V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Kolonlar arası mesafe önerisi

MURAT YALÇIN

Yeni Üye
Tecrübeli meslektaşlarıma bir sorum olacak çoğu zaman mimari projeye uymak zorunda olmamız bizi zorluyor. İlk sorum Resimdeki 15 nolu döşeme. Lx Kenarı 7.30 m ve Ly 7.05 m. Açıklığı aralara kolon atarak böldüm ancak tek döşeme (20 cm) ile kiriş atmadan geçmem gerekiyor (analiz hata vermedi).Buna rağmen böyle bir durumun sehim harici dezavantajları ne olur ? Farklı bir önerisi olan var mıdır ? Diğer sorum Kolonlar arası mesafenin 6 metreyi geçilmemesini lisans ve yüksek lisansta duyduk ancak yönetmelikte bir sınır yok tecrübeli meslektaşlarımızın bu konuyla ilgili yorumları da benim için değerli.

Ekli dosyalar

• Ekran görüntüsü 2025-12-03 170539.png
    Ekran görüntüsü 2025-12-03 170539.png
    63.7 KB · Görüntüleme: 50
sn @MURAT YALÇIN
hesap sonucu sehim değerleri yönetmeliğin istediği değerlerde ve sizin istediğiniz değerlerdeyse herhangi bir sorun teşkil etmez.
kolonlar arası mesafenin 6m yi geçmemesi önerisi hangi üniversitenin yüksek lisansında söylendi?
düşey yükler altında bu tasarımın herhangi bir sorun oluşturacağını sanmıyorum.
yatay yükler altında (deprem kuvveti altında) ise davranışını irdelemek için yapının tümünü incelemek gerekir.
kısacası döşeme ve kiriş açısından bu tasarım herhangi bir sorun teşkil etmez. sadece deprem kuvveti altındaki etkisini irdelemek gerekiyor. onun içinde yapının tümünü incelemek gerekir.
iyi çalışmalar.

Kto Karatay Üniversitesi Prof.Dr. Hüsnü Can hocamızın notlarında ideal kolon aralığının 6-6.m arası olduğu yazıyordu. Onun haricinde Rijitlik merkezi ile kütle merkezinin çakıştığı projemde, "deprem kuvveti altındaki etkisi irdelemek gerekiyor" yazmışsınız. Bunu nasıl irdeleyebiliriz acaba ? İdecad'te hangi değerler üzerinde yoğunlaşmam icap ediyor ? Veya performans analizi mi yapmalıyım ekstra.. İlginiz ve bilginiz için teşekkür ediyorum. Yanıtlarsanız çok sevinirim...

yatay yüklerin elemanlar arasında kesintisiz bir şekilde aktarılması gerekiyor. büyük döşemeler bunları engelleyebiliyor. yapının tümünde yatay yüklerin kesintisiz aktarıp aktarılmadığı değerlendirilmeli ve yapının ilgili yönlerdeki rijitliği kesintisiz elemanlar ile sağlanmalı. yani bir süreklilik olmalı.
performans analizi konusuna girmeye hiç gerek yok. ki mevcut performans analizleri de tartışmalı bir durumda.
kolonlar arası mesafe konusunda ise sn. prof. dr. hüsnü can olası karşılaşılabilecek problemleri önlemek için böyle bir tavsiye vermiş olabilir.

Farklı boyutta döşeme kalınlıkları tanımlamışsınız. Bu durumda yük aktarımının doğru yapılıp yapılmadığını kontrol etmenizi öneririm. Bunu da analiz ayarlarında TBDY 2018 seçenekleri sekmesinde "döşeme gerilme kontrollerini yap" seçeneğini işaretleyerek yapın. Yönetmelik böyle süreksiz döşemeler için buna yönlendiriyor. Normalde bütün döşemeleriniz aynı kalınlıkta olsa buna gerek kalmayabilir ve mümkünse bütün döşemelerinizi aynı kalınlıkta yapmaya çalışın ama yapamıyorsanız da bu dediğimi mutlaka kontrol edin.

Bu tür sistemlerdeki sıkıntı diyafram diye tabir ettiğimiz döşemelerin yüklerini düşey taşıyıcı elemanlara doğru aktarıp aktarmadığını kontrol etmektir. Tabi analizde yarı rijit diyafram seçerek analizlerinizi de yapmanız gerekiyor.

Son olarak kolonlar arası mesafenin 6 m'yi geçmemesi gibi bir şart yok yönetmelikte. Bu bir tavsiye olabilir ancak. Ard germeyle 40 m bile geçiliyorsa biz de 6 m geçebiliriz tabi hesapları doğru yaptığımız taktirde.

Ekli dosyalar

• Adsız.png
    Adsız.png
    32 KB · Görüntüleme: 34
Ümit bey değerli tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim. Söylediğiniz şekilde döşeme gerilme kontrolünü yaptığımda 1.2 cm'lik bir sehim görünüyor.Ancak aklıma takılan hangi kombinasyonu baz almalıyım ? Her yük kombinasyonunu inceleyip ona göre mi yorumlamak mantıklıdır ? Bunun haricinde sizin gördüğünüz başka bir problem veyahut bana bir uyarınız ya da başka bir tavsiyeniz var mıdır ?

Ekli dosyalar

• Ekran görüntüsü 2025-12-04 122741.png
    Ekran görüntüsü 2025-12-04 122741.png
    511.4 KB · Görüntüleme: 29
Ümit bey değerli tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim. Söylediğiniz şekilde döşeme gerilme kontrolünü yaptığımda 1.2 cm'lik bir sehim görünüyor.Ancak aklıma takılan hangi kombinasyonu baz almalıyım ? Her yük kombinasyonunu inceleyip ona göre mi yorumlamak mantıklıdır ? Bunun haricinde sizin gördüğünüz başka bir problem veyahut bana bir uyarınız ya da başka bir tavsiyeniz var mıdır ?
sehim için 1.4g+1.6q'dan daha iyi bakabileceğiniz kombinasyonlar da vardır fakat bunda bile sehim hatası alıyorsanız döşemeyi kalınlaştırmak açıklığı düşürmek dışında sadece beton kalitesini artırabilirsiniz diye düşünüyorum

Kombinasyonları program otomatik olarak en kötü senaryoya göre kendisi seçecektir. Kontrol etmek isterseniz edin tabi. Şimdilik benim söyleyebileceklerim bu kadar.

Geri