V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Betonarme proje hakkında tavsiye

2 yıl kadar önce çizimini yaptığım bu proje şu anda yapım aşamasında ve bodrum zemin 1.katları yapıldı 2.katın demirleri döşeniyor o zamanlar analiz ettiğimde duvar yüklerini projeye uygun olarak çizmeyip tüm kirişlerde duvar yükü olarak almıştım ama bugün mimariye uygun çizip kontrol ettiğimde özellikle döşeme üzerine gelen duvarlardan dolayı kat bazında bazı kiriş ve donatılarda donatı eksikliği hatası alıyorum. 2. ve 3.katları revize ettim imalatında donatılar eklenecek ama bodrum zemin ve 1.kat betonları döküldüğü için donatılara müdahele edilememekte. Projeyi ekliyorum. İleride donatı eksikliği olan kirişlerde ve döşemelerde ne gibi problemler meydana gelir ne yapılması gerekiyor tavsiyelerinize ihtiyacım var

Ekli dosyalar

alıntıdır!!!

''İnsaat mühendislerinin yaptığı büyük hatalardan biri, mevcut binalarıda aynı yeni yapi gibi ,yazılimlarda analize sokmaları ve şu kadar kiriş kurtarmiyor bu kadar kolon kurtarmiyor, yok donatilar kirmızi yanıyor diyerek binalari degerlendirmeleridir. Bu davranış yapılmaması gerekli bir davranıştir. Mevcut bir bina kesinlikle yeni yapilacak bir bina gibi degerlendirilemez. Yeri gelmişken mevcut bina nedir onuda açiklayayim. Son derece basit bir tanimi var: Eger binada( betonarme) , beton dökümü bitmişse o bina artık mevcut bina statüsundedir.

Bir yapinin deprem performansina ancak performans analizi yapilarak karar verilir(7.bolüm). Öyle iki donatı şu kiriste eksik, burada etriyeler 11 cm olmus gibi tariflerle bina yetersiz sinıfa sokulamaz. Hepimiz biliyoruz ki, üç beş kiriste çekme donatisi eksik diye , yada birkac kolonda donati eksik diye bina can güvenligi tehlikesi oluşturmaz, güçlendirmede gerekmez.

Bina güçlendirmesi aynen bir ameliyat gibidir. Bir insan ne zaman ameliyat olur, son çare olarak. İşte güclendirme de boyle bir operasyondur, son çare olarak bina güçlendirmesine karar verilmelidir. Elinizdeki tum imkanları değerlendirirsiniz, son çare olarak güçlendirme kararı verirsiniz. Guclndirilen bir binada, az yada cok kuvvet dağilımı değişir, kuvvet dagilımıni değiştirmekte bir muhendisin arzu edeceģi son şeydir. Güçlendirme zorunlu dahi olsa yapilacak operasyon kuvvet dağilıminı en az degiştirecek yada degistirmeyecek tarzda olmalıdır.Kuvvet dağıliminı değistirmek her zaman sorun yaratır.

Özellikle yeni mühendis olup, proje yapım yadA debetim işindel olan arkadaşlar, bir tane donati eksik konmus diye , etriyeler arasi mesafe 10 cm olacakken 11 cm olmuş diye bina yikılacak sanmaktalar ve bu durumu çok ciddiye almaktalar. Muhendislik ayni zamanda neyin neye malolacağıni bilmektir. Bir bina bir donati eksik diye, etriyeler arasi 1 cm fazla olmus diye yikilmaz, korkmayın.

Yazinin son kısmıni da bazi arkadaşlar yanlıs yorumlayabilir. Onun için de bir aciklama yapmam gerek. Evet bir donati eksik diye yapi göçmez, ama bu demek değil ki, birkac eksik donati gorseniz bile gormezden gelin. Konyrolunüzü düzgün yapin, farkettiginiz eksikleri tamamlatın , her halukarda farkedemediğiniz, gözden kaçirdığınız eksikler olacaktır. İşte bu eksikler can alıci degildir...''

Ahmet CELIKKOLLU
Insaat Muhendisi
ESKISEHIR

Rıdvan bey cevabınız için teşekkür ederim yeni mühendis sayılırım bu durum bende biraz tedirginlik oluşturdu bende geç olmadan müdahele etmek gerekir mi sormak istedim şantiye şefiyle görüştüm kamu binası olduğu için yapımında hassasiyet gösteriliyor beton numuneleri c37-c38 dayanım göstermekte donatılar özellikle döşemelerde hep 1-2 fazla atıldığı söylendi duvarları gaz betona çevirmeyi teklif ettim ama duvarlar örüldüğü için onuda gerçekleştiremedik performans analizinde de bi sorun göremedim sizin görüşünüz ne olur? Sehim ve çatlak problemi görünmüyor döşemelerde zımbalama hatasıda vermiyor ileride donatı eksikliği olan kiriş ve döşemeler ciddi sehim çatlamalar yapabilir mi veya en korkulan ani göçme tehlikesi olabilir mi ?

