Merhaba , projem idecad demo versiyonunda olduğu için yükleyemiyorum. bana örnek olarak incelemem için dwg verildi ben yeniden modelledim fakat projede birleşimde hata veriyor. kaynak kalınlığı yetmiyor bence ama kalınlığıda değiştirmemem gerekiyor acaba proje hatalı gelmiş olabilir mi bana. tasarım raporunda bulonlar büyük gelmiş aynı bulon çapını uyguladım M16 10.9 birde Q18 yazıyor 18 seçmem gerekiyor mu bi daha. 8 M16*440 10.9 .Acaba yanlış bi yerden mi seçtim ? adet olarak mı yanlış yaptım yada? ana yön 3 adet , tali yön 3 adet yaptım .projenizi yüklerseniz inceleyerek cevap vere biliriz size.
Merhaba projemi yükleyebildim, teşekkür ederim. İyi günler dilerim .projenizi yüklerseniz inceleyerek cevap vere biliriz size.
Merhaba projemi yükleyebildim. İyi günler .projenizi yüklerseniz inceleyerek cevap vere biliriz size.
teşekkür ederim fakat projeyi değiştiremiyorum bulon çapını yükseltemiyorum. Bana atılan dwg'nin aynısını yapmam lazım. bu dwg'nin idecad modellemesini yaptım. Nerede hatam var . Rica etsem dwg'yi inceleyebilir misiniz ?Programda analiz+tasarım yapılıp birleşim tasarım sonuçları incelendiğinde sorunun sebebi görülebilir ve buna uygun bir çözüm üretilebilir.
Örneğin sizin projenizi analiz+tasarım yaptım. Daha sonra kolon ayağı birleşimine iki kere tıkladım ve özellikler penceresini açtım. "Tasarım raporu" komutuna tıkladığımda birleşimin detaylı tasarım sonuçları gözükecektir. Burada hangi konuda nasıl önlem alınacağı belirlenebilir.
Ekli dosyayı görüntüle 48511
Örnek olarak burada bulon çapı değerinin artırılması gerektiğini anlayabiliriz. Bu kontrolün de yönetmeliğin hangi maddesine göre yapıldığı belirtilmektedir.
Detaylı bilgi için ideCAD bilgi bankasını inceleyebilirsiniz.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Saygılarımla...
teşekkür ederim fakat projeyi değiştiremiyorum bulon çapını yükseltemiyorum. Bana atılan dwg'nin aynısını yapmam lazım. bu dwg'nin idecad modellemesini yaptım. Nerede hatam var . Rica etsem dwg'yi inceleyebilir misiniz ?
Birde makaslarda kenarlardan 50 cm uzatmam lazım yapamıyorum ve aşıklarda sehim sınırı aşıldı deniyor nasıl düzeltebilirim yardımcı olabilir misiniz lütfen . çok teşekkür ederim şimdiden . İyi günler dilerim .
Çok teşekkür ederim değerli bilgileriniz için öncelikle, tali kirişleri çelik kirişlere çevirdim sonrada kaynaklı birleşim yaptım yeniden analiz yaptım ama düzelmedi dediğiniz 2. yöntem bulon aralıklarını değiştirmek gerek sanırım. ama projeyi değiştiremiyorum. Bu arada aşıkların sehim sınırını düzelttim.Nasıl oldu ilk anlamadım ama Sanırım önceden yarısını çelik kuşak yarısını çelik aşık yaptığım için hata veriyordu hepsini çelik aşık yaptım yeniden analiz yaptım değerler oldu. tekrar teşekkür ederim , İyi akşamlar dilerim.Aşağıda işaretlemiş olduğum gibi olan kolonlar arası kirişlerin tamamını "çelik kiriş" komutu ile tanımlayabilirsiniz. Bu kirişler tali çelik kiriş komutu ile modellenmiş. Tali kiriş komutu iki ucunda kayma birleşimlerinin olduğu ve iki kiriş arasında tanımlanan kirişler için kullanılmaktadır. Bu sebeple program bu kirişlerin iki ucuna mafsal yerleştirecektir. Çelik kiriş komutu uyguladığınızda bu kirişlere bir kayma birleşimi tanımlamadığınızda moment aktaran bağlantı olarak algılayıp ona göre bir yük dağılımı oluşacaktır.
