V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Çelik kiriş seviyesi

MustafaAkın20

Etkin Üye
Merhaba, ekte ik adet otopark tasarımı var. Şöyle bir sorunla karşılaştım. Tüm kirişler aynı seviyede olduğunda sorun yok fakat orta aks ve arka akstaki kirişleri 3 cm düşürdüğüm zaman 55 ton gibi bir eksenel kuvvet oluşuyor. yapı + kaplama+kar yükü(azaltma yapmadan) toplma yük yaklaşık 10 ton ve 6 kolon var. Bir gariplik var. Kiriş seyiyesini düğüm noktasından kotunu oynadığımda böyle bir sorunla karşılaştım. Sorun nereden kaynaklanıyor acaba?

Not: Kaplamayı koymadığım zamandada aynı eksenel yükle (55 ton) karşılaşıyorum.
 

Ekli dosyalar

Merhaba;

Öncelikle kaplama ile değil döşeme komutu içindeki metal döşeme ile modelleme yapmanızı tavsiye ederiz. Kaplama girişinde program rüzgar yüklerini TS 498'e göre otomatik hesaplar ve uygular. Bunu bilerek oluşturduysanız tüm kirişlerin aynı seviyede olması gerekir ki kaplamadan yük tüm kirişler üzerine dağılsın. Aksi takdirde sadece temas ettiği kirişlere yük gider ki bu da yük dağılımında bazılarında 0 bazılarında yüksek değerler görmenize sebep olur.

Tavsiyemiz tüm kirişlerin aynı seviyede olduğu modeli kullanmanızdır. Bu modelde de kaplama girişi yaparken poligonal kaplamayı seçip kenar akstaki bir ana kirişin üst başlığını yüzey olarak atayıp tüm kenar akslardaki kirişleri seçerek kapalı bir poligon oluşturmanızdır. Bu şekilde kaplamayı tanımladıktan sonra analiz ediniz.
 

Ekli dosyalar

  • 1.png
    1.png
    358 KB · Görüntüleme: 295
Tekrar Merhaba Nurgül Hanım,

evet bilerek kaplama yaptım. Sorun şuki, kaplama olmasa bile bahsettiğim 55 ton luk eksenel yükle karşı karşıya kaldım. Yani kirişe kot verdiğimde bir garip oluyor. Gönderdiğim kiriş 3 cm aşağıda olan projede kaplamayı kaldırıp analiz ettiğinizde sol köşedeki kolon pmm 0,64 (ve eksenel yük 55 ton) göreceksiniz. Buradaki mantığı anlamadım. Proğramda kirişleri aynı seviye çözüp (belki o verdiğimiz 3 cm'lik kot düğüm noktası karmaşası yaşıyor olabilir) uygulamada mı o 3 cm uygulanabilir?
 
Programda 3 cm aşağı alındığında sonlu elemanlar ile hesap gereği kaçıklıklar için linkler atılıyor. Bazı durumlarda bu şekilde kısa derinlik farklarında linklerden kaynaklı aşırı kuvvet zıplamaları olabiliyor, bu tamamen sonlu eleman mantığının bir yan etkisi ve duruma göre program içinde düzeltilmesi gerekiyor. Bazı durumlar yıllar için de düzeltildi.
Özetle gerçekte 3 cm aşağıda montajda böyle bir yük veya kuvvet zıplaması olmaz, zaten kesit tesirlerine detaylı bakarsanız oldukça kısa bir uzunlukta bu zıplamaları görürsünüz, bu nedenle size çözüm olarak hepsi aynı hizada tasarım yapın denildi. Sahada 3 cm aşağı alınabilir. Çizim ve tasarım modellerini ayrı ayrı kurabilirsiniz.
 
Merhaba;

3 cm aşağıda olması bazı durumlarda sorun yaratabiliyor ancak sizin projenizde sorun aşağıda kiriş olması değil. Analiz ayarlarında aşamalı inşaat hesabını aktif etmişsiniz. Aşamalı inşaat hesabı çelik için yapılmamaktadır. Bu ayar kapatıldığında analiz sonrası kuvvetlerde herhangi bir sorun yaşanmamaktadır. Aşamalı inşaat hesabındaki tiki kaldırıp tekrar analiz ediniz.
 

Ekli dosyalar

  • 1.png
    1.png
    33.1 KB · Görüntüleme: 272
Geri
Üst