V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Betonarme Proje Hk.

kaankartal

Yeni Üye
Merhabalar, demo versiyon kullanarak İdeCAD üzerinde kendimi geliştirme çabasında olan bir mühendisim. Bu projede bir çok hatanın önüne geçemedim. Yardımcı olma şansınız var mıdır?
Demo dosyasını paylaşamadım maalesef

Yasin Bey öncelikle teşekkür ederim. Projemi Demo versiyon olarak Ek'te sunuyorum. Kendimi proje alanında geliştirmek isteyen bir mühendisim bu sebeple örnek projeler üzerinden çalışmalar yapmaktayım. Bu proje, ZF zemin sınıfına sahip olduğu için spektrumları manuel olarak tanımladım.
1-Bu projede konsol döşemelerimin bir kısmında donatı yetersiz hatası alıyorum bir türlü yok edemedim. Dİğer konsollarımda bu hatayı almıyorum nerede hata yaptıığımı öğrenmek isterim.
2- Genel olarak bakıldığı zaman projemde görmüş olduğunuz eksiklikler, hatalar ve tavsiyeleriniz nelerdir?
3- Proje sonunda 26 Ton gibi bir demir metrajım çıkmış oluyor. Bu normal bir değerde midir ya da bunu azaltmak için ne gibi yollari izleyebilirim.
Teşekkür Ederim.

Ekli dosyalar

Geometri kontrolündeki hatayı düzeltiniz
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
1769591985918.png

İşaretlediğim noktalarda hatalı bölünen kısa kirişler var. Bunları silin.
1769592165717.png

Hatalı bölünen kirişleri birleştiriniz
1769592352656.png

Projenizde döşeme yüklerini kontrol ediniz.
Balkon gibi gözüken yerlerde kaplama yükü ve hareketli yük girişi yanlış yapılmış olabilir.
1769594587144.png

1769594638899.png

Dediğiniz işlemleri yaptım ve geometri kontrolünde artık bir hata almamaktayım. Fakat bahsetmiş olduğum konsol döşemelerde donatı yetersiz hatasınına bir çözüm bulamadım.
İkinci olarak radye temel üzerine yapılacak dolgu ve subasman perdesini ayrı bir rijit kat olarak modelledim. Bu şekilde yapmam doğru mudur yoksa daha güvenli ve ekonomik çözümler var mıdır?

Ekli dosyalar

İkinci olarak radye temel üzerine yapılacak dolgu ve subasman perdesini ayrı bir rijit kat olarak modelledim. Bu şekilde yapmam doğru mudur yoksa daha güvenli ve ekonomik çözümler var mıdır?
Subasman katında döşeme tanımladığınız için bu şekilde yapmanız uygundur.

Balkon döşemelerindeki yük farkını düzenlememişsiniz. Tekrar kontrol edin. Planda üst taraftaki balkonların kaplama ve hareketli yükleri hatalı

D43 döşemesinin sağ ilave donatısını aynı zamanda D37 döşemesinin sol ilavesi aynı donatı olduğu için bu donatıları eşitlemelisiniz.
Konsol mesafesi fazla olduğu için min. Ø10 -12 çaplarını kullanmanız uygun olur.
1769608085524.png

Döşeme donatılarını Ø10 olarak düzenler ve analiz yaparsanız donatı hataları düzelmektedir.
Manuel düzenlenirse D37 için Sol üst ile S43 konsol aksı içi sol ve sağ üst ilave eşitlenmelidir.
2 Aksı yani sadece düşey aksları düzenlemeniz yeterli
1769609390923.png

Diğer hatalar için yardım sayfasını inceleyin.

Geri