Ekli dosyayı görüntüle 48531
Yukarıda bahsettiğim uygulamayı yaptığınızda kolon ayaklarına gelen moment etkisi azalmakta ve çoğu ankraj bulonlarındaki çekme etkisi moment-normal kuvvet etkileşiminden kaybolmaktadır. Dolayısıyla çelik yapılar yönetmeliği ilgili maddesindeki kontrol uygulanmamaktadır. Ancak yine de bazı birleşimlerde yetersizlik durumu bahsettiğim çekme olduğu için oluşuyor.
Yetersiz gelen kontroller bulon çapı ve beton yüzeyine olan uzaklığın minimum değerlerinin belirlendi geometrik kontrollerdir ve ÇYTHYE 2016 'da aşağıda gösterdiğim bölümde belirtilmiştir. ideCAD Statik içerisinde bu kontroller yapılır ve gerekli sonuçlar yukarıda gösterdiğim pencerede belirtilir. Dolayısıyla burada dwg 'de belirtilen geometrik koşulların aynısı yapıldı ise, eleman kesitleri, kaplama yükleri ve deprem etkileri gibi yükleme durumu etkileyecek parametreler uygun şekilde girildi ise bu birleşim bu anlamda yetersizdir.
Ekli dosyayı görüntüle 48528
Burada sehim sınırı kontrolü de kaplama yükleri ve aşık aralıkları mevcut projedeki gibi ise sehim sınırının yetersiz olduğunu göstermektedir. Burada yüklerinizi kontrol etmenizi önerebilirim. Burada aşıkların 50 cm uzatılması nedeniyle sehim yetersizliği oluşmuyor. Projedeki 50 cm uzatmayı yapmayıp da aşık sonuçlarına bakıldığında sehim anlamında aşıkların bir tanesi yetersiz gözüküyor.
Bunun yanında aşıklar çoğunlukla zayıf eksende moment alacak şekilde girilmiş. Eğer bu aşıkların yönü farklı ise aşağıda gösterdiğim dönüş açısı değerini sıfır yapmak aşıkları sehim anlamında rahatlatacaktır.
Ekli dosyayı görüntüle 48529
Ayrıca aşıklarda PMM oranı da 1 'den büyük.
Ekli dosyayı görüntüle 48530
Bunun etkenlerinden bir tanesi de aşık aralıklarının arasındaki mesafedir. Mevcut projede aşıklar arasındaki mesafe daha az ise, makas örüntüsünü bu şekilde ayarlayıp aşık miktarını artırarak sehim ve yük etkisi azaltılabilir.
Saygılarımla...
Çok teşekkür ederim değerli bilgileriniz için öncelikle, tali kirişleri çelik kirişlere çevirdim sonrada kaynaklı birleşim yaptım yeniden analiz yaptım ama düzelmedi dediğiniz 2. yöntem bulon aralıklarını değiştirmek gerek sanırım. ama projeyi değiştiremiyorum. Bu arada aşıkların sehim sınırını düzelttim.Nasıl oldu ilk anlamadım ama Sanırım önceden yarısını çelik kuşak yarısını çelik aşık yaptığım için hata veriyordu hepsini çelik aşık yaptım yeniden analiz yaptım değerler oldu. tekrar teşekkür ederim , İyi akşamlar dilerim.
bu arada makasları yanlardan duvarların dışına taşacak şekilde uzatmam lazım ama sanırım idecad demo olduğu için uzamıyor. Ve 1hata daha var X ve Y yönünde göreli kat ötelemesi yüksek , sistem rijitliğini artırın diyor . Ne yapmam lazım?
wetransfer yolu ile gönderebilir ya da idecad dosyasının içerisine import edebilirsiniz.Dwg' yi nasıl paylaşabilirim yardımcı olabilir misiniz ? projeyi incelerdiniz .