Çelik çatı altına döşeme modellemek

BYiğit

Yeni Üye
çelik bir çatı projesinin altına betonarme döşeme modellediğimiz zaman normalde kurtaran kesitlerin birçoğu kurtarmıyor. Bunun sebebi nedir? Doğru çözüm çelik yapının altına betonarme eleman tanımlamak mı tanımlamamak mıdır ? Soruma cevap verirseniz çok sevinirim
 
tasarladığınız sisteme göre değişir. örneğin 10 katlı bir betonarme binanın üzerine kırma çatı modelliyorsanız kırma çatının kolonlarını bastığı yeri sabit yada tasarımıza göre ankrastre kabül edip sadece çelik olarak modelleyebilirsiniz. çünkü iki sistemin taşıyıcı olarak birbirine olan etkisi ihmal edilebilir düzeydedir. öte yandan alt katında betonarme kolonları olan ve üst katında ağır yükler taşıyan bir çelik platform tasarlıyorsanız, bu modeli betonarme ve çelik birlikte girmeniz doğru olur.

burada modellemenin nasıl yapılması gerektiği mühendisin yorumuna açık bir konudur. ancak genel olarak doğru bir şekilde modellediğiniz takdirde her durumda çelik+betonarme model oluşturabilirsiniz. tabi bu bazı durumlarda (1. verdiğim örnekteki gibi) efektif olmayabilir.
 
Geri
Üst