V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

konsol kiriş hk.

Merhabalar, ekteki fotoğrafta görünen D132 döşemesi yapının en dış kısmındaki balkon döşemesi. Bu balkon döşemesini S134 ve S143 kolonlarından konsol olarak çıkan 25/50 boyutlarında K137 ve K141 kirişleriyle taşıttırılmak isteniyor, kiriş uzunlukları da fotoğrafta görünüyor zaten. K137 ve K141 konsol kirişlerinde sehim hesabı kurtarsa dahi TS500'e çizelge 13.1' e göre yükseklik/açıklık oranı = 1/5 şartını aramamız gerekmez mi? Bu tip projelerde K137 kirişinin konsol kiriş olup, K141 kirişinin konsol kiriş olmama ihtimalini mi düşünmemiz gerekiyor? Genelde kısa olan kirişin konsol kiriş olduğu, uzun olan kirişin konsol olmadığı şeklinde yorumlanıyor ama bu bana pek doğru gelmiyor. Sizin görüşlerinizi de öğrenmek istiyorum, şimdiden çok teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

Bahsettiğiniz oran ts500'de tanımlanmış olan sehim hesabı gerektirmeyen yükseklik / açıklık oranıdır.
1774266704150.png
Örneğin 200cm uzunluğunda bir konsol için 200/5 =40cm 'den daha derin kirişlerde sehim hesabı yapma zorunluluğu yoktur.

Bu oranları sağlamak zorunda değilsiniz. Sağlamadığınız takdirde sehim kontrolü yapma zorunluluğu getirilmiştir.

Öneri olarak tüm kiriş ve döşemelerde her durumda sehim kontrolünün yapılması tavsiye edilir. Proje kontrol aşamasında sehim raporları istenebilir.

1774266482281.png
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Kesit tesirlerinde moment 3-3 grafiğini inceleyin. Kirişlerin konsol kiriş olarak çalıştığı buradan anlaşılabilir.
1774270982049.png

Bahsettiğiniz oran ts500'de tanımlanmış olan sehim hesabı gerektirmeyen yükseklik / açıklık oranıdır.
Ekli dosyayı görüntüle 60002
Örneğin 200cm uzunluğunda bir konsol için 200/5 =40cm 'den daha derin kirişlerde sehim hesabı yapma zorunluluğu yoktur.

Bu oranları sağlamak zorunda değilsiniz. Sağlamadığınız takdirde sehim kontrolü yapma zorunluluğu getirilmiştir.

Öneri olarak tüm kiriş ve döşemelerde her durumda sehim kontrolünün yapılması tavsiye edilir. Proje kontrol aşamasında sehim raporları istenebilir.

Ekli dosyayı görüntüle 60001
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Kesit tesirlerinde moment 3-3 grafiğini inceleyin. Kirişlerin konsol kiriş olarak çalıştığı buradan anlaşılabilir.
Ekli dosyayı görüntüle 60004
Yasin Bey teşekkür ederim, diğer programla çözülmüş bir statik projesi var elimde. Projeyi kontrol ederken net açıklığı 355 cm olan yukarda ekte daha önce gönderdiğim K141 kirişini ben konsol kiriş olarak düşündüm. Statik projede sehim hesapları kurtarsa da bahsetmiş olduğum kiriş açıklığından dolayı bu kirişin yüksekliğini 355/7 yani yaklaşık 70 cm olması konusunda proje müellifini uyarmıştım. 355 cm açıklıktan dolayı projede bu konsol kirişin 50 cm yükseklikte çözülmesi sizce mantıklı mı, yoksa benim bakış açımla mı bakmak daha mantıklı olur?

Döşeme yükleri kontrol edilmelidir. Hareketli yükün ve kaplama yüklerinin doğru analiz edildiğini ve girildiğini kontrol edin.
Kiriş üzerinde parapet veya kapalı balkon ise kiriş üzerinde olacak yüklerin doğru hesaplandığını ve girildiğini kontrol edin.
Sehim ve çatlak sınırlarını kontrol edin. Çatlak sınırı parametresinin doğru tanımlandığını kontrol edin.
Kiriş donatıları bu kesite sığmayacak kadar yoğun çıkabilir. Çıkan donatıların kesite sığıp sığmadığı kontrol edilmelidir.
Donatı yerleşimi konusunda sorun oluşursa kiriş genişliğinin arttırılması uygun olur.
Kiriş yüksekliğini arttırmak sehim yönünden katkı sağlayacaktır.

Geri