Erhan M.
Kıdemli Üye
Merhaba,
Çelik hesap raporlarının daha detaylı olması gerektiğini düşünüyorum. Betonarme hesap raporuna baktığımda iç kuvvetler, iç kuvvetleri arttıran katsayı sonuçları, en son da tasarım iç kuvvetlerine kadar çok detaylı bir rapor alabiliyoruz. Çelik elemanlarda ise doğrudan sonuçlar yer alıyor. Örneğin aşağıdaki kolon raporuna bakınca bir şeyi kontrol etmek mümkün değil. Model içinde kolon tasarım sonuçlarına baktığımızda verilen değerler verilebilir. Misal ben bir model yaptım, bilerek kat yüksekliklerini fazla yaparak 2. mertebe etkisi oluşturdum. Beta değeri hesaplandı ama bu değer hangi elemanlarda iç kuvvetleri arttırmış göremiyorum. Bilgi bankasındaki açıklamalar (
Bir de Çelik Yönetmeliği'ndeki Bölüm 6 stabilite tasarımı yazılım tarafından nasıl yapılıyor emin olamadım. Genelde kesitleri büyük ve narinliği az olan yapılar yaptığımdan bu konuya pek eğilmemiştim. Ancak şu an ideCAD ile bu analizin ne kadarını yapabildiğimi emin olamıyorum. Bu konu benim de eksikliğim. Ancak raporun bir yerinde hangi analiz yöntemi kullanıldığı ve hangi varsayımların yapıldığının yazması çok faydalı olur. Eski bir forum başlığında Emre beyin açıklamasını (
Çelik hesap raporlarının daha detaylı olması gerektiğini düşünüyorum. Betonarme hesap raporuna baktığımda iç kuvvetler, iç kuvvetleri arttıran katsayı sonuçları, en son da tasarım iç kuvvetlerine kadar çok detaylı bir rapor alabiliyoruz. Çelik elemanlarda ise doğrudan sonuçlar yer alıyor. Örneğin aşağıdaki kolon raporuna bakınca bir şeyi kontrol etmek mümkün değil. Model içinde kolon tasarım sonuçlarına baktığımızda verilen değerler verilebilir. Misal ben bir model yaptım, bilerek kat yüksekliklerini fazla yaparak 2. mertebe etkisi oluşturdum. Beta değeri hesaplandı ama bu değer hangi elemanlarda iç kuvvetleri arttırmış göremiyorum. Bilgi bankasındaki açıklamalar (
Bu linki görmek için izniniz yok.
Giriş yap veya üye ol.
) raporun başında da yer alabilir. Bunu her bir eleman için yazıp konuyu uzatmaya gerek yok, betonarmedeki gibi bir yaklaşım olmasını arzu ediyorum.Bir de Çelik Yönetmeliği'ndeki Bölüm 6 stabilite tasarımı yazılım tarafından nasıl yapılıyor emin olamadım. Genelde kesitleri büyük ve narinliği az olan yapılar yaptığımdan bu konuya pek eğilmemiştim. Ancak şu an ideCAD ile bu analizin ne kadarını yapabildiğimi emin olamıyorum. Bu konu benim de eksikliğim. Ancak raporun bir yerinde hangi analiz yöntemi kullanıldığı ve hangi varsayımların yapıldığının yazması çok faydalı olur. Eski bir forum başlığında Emre beyin açıklamasını (
Bu linki görmek için izniniz yok.
Giriş yap veya üye ol.
) okudum. Üzerinden 5 yıl geçtiği için şu an v11'de bir değişiklik var mı bilmiyorum. Arafta kalmış gibi hissediyorum. Türkiye'deki hiç bir yazılımda olmayan çok detaylı bir bilgi bakamız mevcut ancak bu konuyu bilgi bankasında bulamadım. Diğer konularda olduğu gibi yazılım hangi şekilde hesap yapıyor gösterilmesini rica ediyorum.Ekli dosyalar
Son düzenleme: