V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

9 Metre açıklıklı Saplamalı Kaset Döşeme Proje Görüşleri

kdemirel

Yeni Üye
Merhaba arkadaşlar,

9.00 m açıklıklı bir kaset döşeme çözümü elime geçti ve bu sistemin uygulanabilirliği konusunda tecrübeli arkadaşların görüşlerini almak istiyorum. Saplama'da 1 cm deformasyon mevcut.

Bu tasarım bu haliyle olur mu? Sakıncası var mı ?
Bir de özellikle merak ettiğim konu sizin görüşlerinizde, ortadan geçen 9 metrelik saplamalar mantıklı mı, yoksa bunlar iptal edilip sistem daha farklı mı çözülmeli?

Projeyi biraz eleştirel gözle incelerseniz çok iyi olur.
1773581008745.png

Ekli dosyalar

merhaba,

görüldüğü gibi iki kirişte ana kiriş gibi davranıyor.
1773584495123.png

ben olsam:
K13 ve K14 kirişlerini 60/35 olarak aynı boyutta yapardım,
K04 ve K05 kirişlerini de 60/35 boyutunda ve tek kiriş olarak yapardım.
Konsol kirişleri devamındaki kirişle aynı bıyutta seçerdim
Konsol döşemenin alın kirişini iki parça girerdim.
1773584862568.png

Saygılarımla

Değerli bilgileriniz için teşekkürler.

Alın kirişinin orta noktasının mesnet gibi çalıştığı kabul edilerek iki ayrı kiriş olarak modellenmesinin daha doğru olacağını; buna karşılık saplama kirişte belirgin bir mesnet reaksiyonu oluşmadığı için tek parça modellenmesinin uygun olduğunu belirtmeniz çok kıymetli.

Ekran görüntüsü 2026-03-15 175410.png

@2m proje Bir konuda daha görüşünüzü rica etmek isterim:

Ana kiriş karakteri gösteren K4 ve K14 elemanlarının, yaklaşık 9.00 m açıklığa sahip olması ve bağlandıkları kolon kesitlerinden daha büyük enkesitlerle modellenmesi; iç kuvvet dağılımı, düğüm bölgesi zorlanmaları, deprem performansı açısından sakıncalı bir durum oluşturur mu? Sehim olarak daha az sehim vermektedir. Neden daha büyük bir kiriş tercih ettiniz ?

Ayrıca yaklaşık 9 metre açıklığa sahip ve büyük kesitli bir kirişin bu şekilde kullanılması, uzun vadede yapı açısından bir sorun yaratır mı?

Teşekkürler

Geri