 5 cm arayla vermiş.Gerçekte uygulanabilirliği varmı?

Ekli dosyalar

• STATİKHY.cde
    STATİKHY.cde
    36.4 MB · Görüntüleme: 5
  • Ekran görüntüsü 2025-07-02 104922AAAAAA.png
    Ekran görüntüsü 2025-07-02 104922AAAAAA.png
    151.1 KB · Görüntüleme: 18
Projemde zemin taşıma gücü yetersiz hatası alıyorum. Subasman perdelerini bodrum kata dahil edip dolgu yükünü de temele kaplama yükü olarak ekledim.Doğru bir uygulama olmuşmu acaba?Zemin taşıma gücü hatasını nasıl düzeltebilirim ve genel proje hakkında görüşlerinizi merak ediyorum.Birde bazı donatılar örneğin fi18, 5 cm arayla vermiş.Gerçekte uygulanabilirliği varmı?
Modelle önerilerim;
--dış akslarda 5.-6.-7. katlarda çerçeve oluşturunuz, (yeşil ile işaretli yere kiriş giriniz.)
--geometri kontrolünde hata olarak verilen, bodrum katta dış akslardaki perdeleri üst üste modellemek uygun degil, üstteki kirişi de silerek perdeleri tek parça giriniz.
--perde toprak yüklerini giriniz,
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
1751447164257.png

1751448589464.png1751448617255.png1751449294101.png

zemin taşıma gücünüz belli (etüt raporu). ilgili kombinasyonda m2 ye gelen yük 360 kn/m2. bu yükü düşürmek için en etkili çözüm temel taban alanını büyütmek. m2 ye gelen taban basıncınıı 254 ün altına düşürecek kadar büyütmelisiniz.
* Temel kalınlığı bana biraz düşük geldi. ( 100-110cm civarlarında yapardım şahsen)
* Y yönünde çerçeve 'moment çerçevesi' oluşumu çok az, sadece kenar akslarda var (kırıklı), saplama kirişlerle oluşturulmuş !!!
* kirişler neden hep 25cm genişliğinde. 7-8 donatı olan kirişler var. donatı aralığı 1 cm civarlarına düşüyor. Beton yerleşimi aderans sorunları yaşanabilir. Kiriş genişliklerini artırmakta fayda var.
* kolon donatıları 14lük olmak zorunda mı. 16 lık 18 lik donatı seçimi yaparak daha düzgün bir yerleşim düzenlemelisniz.
* perde miktarı ve yerleşimi çok ideal değil, ve de Y yönünde kenar perdesi bulunmuyor. TBDY-4.3.2.4 uyarınca R yerine 4/5R gözönüne alınmalı. X yönünde kenar perdelerinide 'kenar perdesi' olarak seçebilirisniz perde ayarları kısmından. TBDY-4.3.2.4 deki ilgli şartları sağlamazsa X yönünde de 4/5R seçeneğini aktif hale getirip tekrar analiz yapınız.
* Y yönünde 3 adet perde asansör ve merdiven boşluklarına yerleştirilmiş. her biri sadece bir kenarı üzerinden döşemelerden yük alıyor. tavsiye edilmez bir durum. perdeleri kat planı içerisine düzgün bir şekilde yayarak sistem tasarımı yapmalısınız. Bu projede döşeme gerilme kontrolleri ve döşeme-perde arası düzlem içi kayma gerilmeleri kontrolü yapılalıdır. Analiz ayarları kısmında 'döşeme gerilmeleri kontrolleri yap' seçeeğini aktif hale getirin. bi önceki sürümde A2 düzensizliği var olarak seçmek gerekiyordu yanlış hatırlamıyorsam.

Geri