V11.13 kullanıma sunulmuştur.

Çelik Çatıyı Taşıyacak Kolon ve temel sistemi tasarımı

coskun3561

Etkin Üye
Merhaba,
Elimde çelik çatı yükleri olan bir sistemin tasarımını yapmaya çalışıyorum.
Kolon ve perdelerin altına sürekli temel tanımlaması yaptığımda boyutları ne kadar büyültsem de sonuca varamadım.
Kolonların altına tekil temel, perdelerin altına sürekli temel tanımlaması yaptım yine boyutları ne kadar büyültsem de sonuca varamadım.
Kolonların altına tekil temel koyup, perdeleri kaldırdım, temelleri bağ hatıllarıyla bağladım olmadı.
Radye temeli de bile denedim bir sonuç alamadım.
Yanlışlık bende mi diye projeye bakmanızı rica ediyorum.
Bu tarz yapıların projelendirmesi çok fazla gelmiyor, o yüzden tasarımında bir hata yapıyor da olabilirim.
Tavsiyelerinizi bekliyorum.
Saygılar

Dosya boyutu 4mb dan büyü olduğu için;

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Merhaba,

Proejenizde; panel-çubuk sistem birlikte ve rijit diyaframsız çözümde, paneller deprem yüklemelerini alıyorlar ve temelde deprem tersine etkisi dolayısya büyük negatif gerilemler oluşturuyorlar.

Panel olarak girdiğiniz elemanlar tek katlı; onları sisteme bağlı betonarme elemanlar olarak inşaa etmek yerine neden tuğla duvar olarak inşaa etmeyi tercih etmiyorsunuz? Bu durumda paneller projenizde olmayacak, duvar olacaklar ve temelleri ise konstrüktif bağ kirişi ve/veya hatıl temeller olabilecek.

Bu durumda projezde; "kolonların altına tekil temel koyup, perdeleri kaldırdım, temelleri bağ hatıllarıyla bağladım olmadı yazmışsınız" ama 300/300 ; 350/350 cm boyut aralığında tekil temel yeterli oluyor.

Sürekli temel için ise; 60/40 ampatmansız tanımlamak yeterli görünüyor.

Deneme projelerini mesaja ekliyorum. Analizi, rijit diyaframsız ve tepki spektrumu ile yapın. Değerlendirip ona göre karar verebilirsiniz. İyi çalışmalar...

Ekli dosyalar

• 1stemel.ide7
    1stemel.ide7
    1.2 MB · Görüntüleme: 611
  • 1tekiltemel.ide7
    1tekiltemel.ide7
    1.5 MB · Görüntüleme: 564
  • Ekran Alıntısı.PNG
    Ekran Alıntısı.PNG
    190.3 KB · Görüntüleme: 11,831
  • Ekran Alıntısı1.PNG
    Ekran Alıntısı1.PNG
    191.3 KB · Görüntüleme: 11,831
Perde yapmamızın sebepleri
1) kot farkından dolayı bir cephede 6m dolgu olacak , bir cepheninde yarısına kadar 6 m lik dolgu olacak
2) Müşterinin talepleri doğrultusunda iç duvarlar da perde yapıldı. İş makinelerinin bastırmasından dolayı önceden yaptığı tuğla duvarlar genelde yıkılmış. Yığma işlemi için yüksek basınç uyguluyorlar sanırım duvarlara
Perdeler olmak zorunda. Sistemi perdelere müdahale etmeden nasıl çözebiliriz ?

coskun3561:1aq0silm' Alıntı:
Perde yapmamızın sebepleri
1) kot farkından dolayı bir cephede 6m dolgu olacak , bir cepheninde yarısına kadar 6 m lik dolgu olacak
2) Müşterinin talepleri doğrultusunda iç duvarlar da perde yapıldı. İş makinelerinin bastırmasından dolayı önceden yaptığı tuğla duvarlar genelde yıkılmış. Yığma işlemi için yüksek basınç uyguluyorlar sanırım duvarlara
Perdeler olmak zorunda. Sistemi perdelere müdahale etmeden nasıl çözebiliriz ?

Projenizi incelerken panel toprak yüklerinin ecx ve ecy yüklemeleri içerinde tanımladığınızı gördüm. Toprak yüklemesini ayrı bir yük kombinasyonu yapmadığınız durumda, toprağı direk g+q+deprem yüklemesine "+/-" yönlerinde katmış oluyorsunuz. Zemin gerilmelerinin de deprem tesirleri dolayısıyla büyük çıkmasının nedeni bu görünüyor.

Projnizde bir H(toprak) yüklemesi tanımlayın; ayrıca toprak yüklemesine bağlı olarak TS500'e göre yük kombinasyonları oluşturun. Toprak yüklemelerini zemin emniyet kontrolünde kullanmazsanız (ki 1.4G+1.6Q olanlanarı kullanmak gerekmiyor bence) temelleriniz kurtarır. Bu şekilde bir deneyin.

Toprak yüklemesi tanımlama ile ilgili bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. İyi çalışmalar

Sistemi sizin dediğiniz gibi yeniden kurdum.
Birkaç kolondaki sıkıntıyı aşamadım.
Ama perde ve temellerdeki o genel sıkıntıyı aştık.
Kolonlar içinde yardımcı olursanız sevinirim.
Saygılar

6.5 metre yüksekliğinde toprak itkisi yüklemesi kolonlarda yüksek dizayn kesme kuvveti değerleri oluşturuyor. Rijit diyaframsız, üst-yapı yapı etkileşimli çözüm ise işin tuzu biberi oluyor.

10 aksı üzerindeki panellere verilen toprak itkisinin yönü yapı içinden yapı dışına doğru verilmiş. Yanlış girildiğini düşünerek deneme projesinde yönünü değiştirdim. (3.ide7)

Yapılan işler:

1. Beton sınıfı C40 yapıldı.
2. S3, S9, S10, S16 kolonları 70/70; S5, S6, S7 kolonları 80/80 yapıldı, kalanlar ise sizin yaptığınız gibi 60/60 bırakıldı.
3. Kolon ve panellerde enine donatı çapı 10'luk seçildi.
4. Üst-temel yapı etkileşimli çözüm yapıldığı için temelleri güçlendirmek gerekliydi. Sürekli temeller 80/100 yapıldı ve kolonlara ızgara şeklinde bağlandı.

Not: Yapıyı üst-yapı temel etkileşimli çözümden muaf tutma hakkınız varsa, daha ekonomik çözüme ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar

Ekli dosyalar

• 3.ide7
    3.ide7
    7.3 MB · Görüntüleme: 620
Geri