V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

kapalı çıkma sorunu

ilaydakk

Yeni Üye
merhaba aşağıda paylaştığım şekilde bir mimari proje geldi fakat işin içinden çıkamadım. zemin kattaki çıkmalar, balkon çıkmaları, yan cephelerde çıkmalardan yapılan tekrar balkon çıkmaları. görüşleriniz nelerdir. bunun statik açıdan bir oluru var mıdır? (ilk görsel zemin kat, 2. görsel 1. ve 2. kat)
1.png2.png

merhaba aşağıda paylaştığım şekilde bir mimari proje geldi fakat işin içinden çıkamadım. zemin kattaki çıkmalar, balkon çıkmaları, yan cephelerde çıkmalardan yapılan tekrar balkon çıkmaları. görüşleriniz nelerdir. bunun statik açıdan bir oluru var mıdır? (ilk görsel zemin kat, 2. görsel 1. ve 2. kat)

Kapalı çıkmaları doğrudan döşeme ile bağlamak yerine kirişlerle bağlayacak bir taşıyıcı sistem teşkil ederseniz, depremsellik açısından büyük problem olacağını düşünmüyorum. Bu türden yapılarda en genel yapılan hata, aşağıda gösterdiğim gibi, kolonların kirişlerle bağlanmadığı durumdur. Deprem yönetmeliklerinde "süneklik düzeyi yüksek moment aktaran çerçeve" kavramı, kolonları kirişlerle bağlanan çerçeveler için kullanılır. Bu sebeple R katsayısını 8-7 civarında alabiliyoruz, çünkü kolonların bağlandığı kirişlerin plastikleştiğini öngörüyoruz. kolonların bir yönden kirişlerle bağlandığı diğer yönden ise döşeme ile yük aktarıldığı bir taşıyıcı sistem tanımı mevcut değil. Burada döşeme tanımı yapıldığında bu döşemelerin düşük rijitlikleri sebebi ile moment çerçevesi davranışı oluşmuyor ve tüm moment kolonun altında birikiyor. Kolon boyutu için de uygun olmayan bir durum aslında.
Bu yüzden ya kirişsiz döşeme yapılması ya da kirişli plak döşemenin olması gerektiği gibi yapılması uygundur.

1785230066836.png

TBDY Bilgilendirme eki 3A 'da bu konu ile ilgili önerilerde bulunulmuştur. Aynı zamanda yayınlanması beklenen ancak yayınlanmayan tebliğde de kolonların kirişlerle bağlanarak sürekli çerçeveler oluşturulması gerektiği belirtilmiştir. Kapalı çıkmalar için konsollar, uygun donatı, uygun kesit vb. kontroller yapıldığında uygulanabilir; ancak burada bence önemli konulardan bir tanesi, bu kolonları kirişlerle bağlayıp yatay yük taşıyıcı sistemde moment çerçevesi oluşturmaktır.

Saygılarımla...

Geri