V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Gevrek perde

Merhabalar yeni yapılan bir projede
Normal analiz yapıldığında herhangi bir sorun çıkmaz iken .doğrusal performans analizi yapıldığında gevrek perdeler ortaya çıkmaktadır. Bu neyden kaynaklanıyor yardımcı olabilirmisniz??

Merhabalar yeni yapılan bir projede
Normal analiz yapıldığında herhangi bir sorun çıkmaz iken .doğrusal performans analizi yapıldığında gevrek perdeler ortaya çıkmaktadır. Bu neyden kaynaklanıyor yardımcı olabilirmisniz??
Aşağıdaki linkleri inceleyiniz.

Teşekkür ederim Ünver bey .
Link i inceledim . Ama soruma cevap alamadım yeni yapılan bir tasarım tüm tahkikleri sağlıyor .ama Doğrusal performans analizinde gevrek perdeler ortaya çıkmakta yani gevrek perdelerin çıkması normal mi ? Yoksa yeniden tasarım yapmamız gerekiyor mu?
Çünkü yaptığımız çoğu projede bu sorunlar yaşanıyor. Yeni tasarımda tüm değerler sağlanıyorken bina tadilat ruhsatı alınmak istendiğinde Doğrusal performans analizi yapılıyor ve gerek perdeler hep bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Bu konuyla alakalı değerli yorumlarınızı bekliyorum.teşekkürler.

PROJE EKTEDİR.
4 blok tek temel üzerine yapıldı.
değerli yorumlarınızı ve modelleme önerilerinizi rica ediyorum.

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
İyi günler. Yeniden tasarım yapmanıza gerek yoktur. Yönetmelilk kapsamında ilgili tasarım koşullarını sağladığınız sürece 'performans analiz' yeni yapınzı ilgilendirmez. Yönetmelikte performans analizi ile ilgili olan bölümler mevcut yapıları kapsar. Yani görece eski yapıları. Ve de performans analizinde kendi içinde bile yöntem değiştikçe (itme yöntemi, time history, doğrusal performans analizi vb. gibi) sonuçlar değişebilir. bir yöntemde İH çııkan eleman diğer yöntemde KH veya BH çıkabilir. Bu çözüm yöntemi ile alakaldır. Ve yönetmelik bunun olabileceğini belirtir zaten. Hesap yöntemlerinde dikkate alınan formülasyonlar, katsayılar vb. nedenlerden dolayı bu farklılıklar olabilir. Siz TBDY-2018 kapsamında uygun bir tasarım yaptıysanız d,ğer performans analizi koşulları projenizi ilgilendirmez.

Projeye bakabildiniz mi bilmiyorum Ömer bey
Ama projede gevrek davranan perdeler mevcut onları sünek hale getirmek gerekmez mi??
Sünek hale getirmek için neler yapılabilir??
Şimdiden teşekkürler

çözüm yöntemini değişirseniz 'sünek' de çıkabilir demek istediğim o. performans analizini itme yöntemi olarak yaparsanız sünek çıkabilir. çıkmayadabilir. Aynı şekilde time history yaparsanıza benzer durum geçerli. Çözüm yöntemi,formülasyonlar ve katsayılar değişiyor sonuç değişebilir. Siz sizin tasarımınızı ilgilendiren koşulları sağlamakla yükümlüsünüz. Eğerki yapınız sadece DGT değilde aynı zamanda DD-1 e göre ŞDGT vb. gibi bir durum içerseydi yani deprem tasarım sınıfınıza göre değerlendirme ve tasarım yaklaşımınız değişşseydi, ŞDGT yapıyor olsaydınız bu gibi gevrek sünek şartlarını sağlamanız gerekirdi.

1758013295607.png

1758013325023.png

1758013341131.png

kesme kontrolleri doğrusal hesap için bu formülasyonlarla yapılıyor. Ra, Vd, Md, Mp, Bv vb. değerler normal tasarıma göre hep değişiyor. Normal tasarımda dikkate aldığınız Vd değeri ile Performans analizinde dikkate aldığınız Vd değeri çok farklı olabilir. Nitekim aynı kuvveti kullanmıyorsunuz. denklem 7.10'u sağlamak için Ve değeri Vd ye bağlı olarakk değişiyor. Yani birinde sağlarken diğerinde sağlamayabilir.

Siz performans değerlendirmesi mi yapıyorsunuz yoksa dayanıma göre tasarım mı olay burda başlıyor.

Ömer bey değerli yorumlarınız için teşekkürler.
Biz dayanıma göre tasarım yapıyoruz evet haklınız. Projeler uygulama olarak yapıldığında
Uygulamada bazen projelere uyulmuyor kiriş ebatları olsun döşeme yırtıkları vs. Değişiklikler yapılıyor. Değişiklikler yapıldığında proje statik tadilat projesi isteniyor.belediye Doğrusal performans analizi istiyorlar doğrusal performans analizide gerek elemanlar istenmiyor ??

Binada değişiklik olmasa bile yani projeye uygun olsa bile yapılacak bir performans değerlendirmesinde sonuçların değişebileceiğini BELEDİYE bilmeli. Siz projeyi yaptınız ama sahada değişiklik oldu. Sizin bilginiz dışında mı yapıldı? Her paftada yazar statik mühendisinin onayı dışında değişiklik yapılamaz diye. Sizden habersiz yaptılarsa yapı denetim mesuldur. Onun dışında belki isteyebilir, farklı uygulama olmuş bana performans analizi getir diye. Bence yanlış bir istek. Çünkü projeye tam uyulsa bile sonuç KH yerine BH çıkabilir. Performans analizi farklı bi konu ve çok fazla değişken var. Doğrusal performans analizinde perde gevrek çıktı diye Sizin projenizde bir yanlışlık olduğu anlamına gelmiyor. Belediye mühendisine bunu açıklayın. Bence şöyle bir yol izlenebilir: değişiklik yapılmış halini idecad modeleninze işlersiniz, bütün donatıları vs. kilitlersiniz, tekrar nomal bir DGT analiz yaparsınız. Kesitler yeterli ise şantiyede yapılan değişiklikler sorun değil demektir.

Yine netice performans analizini şart koşuyorlar ise yapacak bişe yok, doğrusal performansta yapsanız itmede yapsanız zaman tanım alanında analizde yapsanız sonuçlar değişkenlik gösterir.

Geri