V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

Çelik çatı kirişi ve betonarme kolon birleşimi

YlmzDzgn

Yeni Üye
Arkadaşlar merhaba,

Şuana kadar idecad ile hep betonarme üzerine çalıştım. Şimdi bir depo projem var mimarisini çizmeden önce demoda modelleme yapmak istedim çeliği geliştirmek için. Takıldığım 3 adet nokta var. Bunlar
1-Ek'te yeşil çerçeve ile gösterdiğim kolon-kiriş birleşimi doğru mu? Bu birleşimde dikkat etmem gereken noktalar neler?
2-Ek'te kırmızı çerçeve ile gösterdiğim kolonları çelik kirişe dayamalı mıyım? Eğer yaparsam burada nasıl bir birleşim olmalı?
3-Analiz ayarları kısmında betonarme-çelik yapıyı seçtiğimde R katsayısını çelik yapı taşıyıcı sistemlerine göre seçmemi istiyor fakat asıl taşıyıcı sistemim betonarme. Bu durumda taşıyıcı sistemde sadece betonarme mi seçmem gerekir?

Proje dosyasını da ekledim. Kolon boyutları değişecek, makas aralıkları azaltılacak. Şuan için merak ettiğim birleşimler.

İyi günler herkese.

Proje dosyası
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 

Ekli dosyalar

  • Screenshot_1.png
    Screenshot_1.png
    330 KB · Görüntüleme: 202
Son düzenleme:
1- Kolon-kiriş birleşimi olabilir, ancak birleşiminin geometrisini düzeltmelisiniz. Levha uzunluğu ve genişliğine müdahale gerekiyor. Aynı zamanda bulon sınıfı bulonlar arası mesafe gibi ayarlamalar şart. Görselde birleşime yaklaşıldığında zaten fark ediliyor. Analiz ve tasarım açısından önemli değil. Ancak çizim öncesi düzeltilmesi gerekir.

2- Kolonları çelik kirişe kadar uzatmayınız. Ancak o bölgeyi bir kaplama vs ile kapatmanız gerekecek ise çelik kolon girip çelik kolon ile çelik kiriş arasında rüzgar birleşimi tanımlayabilirsiniz.

3- Çaprazlar petek kesitlerin ortasında birleşim kaynağı havada oluşuyor. Çaprazları seçip özelliklerine girip Yön seçimi alt sekmesinden arka veya ön seçimi yapmanız gerekir.

4- Petek kesitlerde birleşimlerin sağlıklı olabilmesi için baştan ve sondan en az 1 er adet bölmenin doldurulması gerekir.
1.png

5- Aşıkları tüm kesişimlerden bölmeniz gerekir. Tek parça tüm yapı boyunca devam etmesi kirişlerin tasarım oranlarını ekonomiklikten uzaklaştıracaktır.

6- R seçimi ile ilgili durum TBDY 2018 yorumu olarak ilerlemelidir. Düşeyde hiç çelik elemanınız mevcut değil. Sizin yapınızda oldugu gibi bir karma sistem tanımlı değil. Bu nedenle betonarme seçimi yapınız. Genel olarak da böyle ilerlemek gerekecektir. Düşeyde hangi malzemeden elemanın olduguna göre ilerleyiniz.

Ek olarak çelik mantığı betonarmeden daha farklıdır. Linkteki eğitimler çelik program için başlangıçtır aslında. Modellemeyi içeren 2 adedini mutlaka izleyiniz.
 

Ekli dosyalar

Nurgül Hanım çok teşekkür ederim yorumlarınızdan dolayı. Bazı konular kafamda daha net oturdu sayenizde.

İyi çalışmalar dilerim
 
iyi günler iyi çalışmalar. bir kaç sorum olacak proje burada paylaşılan proje ile çok benzer bir kaç sorum olacak takıldığım yardımcı olusanız çok sevinirim.
1)ilk olarak çelik kiriş ve betonarme kolon olarak yaptığım bağlantılar yapıyorum analiz yaptığımda dışarıda gibi gözüküyor bi hata mı var böyle gözükmesi analizi etkiler mi.
2) göreli çok yüksek geliyor yukarıda bahsettiğiniz gibi betonarme olarak seçtim analizi çelik etkisi yok mu göreliyi geçmek için ne tavsiye edesiniz
3)çelik kiriş ve betonarme kolon olarak yaptığım bağlantılar yerinde uygulama olarak en çok tercih edilen çelik küçük kolonlar yapıp petek kirişleri o betonarme kolonun üzerindeki çelik kirişe bağlamam mı daha iyi olur.
4)attığım çelik çaprazlar analizde hata veriyor alttan bağlantı yaptım dediğiniz gibi ama geometrik hata diyor analiz yapılmıyor.
5)sürekli temel açıklığı için açıklığın /10 kiriş derinliği olduğu için böyle durumlarda bu proje için y yönünde bağ kiriş tanımlamam sizce doğru olur mu.
takıldığım konular için yardımcı olursanız çok sevinirim projemin datasını paylaşıyorum. iyi akşamlar dilerim.
 

Ekli dosyalar

Geri
Üst