V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

çelik yapı projeyi idecad ile çizme

Merhaba idecad çelik programını ilk kez kullanıyorum. 2014 yılında yapılmış bir tek katlı projeye 2. katı çelik yapı şeklinde ekleyeceğim.
çelik çizen bir arkadaşıma piyasada genelde bu tarz projelerde kullanılan malzemeleri sorduğumda, bu tarz projeleri idecadde çizemeyeceğimi sap2000 de çizebileceğimi söyledi.Bu gerçekten doğru mu ben yazılımı boşuna mı güncelledim.

eğer bu doğru değilse, bilgili arkadaşlar su sorularıma cevap verebilir mi ?

1) 120 m2 taban alanlı 25*50 kolon ebatlı bir betonarme tek kat için üstüne ekleyeceğimiz çelik kolon ve kirişler için genelde ne kullanılır?
2) 25*50 kolon üzerine çelik kolon eklediğimde birleşim için kolon ayağı kullandığımda 25 cm lik kolon yüzü çok kısa olduğu için hiç bir kolon ayağı sorunsuz geçmiyor. bu konuda nasıl bir tasarım yapmamı önerirsiniz?
projeyi ekte ekliyorum yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

Merhaba idecad çelik programını ilk kez kullanıyorum. 2014 yılında yapılmış bir tek katlı projeye 2. katı çelik yapı şeklinde ekleyeceğim.
çelik çizen bir arkadaşıma piyasada genelde bu tarz projelerde kullanılan malzemeleri sorduğumda, bu tarz projeleri idecadde çizemeyeceğimi sap2000 de çizebileceğimi söyledi.Bu gerçekten doğru mu ben yazılımı boşuna mı güncelledim.

eğer bu doğru değilse, bilgili arkadaşlar su sorularıma cevap verebilir mi ?

Betonarme-çelik projelerinizi rahatlıkla ideCAD Statik kullanarak analiz tasarım yapıp çizimini alabilirsiniz. Dilerseniz ayrıca bir sap2000 modeli de kurarak karşılaştırma yapabilirsiniz ki bu türden karşılaştırmalara her daim açığız. Herhangi bir şüpheli durum var ise bize ulaşabilirsiniz her türlü soruyu cevaplandırabiliriz.

Bu tarz projelerde yazılımdan bağımsız uygulama ve mühendislik açısından dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Çelik taşıyıcı sistemin doğru oluşturulması, birleşimlerin uygun seçilmesi vb. durumlar her yazılım için geçerlidir.

1) 120 m2 taban alanlı 25*50 kolon ebatlı bir betonarme tek kat için üstüne ekleyeceğimiz çelik kolon ve kirişler için genelde ne kullanılır?
Çelik Kolon kesitleri taban alanı değerinden bağımsız olabilir ancak betonarme kolon ebatlarına taban levhasının boyutları sebebi ile bağlı olabilir. Çelik kolonlarda çoğunlukla HEB veya HEA kesitler, kirişler için de çoğunlukla IPE kesitler tercih edilir.

2) 25*50 kolon üzerine çelik kolon eklediğimde birleşim için kolon ayağı kullandığımda 25 cm lik kolon yüzü çok kısa olduğu için hiç bir kolon ayağı sorunsuz geçmiyor. bu konuda nasıl bir tasarım yapmamı önerirsiniz?

Bu durum kolonun geometrisinden kaynaklanıyor. 25 cm bir çelik kolon akrajlamak için oldukça küçük. Burada yetersizlik ankrajın beton kenarına olan mesafesinin, ankraj çapının 6 katından küçük olmasından kaynaklanıyor (ÇYTHYE 13.8 'de belirtiliyor). Bu yetersizliği de geometrik koşulları uygun şekilde seçmeden ne yazık ki aşamıyoruz.

1770105784619.png

1770105892516.png

1770106075425.png

Bunların dışında,

Çelik sistem için bir taşıyıcı sistem teşkil edilmemiş bu durum göreli kat ötelemesinde ve sistem stabilitesinde sorun oluşturacaktır.

Çelik kolonlar betonarme kolonlarla uyumlu şekilde yerleştirilmiş ancak ne yazık ki çelik yapıların doğası gereği moment çerçevesi yapılması bu durumda çok mümkün değil. Beton geometrisinde bağımsız bir çelik çerçevenin moment aktaran çerçeve olabilmesi için aşağıda gösterdiğim gibi çelik kirişlerin kuvvetli eksenlerden "moment aktaran birleşim" ile bağlanması gerekir.

1770107220269.png

Sizin projenizde ise bütün kolonlar kayma birleşimleri ile bağlanmış. Eğer moment çerçevesi uygulayamıyorsanız merkezi çaprazlı çerçeve uygulayabilirsiniz. X veya ters-v çapraz bu proje için uygun olabillir. Burada bir yön için moment çerçevesi diğer yön için çaprazlı çerçeve gibi çözümlere de gidebilirsiniz. Önemli olan hem X hem de Y yönü için TBDY 'de tanımlanmış yatay yük taşıyıcı sistemlerin yapılarda uygulanmasıdır. Kolonların kirişlere kayma birleşimleri ile tanımladığı bu tür sistemler için yatay yük taşıyıcı sistemden ne yazık ki söz edemiyoruz.

1770107404551.png

S05 betonarme kolonun içinde bir çelik kolonu tanımlanmış. Sanırım sehven kotu -300 olarak girilmiş. Düzeltmeniz uygun olacaktır.

Saygılarımla...

Geri