Rıdvan bey cevabınız için teşekkür ederim yeni mühendis sayılırım bu durum bende biraz tedirginlik oluşturdu bende geç olmadan müdahele etmek gerekir mi sormak istedim şantiye şefiyle görüştüm kamu binası olduğu için yapımında hassasiyet gösteriliyor beton numuneleri c37-c38 dayanım göstermekte donatılar özellikle döşemelerde hep 1-2 fazla atıldığı söylendi duvarları gaz betona çevirmeyi teklif ettim ama duvarlar örüldüğü için onuda gerçekleştiremedik performans analizinde de bi sorun göremedim sizin görüşünüz ne olur? Sehim ve çatlak problemi görünmüyor döşemelerde zımbalama hatasıda vermiyor ileride donatı eksikliği olan kiriş ve döşemeler ciddi sehim çatlamalar yapabilir mi veya en korkulan ani göçme tehlikesi olabilir mi ?
Yapının depremselliği göz önüne alındığında dayanım ve rijitliği epey yüksek bir yapı olmuş, bahsettiğiniz eksikler toptan ve ani göçme yaratacak mekanizmalar değil. 1-2 cm2 lik eksik donatı sorun yaratmaz şayet eksik donatı miktarı bunla sınırlı ise. Genel sistem gayet iyi tecrübeniz az olduğunu belirtmenize rağmen. Eksik donatı miktarlarını yazarsanız daha mantıklı bir çözüm önerilebilir. -ayrıntılı inceleyecek vakit bulamadım-.

Yapının depremselliği göz önüne alındığında dayanım ve rijitliği epey yüksek bir yapı olmuş, bahsettiğiniz eksikler toptan ve ani göçme yaratacak mekanizmalar değil. 1-2 cm2 lik eksik donatı sorun yaratmaz şayet eksik donatı miktarı bunla sınırlı ise. Genel sistem gayet iyi tecrübeniz az olduğunu belirtmenize rağmen. Eksik donatı miktarlarını yazarsanız daha mantıklı bir çözüm önerilebilir. -ayrıntılı inceleyecek vakit bulamadım-.
Teşekkürler cevabınız için bodrum kat zemin kat ve 1.kat kirişlerinde her katta yaklaşık 9 kirişte donatı eksikliği var en kritik olan her katta 2 kiriş ve sol üst ve sağ üst donatılarda 5.6cm2 gerekirken 4.5cm2 donatı bulunuyor 1.4g+1.6q kombinasyonu için diğer kirişlerde eksik donatılar 0.3-0.5cm2 arasında değişiyor. Döşemelerde de her katta yaklaşık 3 döşeme yine sol ve sağ üst ilave donatılarına ihtiyaç duyuyorlar 2.kat 3.kat ve 4.kat donatılarını ben zaten değiştirdim ihtiyaca göre

Teşekkürler cevabınız için bodrum kat zemin kat ve 1.kat kirişlerinde her katta yaklaşık 9 kirişte donatı eksikliği var en kritik olan her katta 2 kiriş ve sol üst ve sağ üst donatılarda 5.6cm2 gerekirken 4.5cm2 donatı bulunuyor 1.4g+1.6q kombinasyonu için diğer kirişlerde eksik donatılar 0.3-0.5cm2 arasında değişiyor. Döşemelerde de her katta yaklaşık 3 döşeme yine sol ve sağ üst ilave donatılarına ihtiyaç duyuyorlar 2.kat 3.kat ve 4.kat donatılarını ben zaten değiştirdim ihtiyaca göre
Yapı mühendisliğinde, deprem mühendisliğinde yapılan 100'lerce yaklaşım kabul basitleştirme idealliştirme göz önüne alındığında 0.5 cm2 , 1 cm2 gibi rakamlar çok önemsiz rakamlar, ki dediğiniz gibi yük kombinasyonlarıyla düşey olarak özellikle güvenlik katsayıları kullanıyoruz. Eğilme davranışına esas olacak bu tarz elemanlarda 1-2 cm2 lik eksiklikler başka ihmaller yoksa muhim değil bana sorarsanız. R=7 olmasına rağmen zaten yüksek dayanımlı bir tasarım yapmışssınız, yapının genel davranışı da öngörülebilir, ani göçme mekanizmasını tetikleyecek bir hata görünmüyor, bence çok sorun etmeyin, işlevsel olarak iptal olabilecek daha hafif malzemeler varsa bu bölgelerde onları kullanmaya çalışın.

Projeyi detaylı inceleme fırsatınız olursa tekrar fikirlerinizi duymak isterim. Ayrıca kirişlerde kapasite tasarımı da yapmadığım için kapasiteleri 1 den büyük kirişler mevcut. Projenin sağlıklı ayakta kalabilmesini öğrenmem için performans analizi mi yapmam gerekiyor. Güçlendirmeye gerek olup olmadığına nasıl karar verebilirim

Hem projesi hem uygulaması hem kontrolü çalıştığım devlet kurumu tarafından yapıldığı için binanın projeye uygun yapıldığına hatta fazlasının olup eksiğinin olmadığına eminim ama dediğiniz gibi bu maddeler geçerliliğini koruyordur diye düşünüyorum

Geri