V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

perdelere ayrı ayrı toprak yükü giremiyorum

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ramazan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Bodrum perdesi ve onun bir üst katında (zemin) perdelerim var. bunlara ayrı ayrı toprak yükü tanımlayamıyorum. global kot oduğu için temel seviyesinden alıyor. bodrum 3.5m zemin 3m yüksekliğinde,
-bodrum kata 6.5m kotunda tanımlıyorum sadece tüm yükü bodrum perdesine veriyor.
-zemin kata tanımıyorum gene aynısı
-zemin kata 3m kotunda tanımıyorum yük atamıyor.
?-Nasıl Yapmam lazım?

not: Bence buraya gobal kot değil de "alt kot-üst kot" şeklinde iki kot tanımlama seçeneği getirilmeli.

Ekli dosyalar

• toprak yükü.png
    toprak yükü.png
    194.3 KB · Görüntüleme: 5
Perdenin ya da katın yüksekliğini değil de toprağın proje sıfırına göre olan kotunu vermeniz gerek. Temel seviyesi, temelden yükseklik vs ile de alakası yok, kat genelde tanımlanan kotlar ne ise onları kullanmanız gerekiyor.
1767264220001.png
Projenizi paylaşmadığınız için kat geneldeki kotları göremiyoruz, o sebeple değerini söyleyemeyiz, ama mantık şu :
eğer işaretli yerlerde toprak olduğunu varsayarsak:
1) turuncu çizdiğim tüm perdeleri 3 boyuttan seçin, sağ tıklayın, hepsine tek bir seferde kot1 değerini verin (toprağın üst kotu, kat geneldeki kotlarla uyumlu şekilde)
2) mavi çizdiğim tüm perdeleri seçin, hepsine tek bir seferde kot2 değerini verin (bunlarda toprağın üst kotu farklı)
Tabi önce varsa hatalı tanımladığınız yükleri silin ki mükerrer olmasın.

Son düzenleme:
1767265322849.png
Basit bir örnekte gösterdim, bu taralı alanda toprak varsa üstüste duran 2 perdeye de toprak kotunu 5m vermeniz gerek. Kesit alıp bakabilirsiniz, kat genel ayarlarına bakabilirsiniz (statik kotların seçili olduğundan emin olun), hatta kat penceresinin tepesinde katın üst kotu da yazıyor, direkt oradan da okuyabilirsiniz.

"perdeleri 3 boyuttan seçin, sağ tıklayın, hepsine tek bir seferde kot1 değerini verin" olayını anlamadım. denedim kotu6.5 verdiğimde toprak yükünü 1.47 den 2.73 e çıkartıyor yani bodruma sadece yük tanımladığımda 1.47 olurken ikisinne birden tanımadığımda etki eden toprak yükü üst katta da artış gösteriyor.
bodrumda tüm perder
zeminde ise 1-16/A aksındaki perdelere tanımlamam gerekiyor

Son düzenleme:
Tanımlamayı doğru yapmışsınız. Yönetmelik bu şekilde hesap istiyor. Tüm perde sinsilesine tek bir yük değeri tanımlandığı için perdenin toplam yüksekliği (Hb değeri) artarsa üstteki perdenin de toprak yükü artıyor, o size garip geldi herhalde.

1767268393112.png

İlave modelle önerilerim;
--betonları c30 yapmanız uygun olur,
--1. bodrum rijitlik tikini kaldırınız,
--a3 düzensizliğini işaretleyiniz,
--kolondan mütemadiligi olmayan konsol yapmayınız,
--kirişleri kolonda kolona mesnetleyiniz, (bölmek doğru değil)
1767274088445.png

hayır zemin kata 3+3.5=6.5 m girince bodrum yükü sabit, zemin kattaki toprak yükü 2.73 e çıkıyor. aslında bodrumun ki artması lazım.

Son düzenleme:
Geri