V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Sürtünme Kesmesi Hatası ve Proje Hakkında Genel Tavsiye

Merhaba, sahada çalışan bir inşaat mühendisi olarak bir yandan da statik proje kısmında kendimi geliştirmek istiyorum. Projesi çizim aşamasında olan bir projenin çizimini kendimi denemek amacıyla tasarlamak istedim.

- Projede asansör perdesi olarak adlandırılan perdede "sürtünme kesmesi hatası" almaktayım. "Ve" değerinin "Vemax" değerinden bu kadar yüksek çıkmasının sebebini öğrenmek istiyorum. Bunun için ne yapabilirim?
- Birçok hata mevcut, tek tek hataların çözümlerini istemiyorum elbette ancak genel olarak nasıl bir tavsiye verebilirsiniz?

Merhaba hocam bende yeni başlayan biri olarak tavsiyeler;
Bodrum perdelerine daha doğru analiz için toprak yükleri eklenmeli, kat ayarlarından rijit olmayan katın tikini kaldırın daha doğru çözüm olur
Ve Vmax hataları için forum bilgi bankasına bakmalısınız ve hesap yöntemlerine bakabilirsiniz.
Balkonlara eklediğiniz kiriş yüksekliklerinde ufak bir hata var onu tekrar gözden geçiriniz.
Perdede "sürtünme kesmesi hatası" için donatı çaplarını yeniden gözden geçirin.
Deformasyonlara bakıp nerelerde eksikleriniz var daha rahat görebilirsiniz genel olarak.
Hatam olduysa affola daha tecrübeli arkadaşlarımız ekleme yapacaktır yanlışım varsa düzeltebilirler

Analiz ayarları sihirbazını çalıştırarak deprem parametrelerini tekrar kontrol ediniz. Rx ve Ry 7 alınabilir.
Son katta duvar yükleri yoksa kaldırılabilir. Son kat çatı olarak kullanılacak ise hareketli yük seçimi düzenlenerek yükler azaltılabilir.

Saplama kirişi taşıyan kirişden daha derin yapmayınız.
1768994132096.png
1768994171048.png

Perdelerde etriyeler için min Ø10 kullanmanız daha uygun olabilir.

Proje hataları ile ilgili yardım sayfalarını inceleyiniz
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

İlginiz için teşekkür ederim. Genel olarak düzenlemeleri sağladım. Ancak şu konuları kavrayamadım.

- Tek bir perdede zımbalama hatasını bir türlü kurtaramadım.
- Sistemde "Perdeler için ∑Mdev >= Mo / 6 koşulu (X/Y) yönünde sağlanamadı." hatası alınmakta. Çok fazla perdenin olduğu projede, perdelerinde her yere yayılması sebebiyle bu koşulun sağlanmaması başka neye dayanmaktadır? Ve çözümü nedir? Daha ne kadar perde atabiliriz sisteme?
- Aşağıdaki görselde görüldüğü üzere, bir perdenin bu kadar düşük Mdev olmasının sebebi nedir? Tahminim: (aslında perdelerin birbirlerine bu kadar yakın olmasından dolayı moment koluda düşük kalacaktır, bu sebeple üretilen "mdev" küçük mü çıkıyor?)1769207747100.png
- ∑Mdev >= Mo / 6 koşulu sağlanmadığı için sistem daha büyük depremle cezalandırılıyor (R katsayısı 4/5R alınmasını istiyor). Bunu uyguladığım vakitte çok daha fazla hata ile karşılaşıyorum. Hangi yoldan ilerlemem gerek? R katsayısını 4/5R alarak mı devam edeyim? Yoksa Mdev >= M0/6 koşulunu sağlamaya mı çalışayım?

Ekli dosyalar

Analiz ayarları sihirbazını çalıştırarak deprem parametrelerini tekrar kontrol ediniz.
@Yasin TEZEL hocam, yukarıda yazdığım cevaba istinaden; "R katsayısını 4/5R alınması" koşulunu uygulayarak da bu tasarımı gerçekleştirdim. Ancak asansör perde grubunda, x aksındaki perdenin kesme güvenliği hatasını bir türlü gideremedim. Perdenin kalınlığını arttırdığımda bir miktar gideriliyor yine birkaç katta aynı problem yaşanıyor. Forumu çok inceledim ancak bir türlü neticeye ulaşamadım. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Ek olarak; sizlerin de verebileceği tavsiyelere açığımdır. Öğrenmeye açım, öğrenmek istiyorum, raporda özellikle dikkat etmem gereken hususların başlıklarını söyleyebilirseniz çok memnun olurum.

Ekli dosyalar

Geri