V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Perde devrilme momenti dilatasyonlu bina

Herkese iyi çalışmalar
Statiğini yapmış olduğum depo binasında 4 blokta ve tek temelde çözdüm hepsi tek idecadde çözüldü ilk olarak perdelerin aldığı devrilme momenti tahkikini bi türlü sağlatamadım orta bölüme de perde atmak istemiyorum belki kolonları küçültmem perdelerin aldığı momenti arttırabilir denemedim ama sınırlı sünek çözmek istiyorum yüksek sünekte kolon-kiriş birleşim bölgelerinde sıkıntılar çıkıyor. Analizde hatalı görünen subasman perdeleri ve kirişlerde kapasite oranlarını ayrıca halledeceğim. İkinci olarak açılı kirişlerim var mimari plandan dolayı bazılarının donatıları devam ediyor bazılarının etmiyor gönye yapıp kirişi kapatıyor hangisi olması gerek. Dairesel kolonlara 5 kiriş bağladım ve kiriş üst donatıları gönyelenmemiş düz devam etmiş 70cm kenetlenmiş gönyelenmesi gerekmez mi ? Dik olmayan köşelerde perdeler var perde boyutuna ulaşmayanları başlık perdesi olarak tanımladım ve perdeleri grupladım ama bazı perdelere başlık donatıları yerleştirmiş bazılarına yerleştirmemiş bunun sebebi nedir özellikle kiriş bağlanan bölümlerde ben başlık donatılarıda istiyorum. Son olarak dilatasyon yerleri veya projenin kolon-kiriş bölgesi birleşimlerinde sıkıntılı gördüğünüz yerler ve önerileriniz varsa lütfen söyleyiniz.

Ekli dosyalar

Merhaba,

Statiğini yapmış olduğum depo binasında 4 blokta ve tek temelde çözdüm hepsi tek idecadde çözüldü ilk olarak perdelerin aldığı devrilme momenti tahkikini bi türlü sağlatamadım orta bölüme de perde atmak istemiyorum belki kolonları küçültmem perdelerin aldığı momenti arttırabilir denemedim ama sınırlı sünek çözmek istiyorum
Projenizde DTS=3 olduğu için taşıyıcı sistem tipi A31 seçilebilir. Konuyla ilgili aşağıdaki bağlantı incelenebilir:

İkinci olarak açılı kirişlerim var mimari plandan dolayı bazılarının donatıları devam ediyor bazılarının etmiyor gönye yapıp kirişi kapatıyor hangisi olması gerek.
Açılı kirişlerde donatıların sürekli çizilmemesi ile ilgili aşağıdaki bilgi bankası bağlantısını inceleyebilirsiniz:
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Dairesel kolonlara 5 kiriş bağladım ve kiriş üst donatıları gönyelenmemiş düz devam etmiş 70cm kenetlenmiş gönyelenmesi gerekmez mi ?
Dairesel kolonlara bağlanan kirişlerde üst donatıların gönye yapılması TBDY 2018 7.4.3.1.b) koşullarına göre zorunlu değildir. Bu nedenle donatıların düz devam etmesi beklenen bir durum olabilir.
1787215237429.png
Ancak donatıların gönye yapılmasını istiyorsanız, ilgili kiriş özelliklerinde "Donatılar sol uçta gönye yap / Donatılar sağ uçta gönye yap" seçeneklerini işaretleyebilirsiniz.
1787214816543.png

Dik olmayan köşelerde perdeler var perde boyutuna ulaşmayanları başlık perdesi olarak tanımladım ve perdeleri grupladım ama bazı perdelere başlık donatıları yerleştirmiş bazılarına yerleştirmemiş bunun sebebi nedir
TBDY 2018 7.6.2.1’e göre Hw/lw > 2.0 olan perdelerde perde uç bölgesi oluşturulur. Bu koşulu sağlamayan perdelerde başlık bölgesi oluşturulması zorunlu değildir.
1787215813931.png
Bu nedenle bazı perdelerde başlık donatısı oluşup bazı perdelerde oluşmaması; perde boyutları, perde yüksekliği, Hw/lw oranı, perde grubu tanımı ve perde uç bölgesi koşullarından kaynaklanabilir.

Başlık bölgesi oluşturulması isteniyorsa, ilgili perde özelliklerinden "kullanıcı tanımlı başlık bölgesi" düzenlenebilir.

Son olarak, projede dilatasyonlar tek proje dosyasında çözülmüş. Taşıyıcı sistem tipi seçimi, perde devrilme momenti kontrolleri, rijit kat tanımları ve diğer yönetmelik kontrolleri açısından dilatasyonla ayrılan yapıların ayrı proje dosyalarında çözülmesi daha uygun olur.
Tek temel çözümü yapılacaksa, bu aşamada dilatasyonların tek proje dosyasında toplanıp taşıyıcı sistem tipinin emniyetli yönde kalacak şekilde seçilerek temel çözümü yapılması değerlendirilebilir.
Ayrıca blokların birleştiği bölgelerdeki kolon grupları için zımbalama kontrolü proje özelinde ayrıca incelenmelidir. Programda zımbalama kontrolü her kolon için ayrı ayrı yapılır.

İyi çalışmalar.

Cevabınız için teşekkür ederim projedeki dilatasyonları ayrı projelerde çözmeye karar verdim depo binasıda değerli eşya statüsüne girdiği için yüksek sünek çözüyorum diğer yazdıklarınızı da inceledim projemde düzenliyorum

Geri