V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Y Yönü Göreli Kat Ötelemesi

Merhaba,

X yönündeki göreli kat ötelemesini, Modal E deformasyonlarını kontrol ederek, deformasyonu fazla olan kirişleri arttırarak sorunu çözdüm. Ancak Y yönündeki göreli kat ötelemesini bir türlü aşamadım. Yardımcı olabilir misiniz?

Ekli dosyalar

X yönündeki göreli kat ötelemesini, Modal E deformasyonlarını kontrol ederek, deformasyonu fazla olan kirişleri arttırarak sorunu çözdüm. Ancak Y yönündeki göreli kat ötelemesini bir türlü aşamadım. Yardımcı olabilir misiniz?
Modelle önerilerim;
--3. katta duvar yüklerini kaldırınız,
--duvarları duvar objesi ile girip kapı ve pencere boşluklarını açının,
--kirişlere dik saplanan konsol yapmayınız,
--kirişleri perde ucuna mesnetleyiniz,
--kirişleri, kolonlara veya perdelere kenarda boşluk bırakmadan basacak şekilde oturturdunuz,
--mümkünse dış akslarda kirişleri sarkıtınız,
--yukarıdakiler yeterli olmazsa perde ilave ediniz veya perdeleri büyütünüz.

Hocam ilginize çok teşekkür ederim.

-- 3. katta duvar yüklerini kaldırmak için kullanıcı tanımlı yükleri 0.1 tf/m2 almak yeterli midir? Neticede buraya çatının malzemesi basacak onların yüklerini de aktarmak doğru olur diye düşünmekteyim.
-- kirişlerin perdeye mesnetlenmesini düğüm noktalarını açarak bakıyorum ama herhangi bir şey göremiyorum acaba siz hangi perdelerde bunu gördünüz?
-- kirişler, hangi kolon veya perdelerde kenarda boşluk olacak şekilde modellenmiş
-- dış akslarda kirişleri sarkıtınız derken, 50 cm derinlikte kiriş mi yapalım yoksa dış akstaki kirişleri kaset döşeme yerine plak döşeme mi koyalım?

Ekli dosyalar

-- 3. katta duvar yüklerini kaldırmak için kullanıcı tanımlı yükleri 0.1 tf/m2 almak yeterli midir? Neticede buraya çatının malzemesi basacak onların yüklerini de aktarmak doğru olur diye düşünmekteyim.
--kirişleriniz geniş olduğu için hareketli yük tanımlayabilirsiniz,
-- kirişlerin perdeye mesnetlenmesini düğüm noktalarını açarak bakıyorum ama herhangi bir şey göremiyorum acaba siz hangi perdelerde bunu gördünüz?
--yeşil işaretli yere perdenin en yakın ucuna mesnetleyiniz,
1772366760362.png
-- kirişler, hangi kolon veya perdelerde kenarda boşluk olacak şekilde modellenmiş
--kırmızı işaretlediğim demirler perde ile birleşemiyor, boşta
1772367112083.png
-- dış akslarda kirişleri sarkıtınız derken, 50 cm derinlikte kiriş mi yapalım yoksa dış akstaki kirişleri kaset döşeme yerine plak döşeme mi koyalım?
--dış akslarda 50 cm derinlikte kiriş, mimari proje müsaitse yapabilirsiniz.
yukarıdaki önerilere göre düzenleme yaparsanız kaset döşeme yapılabilir.
kaset döşeme mimari tercih değilse, size kalmışsa ben olsam İstanbul/Gebze gibi bir yerde kolon-kiriş-perde çözerdim.

kaset döşeme mimari tercih değilse, size kalmışsa ben olsam İstanbul/Gebze gibi bir yerde kolon-kiriş-perde çözerdim.
Kesinlikle aynı fikirdeyim hocam. Ancak proje mimari tercih...

Ek olarak; taşıyıcı sistem düzenini görüyorsunuz.

-- Böyle bir sistemde 1. modda burulmanın meydana gelmesi hakkında yorumlarınız nedir?
-- Sistem kurtarıyor ancak 1. modda burulma var, yine de sistem üzerinde değişikliğe gitmemize gerek var mıdır? Varsa ne gibi önlemler almalıyız?
-- Duvar yüklerini girdikten sonra temelde donatı alanı hatası almaktaydım ve ilave donatılarım oldukça fazlaydı. Bunları gidermek için "sonlu eleman genişliği" değerini 50 cm'ye yükselttim ve hata giderildi. Bunun hakkında yorumunuz nedir?
-- Kolon pursantaj oranları... %2 bandında olan kolonlar mevcut, bunlar sizce normal mi yoksa düzeltmeyi önerir misiniz?
-- Kolonlardaki kapasite oranları için; %91 olan kolonlarda iyileştirme yapılmalı mı?
-- Özellikle asansör perdesine bağlı kirişlerde donatı hatası almaktaydım, ancak etriyelerin sıklaştırılmasıyla problem gideriliyor. Bunun dışında nasıl bir yaklaşım yapmalıyız?
-- Kolon - kiriş birleşim kesme güvenliğinde, sürekli olmayan kirişlerde; "donatıları sağ uçta gönye yap" seçeneğini işaretleyince hata gideriliyor. Bunu program otomatik olarak gönye yapmıyor mu? Bu seçeneği işaretleyince hatanın giderilme sebebi nedir?

Ekli dosyalar

Geri