V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Kirişin ebatları küçüldüğünde kapasite hatasının kaybolması

tcemreatt

Etkin Üye
merhabalar. projemde hata aldığım ilgili kiriş ebatlarını küçülttüğümde hatanın giderildiğini görüyorum. buna ilişkin yaptığım çalışmaya göre yüklerin elemanlara rijitlikleri oranında paylaştırılmasından kaynaklandığını anlıyorum. böylelikle ebatı küçülen kirişin rijitliği düşüyor ve depremden aldığı pay azalıyorken bu pay kapasitesinin de altına indiği için hata giderilmiş oluyor.
benim sorum şu : bunun optimumunu nasıl bileceğim ? yani kirişi fazla küçültürsem de hata almaya başlıyorum büyütürsem de. ben tam deprem yüküne hitap edebilecek kiriş ebatını nasıl kestirebilirim ? sadece deneme yanılma ile mi ?

merhabalar. projemde hata aldığım ilgili kiriş ebatlarını küçülttüğümde hatanın giderildiğini görüyorum. buna ilişkin yaptığım çalışmaya göre yüklerin elemanlara rijitlikleri oranında paylaştırılmasından kaynaklandığını anlıyorum. böylelikle ebatı küçülen kirişin rijitliği düşüyor ve depremden aldığı pay azalıyorken bu pay kapasitesinin de altına indiği için hata giderilmiş oluyor.
benim sorum şu : bunun optimumunu nasıl bileceğim ? yani kirişi fazla küçültürsem de hata almaya başlıyorum büyütürsem de. ben tam deprem yüküne hitap edebilecek kiriş ebatını nasıl kestirebilirim ? sadece deneme yanılma ile mi ?

Öncelikle projenizi gönderir misiniz? Biz de inceleyelim. Lütfen sorunuzun içeriği ne olursa olsun projenizi gönderin.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Elemanın ebatlarının küçülmesi rijitliği azaltır ve buna bağlı olarak düşey yükler veya deprem etkisinden oluşan iç kuvvetler de azalır. Bu beklediğimiz bir davranış. Ancak şöyle bir durum daha var. Rijitliği düşen elemanların yer değiştirmeleri yükselir. Bu da bir noktada daha olumsuz bir koşul olarak gösterilebilir. Burada iç kuvvetler azalabilir ve kesit yeterli hale gelebilir, ancak deplasmanı artacağı için göreli kat ötelemesinde veya sehim hesabında daha olumsuz bir durum oluşturacaktır. Ya da bu elemanın iç kuvveti azaldığından diğer elemanlara gelen etkiler de artabilir. Birçok durumda aslında olumlu-olumsuz koşulların dengesini yakalıyoruz. Bazı durumlarda yaptığımız hamleler ve taşıyıcı sistem değişikliklerinin verimliliği çok yüksek olurken bazı durumlarda yeterli olmayabilir.
Örneğin çelik yapılarda sanayi yapıların çatılarının üçgen olmasının temel sebebi mahya kirişi sisteminin rijitliği muhteşem biçimde artırıyor olması. Bir çatıda düz ve mahyalı yapmak arasında aynı düşey yükler kullanıldığı durumda ciddi bir kesit farkı çıkıyor.

Burada sorduğunuz soru aslında mühendisliğin tanımlayıcı kavramlarından birisi. Burada yönetmeliklerin tasarım felsefesini göz önüne alarak bir tercih yapılmalı diye düşünüyorum. Elemanların minimum koşullarına uymak TBDY açısından yeterlidir. Buna ek olarak iç kuvvet dağılımını gözetip tek bir bölüme iç kuvvetin yığılmaması, deplasmanların belirli düzeyde kalması gibi durumlara dikkat edebilirsiniz.

SAygılarımla...

Geri